Οι καραμέλες του ουρανού

Ένα παραμύθι της Αργυρώς Ντουσάκη

Εικονογράφηση: Αυγή Αμπελικάκη

 Ένα παραμύθι με συμβολισμούς για την πολιτισμική κληρονομιά της γης τους οποίους τα παιδιά «προκαλούνται» να ανακαλύψουν. Ένα παραμύθι για τις βασικές αξίες της ζωής...

b196621Η βασιλοπούλα Ειδύλλη μαζί με το βασιλικό της δράκο, τον Δαλ, έφτιαχναν για όλα τα παιδιά της Γλυκονέφειας τις ΚΑΡΑΜΕΛΕΣ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ. Τα γέλια και τα τραγούδια τους όταν τις μάζευαν έφταναν μέχρι το παλάτι τους στον ουρανό κι ήταν γι’ αυτούς η καλύτερη ανταμοιβή. Μια μέρα ένας εμποράκος νάνος ξεκίνησε να μαζεύει κρυφά τις καραμέλες και να τις πουλάει. Τα παιδιά στεναχωρήθηκαν πολύ! Ευτυχώς όμως…

«Το παραμύθι «Οι καραμέλες του Ουρανού» θα μπορούσαν να είναι ένα κλασικό παραμύθι. Με τους καλούς, τους κακούς και την τελική νίκη του καλού. Όμως είναι πολύ περισσότερα», έγραψε η Νανώ Κουτσάκη-Σπανουδάκη στην εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα» στις 14 Οκτωβρίου 2014. Παραθέτουμε εδώ ένα σύντομο απόσπασμα από το άρθρο της:

Είναι ένα παραμύθι με συμβολισμούς για την πολιτισμική κληρονομιά της γης τους οποίους τα παιδιά «προκαλούνται» να ανακαλύψουν. Ένα παραμύθι για τις βασικές αξίες της ζωής. Για την αγάπη, την φιλία, την συντροφικότητα, την αλληλεγγύη, την αλληλοβοήθεια…. «Οι καραμέλες του Ουρανού» είναι, επίσης, ένα βιβλίο διαπαιδαγώγησης για το περιβάλλον. Ένα παραμύθι που μας δείχνει το δρόμο να ανακτήσουμε την ειδυλλιακή ατμόσφαιρα της γης όπως ήταν πριν την τρύπα του όζοντος, πριν τις καταστροφικές συνέπειες της υπεράντλησης πόρων. Όλα αυτά χωρίς να δασκαλεύει. Χωρίς να επιβάλλει. Ο μικρός –και μεγάλος επιμένω- αναγνώστης, θα προβληματιστεί μόνος του… Ωστόσο, «Οι καραμέλες του Ουρανού» ίσως δεν θα είχαν την δυνατότητα να αναδείξουν πέρα από το μύθο της ιστορίας και όλες τις παραμέτρους των συμβολισμών της διήγησης εάν δεν υπήρχε η ανάλογη εικονογράφηση του παραμυθιού. Μια εικονογράφηση με εγγυημένη όπως εξηγήσαμε υπογραφή. Αυτήν της εικαστικού Αυγής Αμπελικάκη….

Επομένως, στο βιβλίο αυτό μπορούμε να πούμε ότι συναντώνται δυο αφηγήτριες με διαφορετικά αλλά αλληλοσυμπληρούμενα μέσα. Το αποτέλεσμα είναι ένα βιβλίο που με όχημα το παραμύθι, μπορεί να αποτελέσει εκπαιδευτικό βιβλίο με πολλαπλά μηνύματα. Κάτι που ήδη ξεκίνησε το φετινό καλοκαίρι.

karameles

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Της Αργυρώς Ντουσάκη

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στα Χανιά το 1966.

Διδάχτηκα και ασκήθηκα Τάι Τσι στην σχολή του Tew Bunnang, για δέκα χρόνια. Φοίτησα στο European Siatsu school και στο Natural Health Sience. Διδάχτηκα επίσης Ρεφλεξολογία από την  Julie Simson.

Ζω και εργάζομαι στα Χανιά. Η αγάπη μου για την λογοτεχνία, ποίηση , παραμύθι, παιδικό θέατρο, με συνοδεύει από τα εφηβικά μου χρόνια μέχρι σήμερα. Έχω γράψει δώδεκα παραμύθια, για μικρούς και μεγάλους και δύο παιδικά θεατρικά έργα.

Η μεγαλύτερη πηγή της έμπνευσής μου, είναι η ανάγκη μου να επικοινωνήσω, ιδιαίτερα με τα παιδιά. Αντλώ την θεματολογία μου, από τις εσωτερικές μου αναζητήσεις , την εμπειρία στις τέχνες που  ασκώ, καθώς και από την σύγχρονη πραγματικότητα.

Εξέδωσα το πρώτο μου παραμύθι, τις «Καραμέλες του Ουρανού» τον Απρίλιο του 2014,  με εικονογράφηση της καταξιωμένης Χανιώτισσας ζωγράφου Αυγής Αμπελικάκη. 

Το παραμύθι « Ο Μάριος και το Ουράνιο Τόξο των Ονείρων» επιλέχτηκε από το ΟΚΑΝΑ και παρουσιάστηκε, από το κέντρο πρόληψης, για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, τον Ιούνιο του 2016.

Το βιβλίο μπορείτε να το προμηθευτείτε συμπληρώνοντας τη φόρμα επικοινωνίας

77 σελίδες, διαστάσεις 22χ29,

τιμή: 13,00 (περιέχει ΦΠΑ 6%) και μόνο 2 ευρώ συνολικά για έξοδα αποστολής αντικαταβολής

Σχολιάστε