Η Σοφία Κανάκη* για το βιβλίο Ο μικρός πρίγκηπας συναντά τον Κύριο Καζαντζάκη στο δρόμο της αναζήτησης

Ένα βιβλίο-εκπαιδευτικό εργαλείο

 

Ο μικρός πρίγκιπας συναντά τον Κύριο Καζαντζάκη

Κυρίες και Κύριοι
Καλησπέρα σας. Εκ μέρους της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη καλωσορίσατε στην αποψινή εκδήλωση. Το τόλμημα του κ. Τσαντή, γιατί, βέβαια, τι άλλο είναι η πρωτότυπη ιδέα να συνταιριάσει συγγραφείς του ύψους του Νίκου Καζαντζάκη και του Σαιντ Εξυπερύ παρά τολμηρό πείραμα, αν μη τι άλλο ξάφνιασε. Κίνησε το ενδιαφέρον. Προσωπικά με προβλημάτισε.
Τι κοινό μπορούσε να έχει ένα αλληγορικό, διαχρονικό, έστω, παραμύθι και ο ήρωας του, ο Μικρός Πρίγκηπας, με τα έργα του Νίκου Καζαντζάκη και τους ήρωες τους; Οι ιδεαλιστικές παρατηρήσεις, ακόμη και βαθυστόχαστες, του Σαιντ Εξυπερύ με το φιλοσοφικό στοχασμό ενός μεγάλου διανοητή; Ο Γάλλος πιλότος, εξερευνητής των αιθέρων με την ασκητική, ταξιδιάρικη ψυχή του Ν.Κ;
Ίσως αυτό ακριβώς το “ταξίδι”, οδηγός ζωής και για τους δύο και ανάγκη ελευθερίας, να αποτέλεσε την πρόκληση και το βασικό υπόβαθρο για ένα τέτοιο έργο.
Δεν μπορούσα παρά να διαβάσω το βιβλίο και μπορώ να πω πως ο συγγραφέας του βρήκε τις λεπτές αποχρώσεις των νοημάτων, τις παράλληλες διαδρομές, τον τρόπο της δημιουργικής συνύπαρξης δύο κορυφαίων δημιουργών, που στηλιτεύουν τη φθορά των αξιών, την κενότητα του ανθρώπου και πιστεύουν στη σωτηρία του με τον αγώνα. Αποτέλεσμα ασφαλώς σοβαρής μελέτης και βιωμάτων. Βέβαια δε φτάνουν μόνο αυτά, για να γίνει ένα έργο τέχνης άξιο να μας αγγίζει, να μας συγκλονίζει και ταυτόχρονα ν’ αντέχει στη φθορά του χρόνου.
“Το βιωματικό υλικό χρειάζεται τη συνεργασία της τέχνης με τη ζωή, μα και της φαντασίας τη μαγεία, το φως το ιδεολογικό και της αλήθειας την πνοή», θα πει η Διδώ Σωτηρίου. «Χρειάζεται τη δύναμη ν’ ανεβαίνεις στο ύψος εκείνο απ’ όπου μπορείς να διακρίνεις το πλάτος και το βάθος της ζωής και της ανθρώπινης μοίρας”. Αν το κατάφερε αυτό ο συγγραφέας, θα το δείξει ο χρόνος, ο μόνος αξιόπιστος, με αντικειμενικά κριτήρια, κριτής.
Αυτό που έχει αξία για μας, τους φίλους του Ν.Κ είναι πως νέοι άνθρωποι, όπως ο Χρήστος Τσαντής, επιστήμονες κάθε ειδικότητας εξακολουθούν να διαβάζουν, να μελετούν το έργο του Κρητικού συγγραφέα και να εμπνέονται από τις ιδέες και τη βαθιά σκέψη του. Να σκύβουν με σοβαρότητα και συμπάθεια, για ν’ αφουγκραστούν τις βαθύτερες φωνές του. Να συγκινούνται από το δημιουργικό πάθος του και τον τρόπο με τον οποίο αποτυπώνει τη ζωή, που είναι μοναδικός. Κι αυτό το βύθισμα γίνεται το κίνητρο, για να αποδεσμευθούν οι δημιουργικές δυνάμεις, που κρύβονται μέσα στον κάθε λογοτέχνη και τον ωθούν στην πράξη.
πρσκληση ΗράκλειοΑξία για μας έχει η διαδρομή, ο αγώνας κι η αγωνία του να συλλάβει νοήματα, ν’αποτολμήσει απαντήσεις σε αγωνιώδη ερωτήματα του Ν.Κ, που πάντα απασχολούσαν τον άνθρωπο. Να σημαδέψει τα χνάρια της αιματηρής του πορείας, να τα αφομοιώσει δημιουργικά και να ανασυνθέσει τη δική του πραγματικότητα. Πράγμα εξαιρετικά δύσκολο. Γιατί η σκέψη του Ν.Κ είναι περίπλοκη, ο φιλοσοφικός στοχασμός του πολυσήμαντος. Είναι ένας κόσμος σύνθετος, πνευματικός, που δεν προσφέρεται σε βολικές αναγνώσεις.
Από αυτή την οπτική το εγχείρημα του κ. Τσαντή είναι αξιέπαινο για την Εταιρεία. Κατάφερε να προσεγγίσει το Ν.Κ έτσι, που μπορεί μόνο να τον προσεγγίσει κανείς. Με την καρδιά . Όχι με το νου. Κι όχι μόνο το Ν.Κ αλλά και τον Σαιντ Εξυπερύ. Κατάφερε ν’ αποδείξει, προβάλλοντας την πανανθρώπινη διάσταση του έργου τους, πως τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται, παρά τις όποιες διαφορές τους, και μάλιστα με πολλούς τρόπους, υπερβαίνοντας τοπικά και χρονικά όρια και σύνορα. Και όχι μόνο συναντώνται, αλλά και δικαιώνονται ταυτόχρονα, αφού το έργο τους εξακολουθεί να τροφοδοτεί την ανθρώπινη σκέψη.
Οι αγωνιζόμενοι ήρωες του Ν.Κ γίνονται οι δικοί του ήρωες. Ο αιώνιος αναζητητής κι ανικανοποίητος ταξιδευτής, πυξίδα στη δική του προσωπική αναζήτηση, σμίγει με την ονειροπόληση του Σαίντ Εξυπερύ σε μια κοινή προσπάθεια, σ’ έναν πόλεμο μ’ έναν άλλο κατακτητή, που έχομε μέσα μας: την κακία , την άγνοια, το φόβο, τις λαμπερές και ψεύτικες ιδέες, τα είδωλα. Σ’ έναν κοινό αγώνα, σ’ έναν ανήφορο για την εύρεση των χαμένων αξιών, της αλήθειας, της αγάπης, της ουσίας της ζωής. Πάει να πει της λύτρωσης. Σε μια πάλη κοινή, αέναη για έναν κόσμο, όπου ο φανατισμός δε θα στραγγαλίζει κάθε μέρα τη λογική και η δύναμη δε θα δολοφονεί τη δικαιοσύνη.

παρουσίαση Ηράκλειο

Όταν μάλιστα το αποτέλεσμα είναι και εργαλείο εκπαίδευσης και βοηθεί τους μαθητές να γνωρίσουν το μεγάλο στοχαστή λογοτέχνη, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον τους, μέσα από την ταύτισή τους με τους ήρωες του, παίζοντας κι όχι με την από καθέδρας διδασκαλία, τότε η αξία του είναι ακόμη μεγαλύτερη για τη Διεθνή Εταιρεία. Γιατί έτσι, με τρόπο ουσιαστικό, προβάλλεται το έργο του Νίκου Καζαντζάκη και πραγματώνεται ο σκοπός της να συμβάλλει στην κατανόησή του και ο στόχος της να φέρει όσο πιο πολλούς νέους κοντά στο συγγραφέα.
Οι νέοι είναι αυτοί που θα κρατήσουν ζωντανό το έργο του, μέσα στο χρόνο, και θα βρίσκουν πάντα τρόπους να αποκαλύπτουν το βάθος των ιδεών του.
Η σημασία που αποδίδει η Δ.Ε.Φ.Ν.Κ. σε δημιουργίες εμπνευσμένες από το έργο του Ν.Κ. φαίνεται και από τη θέσπιση “Διεθνούς βραβείου Νίκου Καζαντζάκη”. Είναι μια από τις νέες της πρωτοβουλίες. Πρόκειται για τη διοργάνωση διεθνούς διαγωνισμού για πρωτότυπα επιστημονικά, λογοτεχνικά και καλλιτεχνικά έργα, εμπνευσμένα από το έργο του Ν.Κ..
Η Δ.Ε.Φ.Ν.Κ δε θα πάψει ποτέ να αγωνίζεται, για να προωθεί το έργο του Κρητικού λογοτέχνη, ιδρύοντας νέα τμήματα και διοργανώνοντας πλήθος εκδηλώσεων σ΄ολόκληρο τον κόσμο. Σήμερα έχει 5000 μέλη σε 119 χώρες. Και η επιβράβευση τέτοιων εργασιών είναι ένας ακόμη τρόπος, για να συνεχίσει τον αγώνα.
ΚαζαντζάκηςΟύτε θα πάψει ποτέ να προσπαθεί να δείξει πως όλη η συγγραφική παραγωγή του Ν.Κ. (μυθιστορήματα, ποιήματα, φιλοσοφικά έργα, θεατρικά, ταξιδιωτικά, μεταφράσεις) αποτελεί εξαιρετικό εκπαιδευτικό υλικό, υψηλό μορφωτικό αγαθό.
Όποιο θέμα κι αν πραγματεύεται είναι πάντα έτοιμος να θίξει ένα γενικότερο πρόβλημα του ανθρώπου, της κοινωνίας, της εποχής του, της χώρας του, της ανθρωπότητας όλης. Πηγή ανεξάντλητη για διαφορότατες σκέψεις. Γιατί δεν προσκολλάται σε μια ιδέα, αλλ’ αυτή ακριβώς τη μεροληψία, αυτό το σκλάβωμα στη μοναδική άποψη είναι που απεχθάνεται η τιμιότητά του. Είναι ο ίδιος στοχαστής ελεύθερος και μπορεί να φωτίζει το νου και ν’ ακονίζει τη σκέψη.
Σε μας απομένει να αξιοποιήσομε το έργο του διαθεματικά, διεπιστημονικά και να κάνομε κοινωνούς τους μαθητές μας, σπάζοντας τα σύνορα, που τον θέλουν ιδιαίτερο, δύσκολο, ίσως ακατάλληλο για παιδιά. Η παρουσία και η συμμετοχή εξ άλλου των μαθητών του 9ου και 13ου Γυμνασίου Ηρακλείου στην εκδήλωση αναιρούν με τον πιο αδιάψευστο τρόπο αυτή την άποψη. Ενώ βιβλία, όπως το παρουσιαζόμενο απόψε, αποτελούν απόδειξη και σπουδαίο εργαλείο γι’αυτό το σκοπό.
Για να πάρει, επιτέλους, τη θέση που του αρμόζει στα διδακτικά εγχειρίδια. Ν’ ανακαλύψουν οι μαθητές τον σπάνιο νου, την απαράμιλλη γραφίδα του και τα αξεπέραστα κείμενά του, που στις μέρες μας ηχούν πιο επίκαιρα από ποτέ.
Οι έφηβοι και οι νέοι θα αναζητούν πάντα απαντήσεις στα υπαρξιακά, κοινωνικά και μεταφυσικά ερωτήματα, που τους βασανίζουν. Και το έργο του Ν.Κ δίδει απαντήσεις, όποιες κι αν είναι αυτές.
Να τελειώσω με την ευχή η νουβέλα του κ. Τσαντή να έχει την ανταπόκριση που της αξίζει. Κι ελπίζω ν’ανοίξει το δρόμο για μια πιο εύκολη και ουσιαστική προσέγγιση στο έργο του Ν.Κ.
Σας ευχαριστώ.

Ηράκλειο 30 Μάη 2014

*Η Σοφία Κανάκη είναι Φιλόλογος, και μίλησε στην εκδήλωση ως εκπρόσωπος της Τοπικής Επιτροπής Νομού Ηρακλείου και Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (Δ.Ε.Φ.Ν.Κ).

Την παρουσίαση του βιβλίου που διοργάνωσαν το 9ο και το 13ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, ο Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και η Επιτροπή Ηρακλείου της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη το 2014


Φόρμα παραγγελίας του βιβλίου

Τιμή βιβλίου: τώρα 9,90 (περιέχει και το ΦΠΑ) + έξοδα αποστολής

  • Αγορά με αντικαταβολή: κόστος αποστολής 3,00 (για το Νομό Χανίων), 4,00 (για Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Λασίθι), 5,00 (για την Ελλάδα, εκτός Κρήτης). [Ισχύει από 10/9/2018]
  • Αγορά με εξόφληση μέσω τράπεζας: κόστος αποστολής 2,00 ευρώ.

[Λογαριασμός κατάθεσης]

Εθνική: 489/006615-04

και IBAN GR95 0110 4890 0000 4890 0661 504

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΡΑΔΑΜΑΝΘΥΣ
Τηλέφωνο: 6983 091058
email: ekd.radamanthys@gmail.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s