Ο κήπος της ζωής

Οικοδράσεις με ένα βιβλίο στο 2ο Οικολογικό Νηπιαγωγείο Χανίων

Γράφουν οι Νηπιαγωγοί:

Ελένη Βρετουδάκη, Εύη Δήμου, Μαρία Κατσικανδαράκη

Στο πλαίσιο του εορτασμού για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, 2 Απριλίου 2016, το 2ο Οικολογικό Νηπιαγωγείο Χανίων πραγματοποίησε σχετικές με την ημέρα δράσεις. Κάποιες μέρες πριν, σε συνεργασία με τον κ. Χρήστο Τσαντή συγγραφέα του βιβλίου «Ο μικρός πρίγκιπας συναντά τον Κύριο Καζαντζάκη στο δρόμο της αναζήτησης», επιλέξαμε το κεφάλαιο «Κήπος» από το συγκεκριμένο βιβλίο, το οποίο επεξεργαστήκαμε.

Μιας και το βιβλίο απευθύνεται σε ενήλικες και όχι μόνο, προσαρμόσαμε αφηγηματικά το παραμύθι «Κήπος», ώστε να γίνει κατανοητό από τα παιδιά και να ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον τους, διασυνδέοντάς το ταυτόχρονα με το ευρύτερο θέμα της Άνοιξης.

Μετά από την αλληλεπιδραστική με τα παιδιά αφήγηση του κειμένου, προέκυψαν δραστηριότητες απ’ όλες τις γνωστικές περιοχές του Αναλυτικού Προγράμματος και δόθηκαν ερεθίσματα για να αναπτύξουμε τις δεξιότητες αλλά και τις στάσεις μας τόσο σε σχέση με την φιλαναγνωσία όσο και σε σχέση με το περιβάλλον μας.

Αποτέλεσμα της ενασχόλησής μας με τον «Κήπο» ήταν να αποδοθεί από τα παιδιά η ιστορία στη δραματοποιημένη εκδοχή της, αλλά και στη δημιουργία στίχων όπου την αφηγούνται με έμμετρο τρόπο. Αυτό μας οδήγησε στην επιλογή της μελωδίας ενός γνωστού και αγαπημένου παιδικού τραγουδιού, στη μουσική του οποίου προσαρμόσαμε τους στίχους μας. Η μουσική που επιλέξαμε είναι από το τραγούδι «το ελεφαντάκι» (του Γιώργου Χατζηπιερή) και οι στίχοι που δημιουργήσαμε με βάση το παραμύθι «Κήπος» είναι οι ακόλουθοι:

Έχω ένα σπιτάκι, μικρό σπιτάκι

και μπροστά του έχει μιαν αυλή.

Φύτεψα σ’ αυτό πολλά λουλούδια,

για να βρω γαλήνη και στοργή.

Και σε μια μικρή γωνιά του κήπου

φύτεψα χρυσάνθεμο χρυσό

και θα το φροντίζω, θα το ποτίζω,

δυνατό να γίνει και ψηλό.

Μα ήρθε ένα ζιζάνιο μια μέρα

κι άρχισε να πίνει το χυμό

από το μικρό χρυσάνθεμό μου

και αυτό να κλαίει με λυγμό.

 Αχ ζιζανιάκι, ζιζανιάκι,

άφησέ μου χώρο ν’ απλωθώ,

έτσι θα γενούμε όλοι φίλοι

κι όμορφα θα ζήσουμε θαρρώ.

Έτσι στην αυλή μου τώρα έχει

όμορφα λουλούδια και φυτά,

μα έχει και πολλά ζιζανιάκια

κι όλοι προσπαθούν να ζουν καλά.

Τα παιδιά εικονογράφησαν τους στίχους τους και έφτιαξαν ένα βιβλίο με τίτλο: «Ο Κήπος της ζωής».

ο μικρός πρίγκιπας συναντά τον Κύριο Καζαντζάκη στο 2ο νηπιαγωγείο Χανίων

Την Παρασκευή 1/4/2016 κορυφώθηκαν οι δράσεις μας και με την παρουσία του συγγραφέα στο νηπιαγωγείο μας. Τα παιδιά συζήτησαν , του έκαναν ερωτήσεις και έπαιξαν μαζί του. Στη συνέχεια ακολούθησε οικοδράση στον Κήπο του Νηπιαγωγείου μας, στην οποία εκτός από τα παιδιά, τους νηπιαγωγούς, το συγγραφέα, έλαβαν μέρος και οι γονείς.

Ο κήπος μας, όπως στην ιστορία, είχε κι αυτός ζιζάνια έτσι όλοι μαζί αποφασίσαμε να τον καθαρίσουμε. «Είναι πολύ δυνατά αυτά τα ζιζάνια, έχουν πιάσει όλο το χώρο», είπαν τα παιδιά καθώς προσπαθούσαν να ξεριζώσουν τα αγριόχορτα απ’ τον κήπο. Αμέσως μετά τον καθαρισμό από τα ζιζάνια φυτέψαμε όλοι μαζί ανοιξιάτικα λουλούδια σε γλάστρες και παρτέρια του κήπου. Η μέρα ήταν ηλιόλουστη δίνοντάς μας υπόσχεση φροντίδας για τα φυτά μας. Αφού ολοκληρώθηκε το φύτεμα διαλέξαμε μία από τις γωνιές του κήπου – τη γωνιά με τα βότανα – καθίσαμε όλοι γύρω από τον συγγραφέα και του αφιερώσαμε το τραγούδι που φτιάξαμε και εκείνος με έκπληξη και χαρά το απόλαυσε. Στο τέλος τα παιδιά του χάρισαν το βιβλιαράκι με τις ζωγραφιές τους.

Ήταν μια πολύ ιδιαίτερη εμπειρία που συγκίνησε όλους όσους τη μοιράστηκαν. Ο κήπος γέμισε υπέροχα λουλούδια και μελωδικές φωνές παιδιών, με αφορμή μια ιστορία. Γέμισε χαρά κι αγάπη η καρδιά. Τα παιδιά ανέλαβαν τη φροντίδα του κήπου, των λουλουδιών τους, κι αυτό είναι αρκετό και ικανό να ομορφύνει τον κόσμο μας και να τον κάνει ν’ ανθίσει.

Ευχαριστούμε τον συγγραφέα Χρήστο Τσαντή που συνέβαλε σ’ αυτό, τόσο με το βιβλίο του όσο και με την ενεργή και θερμή παρουσία του στο νηπιαγωγείο μας.

ο μικρός πρίγκιπας συναντά τον Κύριο Καζαντζάκη στο 2ο νηπιαγωγείο Χανίων

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s