Συνέντευξη του λογοτέχνη Χρήστου Τσαντή στον Παναγιώτη Χιονίδη για το independent.gr.

«Η ζωή δεν είναι ένα πρόβλημα για να το λύσεις, αλλά ένα μυστήριο για να το ζήσεις», Όσσο.

–         Χρήστο θα ξεκινήσω κάπως ανάποδα! Θέλω να σε ρωτήσω τί σχεδιάζεις, για το επόμενο διάστημα;

 – Προετοιμάζω την έκδοση μιας νουβέλας, που έγραψα το χειμώνα, με τίτλο «Ο μικρός πρίγκιπας συναντά τον κύριο Καζαντζάκη στο δρόμο της αναζήτησης». Πρόκειται για ένα κείμενο το οποίο έρεε… κυριολεκτικά! Η ιδέα προέκυψε αυθόρμητα σε ένα θεατρικό παιχνίδι κι από εκείνη τη στιγμή, έκανε άνω-κάτω και τον δικό μου προγραμματισμό. Πήρε προτεραιότητα!

 –         Το θέμα; Τί ακριβώς πραγματεύεται η νουβέλα;οπισθόφυλλο 1

 –         Πρόκειται για δύο παράλληλες ιστορίες. Μία σε χρόνο πραγματικό και μία στα σύνορα της φαντασίας. Και οι δυο τέμνονται στο μεταίχμιο του κόσμου, στο δρόμο της αναζήτησης, που αργά ή γρήγορα, κάθε άνθρωπος διαβαίνει. Θα έλεγα πως οι ήρωες του Εξυπερύ και του Ν. Καζαντζάκη ανταμώνουν, δίνοντας μας ώθηση, για μια κατάδυση, για ένα ταξίδι στα βάθη της ψυχής μας.

Η πρώτη ιστορία λαμβάνει χώρα σε ένα φανταστικό πλαίσιο, με φόντο μία θεατρική σκηνή, η οποία εμφανίζεται σαν το σύνορο ανάμεσα στον κόσμο τον πραγματικό και τον κόσμο του ονείρου.

Εδώ, ο Μικρός Πρίγκιπας επανέρχεται στη γη, καθώς η ζωή στο άστρο του μαραίνεται. Στην προσπάθεια του θα συναντηθεί με ορισμένες από τις πιο γνωστές και συμβολικές μορφές του έργου του Νίκου Καζαντζάκη, τον παπά-Φώτη (από το «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται»), τον Καπετάν Μιχάλη, τον Ζορμπά. Μαζί θα αντιμετωπίσουν τα εμπόδια που θέτουν οι «Τούρκοι» (ως σύμβολα), που κυνηγούν και τρομοκρατούν τις ψυχές των ανθρώπων, «εμποδίζοντας τα λουλούδια που κρύβουν στις ψυχές τους ν’ ανθίσουν». Διασχίζουν την Κρήτη, ανεβαίνουν στην κορφή της Σελένας, περνάνε από το Δικταίο Άντρο (όπου κατοικεί ο Ζορμπάς), φτάνουν στη θάλασσα με βάρκα την «Οδύσσεια», μάχονται, ανεβαίνουν, θαλασσοδέρνονται.

Στην δεύτερη ιστορία, δύο φίλοι εμπνευσμένοι από μια ιδέα για ένα θεατρικό παιχνίδι, υποδύονται τον «Μικρό Πρίγκιπα» ο ένας, τον Ν. Καζαντζάκη ο άλλος (μέσα από τις μορφές που σμίλεψε με την πένα του), ιχνηλατώντας το δικό τους εσωτερικό κόσμο. Ουσιαστικά.. οι ρόλοι τούς ωθούν σε μία ενδοσκόπηση. Σε μια προσέγγιση των σύγχρονων υπαρξιακών αδιεξόδων, που βιώνει ο άνθρωπος στην εποχή της μεγάλης κρίσης στην οποία ζούμε. 

Ο έρωτας, η αναζήτηση για το χαμένο νόημα της ζωής, η κρίση κι η πορεία της Ελλάδας μέσα σε αυτό το περιβάλλον, φορτισμένη με μύθους και προσδοκίες, ανταμώνουν τις μεγάλες ιδέες-απογοητεύσεις του αιώνα που μας πέρασε, συνομιλούν με τον Μενέλαο Λουντέμη, τον Έρενμπουργκ, τον Κώστα Ουράνη, τον Καβάφη. Προσπαθούν να ξαναφέρουν στο προσκήνιο τον μικρό θεό που κρύβει κάθε άνθρωπος μέσα του, να πλησιάσουν την παιδική τους τη ψυχή.

ΕξώφυλλοΟι δύο ιστορίες συνδέονται στις διηγήσεις του Μικρού Πρίγκιπα, οι οποίες είναι κοινές, στο φανταστικό θέατρο αλλά και στο σανίδι της πραγματικότητας.

Παναγιώτη, με την ευκαιρία που μου δίνεις, θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, στους φίλους που έχουν συμβάλλει στην ετοιμασία του βιβλίου.

Συγκεκριμένα: μιλάω για την αδερφή μου, Μαρία Τσαντή, η οποία ετοίμασε τον πίνακα που κοσμεί το εξώφυλλο. Την Σεβαστή Σημαντήρη και τη Βλασία Λάγιου που έκαναν την επιμέλεια του κειμένου και βοήθησαν μέσα από τη συζήτηση και τις παρατηρήσεις τους. Τον Παντελή Μπακάλη, ο οποίος έκανε τη σελιδοποίηση.

 –         Έχεις καταλήξει με εκδοτικό; Πότε να περιμένουμε για την έκδοση;

 –         Όχι. Δεν έχω καταλήξει ακόμα με κάποιο εκδοτικό. Θα προχωρήσω όμως. Υπολογίζω γύρω στα τέλη του Μαΐου, να το έχουμε στα χέρια μας.

 

Χρήστο, ζούμε σε μια εποχή που κυριαρχεί το εύκολο! Ιστορίες που κατά τη γνώμη μου αποκοιμίζουν και δεν έχουν να προσφέρουν κάτι το ιδιαίτερο. Όμως τέτοια έργα κυρίως προβάλλονται. Ποιές δυνατότητες έχει σήμερα ένας νέος δημιουργός να παρουσιάσει τη δουλειά του;

 –         Κοίτα, έχει πολλές πλευρές αυτό το ζήτημα. Ίσως αυτό που αναφέρεις να είναι και μία άλλη όψη της κρίσης, που περνάμε. Κρίση η οποία δυστυχώς δεν είναι μόνο οικονομική. Είναι πιο βαθιά, πιστεύω.

Από την άλλη, κάθε ένας παίρνει και την ευθύνη του. Το εκδοτικό-με την καθαρά οικονομική έννοια-είναι μια επιχείρηση. Το βιβλίο όμως δεν είναι κι εμπόρευμα ακριβώς. Και νομίζω ότι η αντιμετώπισή του με τέτοιους όρους-ως εμπορεύματος δηλαδή και όχι ως μιας μορφής πολιτιστικής πρότασης-ωθεί στη συρρίκνωση και στο τέλμα. Υπάρχουν φυσικά τα ζητήματα που επιδρούν, φορολογικά και άλλα τέτοια. Όμως αν φτάσουμε στο σημείο, οι συγγραφείς, οι δημιουργοί γενικά, σε κάθε είδος τέχνης, να διαμαρτύρονται μόνο όταν δέχονται και στο δικό τους το πετσί την αναλγησία της πολιτείας, σφυρίζοντας αδιάφορα όταν η κοινωνία μας στενάζει, ε… τότε υπάρχει πρόβλημα!

Νομίζω είναι συνυφασμένη η δημιουργία με την κοινωνική αναφορά, η σύνδεση με όλα όσα ταλανίζουν σήμερα εμάς και τους συνανθρώπους μας. Εξαιρούνται βέβαια αυτοί οι οποίοι δεν έχουν προβλήματα! Ή όσοι αναπαύονται στις δάφνες τους και στις απολαβές που τους προσφέρουν οι «δημόσιες σχέσεις» τους!

Ο δημιουργός σήμερα έχει στα χέρια του ένα «όπλο», που δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια. Μπορεί να κατηγορήσει κανείς το διαδίκτυο για πολλά. Αλλά δεν μπορείς να αμφισβητήσεις πως-δεν αντικαθιστά φυσικά σε καμιά περίπτωση την προσωπική επαφή-δίνει όμως τη δυνατότητα να προβάλει κανείς το έργο του, να το θέσει στην κρίση των φίλων του αλλά και άλλων ανθρώπων, να ανταλλάξει γνώμες. Υπάρχει η δυνατότητα, με μικρό κόστος, να εκτυπώσει και να διαβάσει κανείς. Πάνω απ’ όλα όμως, είναι η ίδια η ζωή! Η μελέτη γονιμοποιεί τη δημιουργία που βασίζεται σε μια ζωή γεμάτη. Αληθινή. Ρέουσα. Αντιφατική πολλές φορές. Μια ζωή σε κίνηση. Κι από όσα έμαθα ως τώρα στη θάλασσα, θυμάμαι πως σηκώνεις τα πανιά, πάντα, κόντρα στον άνεμο! Αυτή είναι η δική μου γνώμη. Νομίζω πως το ρητό του Όσσο, τα λέει όλα: «Η ζωή δεν είναι ένα πρόβλημα για να το λύσεις, αλλά ένα μυστήριο για να το ζήσεις».

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑDSCN1723

Ο Χρήστος Τσαντής γεννήθηκε και ζει στην Πάτρα.

Σπούδασε Συμβουλευτική και Ψυχολογία.

Το 2012 βραβεύτηκε στον 30ο διαγωνισμό της «Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών» για το διήγημα: «Γράμμα σ’ έναν φίλο που έφυγε πρώτος», στο οποίο βασίστηκε η νουβέλα «Φάρος».

Είναι μέλος της Κριτικής Επιτροπής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Πάτρας και συνεργάτης του ηλεκτρονικού περιοδικού για τις τέχνες και τον πολιτισμό «independent.gr».

Έως σήμερα έχουν εκδοθεί τρία έργα του, δύο μυθιστορήματα και μία νουβέλα:

-Τσαντής, Χ. (2007), Με βάρκα το ταξίδι. Αθήνα: Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή.

-Τσαντής, Χ. (2008), Το πηγάδι. Αθήνα: Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή.

-Τσαντής, Χ. (2012), Φάρος. Πάτρα: Εκδόσεις Περί Τεχνών.

Υπό έκδοση βρίσκεται η νουβέλα «Ο μικρός πρίγκιπας συναντά τον Κύριο Καζαντζάκη στο δρόμο της αναζήτησης».

e-mail: christos.tsantis@hotmail.gr

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s