Έκκληση από το Σύλλογο Κωφών Χανίων

Με αφορμή την εκδήλωση για τη Νοηματική Γλώσσα

στις 23 Νοεμβρίου 2016

Με μία επιστολή προς το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών, ο Σύλλογος Κωφών Χανίων -«Σαμαριά» θίγει σημαντικά θέματα που αφορούν το πλαίσιο λειτουργίας των διερμηνέων νοηματικής γλώσσας. 

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

%cf%83%cf%85%ce%bb%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%bf%cf%82-%ce%ba%cf%89%cf%86%cf%89%ce%bd

Προς: Εθνικό Ίδρυμα Κωφών

Θέμα: «2° Αίτημα Κάλυψης Διερμηνείας σε Εκδήλωση αφιερωμένη στη Νοηματική Γλώσσα»

Αξιότιμη κα Λαμπροπούλου, σας παρακαλούμε όπως δρομολογήσετε άμεσα την κάλυψη διερμηνείας με νοηματική γλώσσα για τις ανάγκες εκδήλωσης που πραγματοποιείται την Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 18:00-19:00 στο Πνευματικό Κέντρο Χανιών.

Ύστερα από την αρνητική σας ανατροφοδότηση, παρακαλέσαμε και πάλι, διάφορους πρακτικάριους, υποψήφιους διερμηνείς νοηματικής γλώσσας για να εξυπηρετήσουν πλέον, με αμοιβή, με δική μας επιβάρυνση τις ανάγκες διερμηνείας. Κανένας δεν ανταποκρίθηκε λόγω άλλων υποχρεώσεων! Πιο σημαντικών από αυτήν του συνταγματικού δικαιώματος μας για επικοινωνία…

Κάθε πόσα χρόνια τυχαίνει να έχουμε εκδηλώσεις στην πόλη μας που να αφορούν εμάς και να εστιάζουν σε δικά μας θέματα; Μία φορά, λοιπόν, στα πόσα χρόνια; Και ουδείς από τους υποψήφιους σας δε φιλοτιμήθηκε να μας εξυπηρετήσει. Ουδείς από το σωματείο διερμηνέων εξυπηρετεί. Η παρούσα εκδήλωση είναι το 1° αφιέρωμα που έχει γίνει ποτέ στην πόλη μας σχετικά με τη ΝΟΗΜΑΤΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ και την πολιτισμική αξία της.

Ποια τα κριτήρια, αλήθεια, επιλογής των διερμηνέων; Προφανώς θα πρέπει να αναδιαβαθμίσετε τις προτεραιότητες, καθώς πλέον είναι σαφές ότι εμπλέκονται προσωπικές επιλογές πιο πάνω από το κοινωνικό καθήκον. Το επάγγελμα του διερμηνέα Νοηματικής Γλώσσας είναι λειτούργημα. Προτείνουμε σχετική ορκωμοσία χρίσματος διερμηνέως, με υποχρέωση εθελοντικής παροχής υπηρεσιών όταν προκύπτουν περιπτώσεις σαν τη δική μας. Αν αντιστοιχούσαμε την παρούσα περίπτωση με ένα περιστατικό υγείας και παρόντα έναν Ιατρό, ο Ιατρός δίχως δεύτερη σκέψη θα βοηθούσε τον παθόντα. Στη δική μας περίπτωση, προφανώς, οι σύγχρονοι διερμηνείς αποδεικνύουν ότι η ιδιοτέλεια είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό, κάτι που είναι ανεπίτρεπτο. Παρακαλώ όπως προστατεύσετε τα δικαιώματά μας και τη δημοκρατία εν έτει 2016.

Παρακαλούμε για τη δική σας παρέμβαση και μέριμνα, κυρίως μάλιστα επειδή εμπλέκονται εκπρόσωποι και δραστήρια μέλη της ΕσαΜΕΑ σε αυτήν την εκδήλωση, η τοπική αυτοδιοίκηση καθώς και οι εκπρόσωποι της δημόσιας εκπαίδευσης.

Παρακαλώ, προστατέψτε και μεριμνήστε για την τοπική μας κοινότητα

Μετά τιμής,

Ο πρόεδρος Τσιχλιάς Δημήτρης

Η Γενική Γραμματέας Λεβάκη Κωνσταντίνα

%ce%b1%cf%86%ce%af%cf%83%ce%b11

One thought

 1. Ευτυχώς που σήμερα οι περισσότεροι κουφοί δεν μαθαίνουμε καν τη νοηματική και δεν τα χρειαζόμαστε όλα αυτά . Πόσο θλιβερά όλα τούτα!

  Να παρακαλάς το (πληρωμένο από σένα) εθνικό ίδρυμα για να στείλει διερμηνέα επειδή δεν μπορείς να συνεννοηθείς αλλιώς με τον κόσμο… Ευτυχώς που εμείς ξέρουμε να διαβάζουμε, να γράφουμε, να μιλάμε, και δεν έχουμε ανάγκη ούτε τη νοηματική ούτε τους διερμηνείς ούτε να παρακαλάμε…

  Αλήθεια το ξέρετε ότι η εκδήλωσή σας δεν αφορά παρά τους ελάχιστους πλέον Κωφούς (με Κ κεφαλαίο όπως αυτοβαφτίστηκαν) που χρησιμοποιούν τη νοηματική για να επικοινωνήσουν και όχι την πλειοψηφία ημών των κωφών (με κ μικρό όπως μας βάφτισαν! ) που μιλάμε προφορικά; Αν το ξέρετε γιατί παραπλανείτε τον κόσμο ότι δήθεν αφορά όλους τους κουφούς;

  Ακόμα περισσότερο, γιατί παραπλανείτε τον κόσμο ότι το σωματείο σας είναι σωματείο όλων των κωφών, εφόσον εγγράφετε και δέχεστε μόνο τους νοηματίζοντες κωφούς και όχι εμάς που μιλάμε προφορικά και δεν ξέρουμε νοηματική; Ακόμα χειρότερα, το σωματείο σας (αν όχι το δικό σας σίγουρα η Ομοσπονδία Κωφών και βαρηκόων Ελλάδος) έχει αυτοβαπτιστεί «και βαρηκόων» , τη στιγμή που είναι απολύτως βέβαιο ότι οι βαρήκοοι δεν χρειάζεται να μάθουν νοηματική εφόσον έχουν αρκετή υπολειπόμενη ακοή ώστε να μιλάνε και να ακούνε.

  Για όλους αυτούς τους λόγους, όλοι εμείς οι βαρήκοοι και κωφοί που είμαστε χρόνια αποκλεισμένοι από τα σωματεία σας και τις εκδηλώσεις σας, απλώς γελάμε με το χάλι που παρουσιάζετε με αυτές τις επιστολές, καθώς το πρώην αρραγές σας μέτωπο της υποτιθέμενης χαρούμενης Κοινότητας Κωφών (και βαρηκόων, κατά παγκόσμια πρωτοτυπία, για να μην ξεχνιόμαστε) έχει αρχίσει να σπάει επικίνδυνα…

  Καλή ανάρρωση !

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s