ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Η ΟΛΓΑ ΓΕΩΡΓΑΝΤΕΑ,

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΠΥΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ»,

ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΤΣΑΝΤΗ ΓΙΑ ΤΟ INDEPENDENT.GR

«Μπορεί να ακούγεται λίγο (δεν μου έρχεται η λέξη…) αλλά ονειρευόμαστε μια ενωμένη κοινωνία όχι διασπασμένη σε μικρές ομάδες οι οποίες κοιτούν η μία την άλλη ως εχθρούς»…

Πρόσφατα, μέλη του Συλλόγου δέχτηκαν την ανοιχτή επίθεση τραμπούκων της «Χρυσής Αυγής», οι οποίοι εδώ και καιρό τους απειλούσαν γιατί έκαναν το «έγκλημα» να μοιράζουν τρόφιμα σε συνανθρώπους μας. Το «έγκλημά τους» είναι ότι δεν ακολούθησαν τις ναζιστικές πρακτικές της Χρυσής Αυγής να διαχωρίσουν τους ανθρώπους που βρίσκονται στα όρια της ένδειας, σύμφωνα με το χρώμα του δέρματος ή την εθνικότητα τους. Λες και η Ελληνική φτώχεια διαφέρει απ’ την αλλοδαπή!

«Το να βγαίνεις απλώς και να κάνεις ανακοινώσεις στις οποίες καταδικάζεις τη βία από τέτοιες φανατισμένες ομάδες, δεν νομίζω ότι συνιστά δράση προς τον περιορισμό τους. Έχουμε φτάσει να αντιμετωπίζουμε θέματα καταπάτησης βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων το 2013… Αυτό θέλουν να μας κάνουν να νοιώθουμε. Για να σπείρουν το φόβο και έτσι, φοβισμένοι, να τους αφήνουμε το περιθώριο να εξαπλώνονται», λέει στο independent.gr η Όλγα Γεωργαντέα .

Ο σύλλογος “ΠΥΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ” ιδρύθηκε με το σκεπτικό πως μέσα από τη συλλογική και εθελούσια προσφορά των συμπολιτών μας, “δυνάμει″ μελών του, θ’ ανοίξει ένα δίαυλο επικοινωνίας ενεργών πολιτών και θα αποτελέσει εφαλτήριο για την ανάπτυξη πολυποίκιλων δραστηριοτήτων καλλιτεχνικών, πνευματικών, ενημερωτικών και κοινωνικών.

Αυτοί είναι σε γενικές γραμμές οι στόχοι του Συλλόγου «Πύλη Πολιτισμού Ναυπλίου» όπως αναφέρονται στην επίσημη ιστοσελίδα του. Ένας σύλλογος που στο διάστημα που λειτουργεί έχει να επιδείξει μια σημαντική συνεισφορά στα πολιτιστικά δρώμενα της Αργολίδας και όχι μόνο, καθώς τέτοιες εναλλακτικές μορφές συσπείρωσης και δράσης, ευαισθητοποιούν, μα και δείχνουν το δρόμο σε δύσκολους καιρούς.

Μία από αυτές τις δραστηριότητες είναι και η λειτουργία ενός κοινωνικού παντοπωλείου το οποίο διανέμει τρόφιμα σε άνεργους και σε άπορους, θύματα της οικονομικής κρίσης.

Σε σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Facebook από την «Πύλη Πολιτισμού» αναφέρει:

«Μετά λύπης μας σας ενημερώνουμε ότι αυτή τη στιγμή στα γραφεία του Συλλόγου μας στην Πρόνοια παρενοχλούμαστε έντονα από την «χρυσή αυγή»… ασκούν με τη βία έλεγχο και παρενοχλούν τη δράση του κοινωνικού μας παντοπωλείου!!!! εκεί έχουμε φτάσει!!

Η Πύλη Πολιτισμού Ναυπλίου δημιουργήθηκε με σκοπό να προάγει τον πολιτισμό μέσα από διάφορες δράσεις. Μέσα στα πλαίσια αυτού του πολιτισμού δεν δώσαμε συνέχεια σε παρενοχλήσεις που δεχθήκαμε την προηγούμενη εβδομάδα.

Σήμερα έγιναν ακόμη πιο προκλητικοί… ΓΙΑΤΙ??? ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΦΤΑΣΕΙ ΩΣ ΕΔΩ??? ελπίζουμε να καταφέρουμε να περιορίσουμε αυτούς τους λίγους και να μην αφήνουμε πια να επιβραβεύονται συμπεριφορές άκρατης βίας…

…. Προσπαθούμε να μείνουμε έξω από όλα αυτά με νύχια και με δόντια. Απλώς κάνοντας 5-10 μικρά πραγματάκια, όσα αντέχουμε, κυρίως για τα παιδιά… ακόμη και οι οικογένειες που έχουμε «υιοθετήσει» και προσφέρουμε τρόφιμα, επειδή και αυτά είναι λιγοστά πια, είναι κυρίως οικογένειες με παιδιά!!! είναι ανήκουστο σε μια χώρα , το 2013, που θέλει να λέγεται πολιτισμένη να υπάρχουν τέτοια κρούσματα δικτατορικών και βίαιων συμπεριφορών… ΟΧΙ ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ!!! δεν είναι τόσο μακριά όσο νομίζουμε!!! είναι δίπλα μας!!»

Γιατί όμως βρέθηκε ο Σύλλογος στο στόχαστρο της ναζιστικής «Χρυσής Αυγής»; Ποιες δράσεις έχει οργανώσει και πως αντιδρά η τοπική κοινωνία στις φασιστικές προκλήσεις; Πως θα συνεχίσει τη δράση του;

Για όλα αυτά μιλήσαμε με την Όλγα Γεωργαντέα, Γραμματέα του Συλλόγου.

 -Όλγα, πότε ιδρύθηκε ο Σύλλογος και πως ξεκίνησε η προσπάθειά σας; Ποια ανάγκη ήρθε να καλύψει η δράση σας;

Λοιπόν, αγαπητέ μου Χρήστο, η Πύλη Πολιτισμού Ναυπλίου, ιδρύθηκε το έτος 2008. Ο σκοπός του συλλόγου μας, βάσει του καταστατικού μας είναι πνευματικός, καλλιτεχνικός, πολιτιστικός, ενημερωτικός, εκπαιδευτικός και κοινωφελής και κυρίως, εκ του νόμου, μη κερδοσκοπικός. Αυτό το λέω γιατί σε πολλά posts που μπαίνω και διαβάζω (που γράφουν δυστυχώς, άνθρωποι που δεν μπαίνουν πριν στον κόπο να μάθουν και να ερευνήσουν, απλώς αναπαράγουν ψευδής πληροφορίες που κάποιοι τους προωθούν για τους δικούς τους σκοπούς…) αναφέρονται, λοιπόν, σε  ΜΚΟ κλπ. πράγμα που απέχει από την πραγματικότητα. Η Πύλη Πολιτισμού είναι σύλλογος (νομικά σωματείο) και υποστηρίζεται ως επι τω πλείστον από τις συνδρομές των μελών της, αλλά και από τα έσοδα από διάφορες δράσεις. Οι σκοποί του Συλλόγου, όταν δημιουργήθηκε, ειδικότερα ήταν, η παραγωγή, η προβολή και η προώθηση της Τέχνης και του Πολιτισμού, καθώς και η προστασία και η ανάδειξη του πολιτισμικού αλλά και του φυσικού μας περιβάλλοντος, η διάσωση και η διάδοση των τοπικών πολιτισμών και δημιουργημάτων καθώς και η συμβολή με κάθε πρόσφορο μέσο στη βελτίωση της κοινωνίας μας. Εδώ θα ήθελα να επισημάνω ότι ένας από τους κύριους στόχους μας, από την αρχή της λειτουργίας του συλλόγου ήταν να επιτύχουμε να διαμορφωθεί ένα ευρύτερο δίκτυο Πολιτιστικής Διαχείρισης, με τη συμμετοχή των τοπικών και μη Συλλόγων, ανάλογου ενδιαφέροντος, με στόχο τη σύσταση ενός κοινού άξονα πολιτιστικής και κοινωνικής ενεργοποίησης της τοπικής κοινωνίας και όλων των πολιτιστικών οργανισμών και φορέων πέρα από κάθε είδους ταμπελοποίηση. Είναι σημαντικό να αναφέρω επίσης, ότι, μέσα στο καταστατικό μας αναφέρεται ρητά, ότι : “Ο Σύλλογος Πύλη Πολιτισμού Ναυπλίου προωθεί τη συνεργασία μεταξύ κοινωνικών ομάδων, διαφόρων εθνοτήτων και αξιοποιεί την πολυπολιτισμική ανταλλαγή”!!

Όλα τα παραπάνω  συμβαίνουν όλα αυτά τα χρόνια με τη διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων, συναυλιών κλασσικής και σύγχρονης μουσικής, σεμιναρίων, διαλέξεων/ομιλιών, συνεδρίων, και κυρίως εργαστηρίων δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά, εφήβους και ενηλίκους.

Αποφασίσαμε να δημιουργούμε δράσεις που δεν συνέβαιναν μέχρι τώρα στην περιοχή μας έτσι ώστε η δράση μας να είναι συμπληρωματική των υπολοίπων που συμβαίνουν και όχι ανταγωνιστική και διασπαστική της κοινωνίας. Μπορεί να ακούγεται λίγο (δεν μου έρχεται η λέξη…) αλλά ονειρευόμαστε μια ενωμένη κοινωνία όχι διασπασμένη σε μικρές ομάδες οι οποίες κοιτούν η μία την άλλη ως εχθρούς…

Απευθυνόμαστε κυρίως στα παιδιά και στους εφήβους χωρίς αυτό να αποκλείουμε και δράσεις για ενηλίκους. Γενικά προσπαθούμε να κρατάμε μια ισορροπία του σε ποιές ηλικιακές ομάδες απευθύνονται οι δράσεις μας. Το Rock Festival στην Καραθώνα ξεκίνησε και συνεχίζει με στόχο να δοθεί η ευκαιρία σε νέες (εφηβικές-σχολικές αλλά και άλλες) μπάντες της περιοχής μας (και όχι μόνον), να εκφραστούν και να επικοινωνήσουν τη μουσική τους στο ευρύτερο κοινό. Έχουμε διοργανώσει κατά καιρούς, σεμινάριο κινηματογράφου, θεατρικό, φωτογραφίας, για ενηλίκους, συναυλίες κλασσικής μουσικής στο Μπούρτζι και αλλού, εικαστικά εργαστήρια για παιδιά όλων των ηλικιών, που τρέχουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, κλπ…

-Μέχρι σήμερα τί έχετε καταφέρει σε σχέση με τους στόχους που είχατε θέσει στο ξεκίνημα;

Κοίταξε Χρήστο. Το 2008 ξεκινήσαμε εγγεγραμμένοι 60 μέλη στο σύλλογο. Η αλήθεια είναι οτι η συμμετοχή δεν ήταν από όλους αυτή που θα θέλαμε και στοχεύαμε. Τα τελευταία 2 χρόνια έχει γίνει μεγάλο άνοιγμα και έχουν εισχωρήσει στο σύλλογο πολλοί εθελοντές αλλά και νέα μέλη που είναι πολύ δραστήρια και ενεργά. Παράλληλα βλέπουμε και τα αποτελέσματα των κόπων όλων αυτών των χρόνων, κατά τη διάρκεια των οποίων ο σύλλογος ήταν μικρός, όπως και η δράση μας. Τα τελευταία χρόνια η τοπική κοινωνία ενώνεται μαζί με εμάς στις δράσεις μας αλλά και εμείς σε δράσεις άλλων. Μας υποστηρίζουν πολλοί άλλοι σύλλογοι της τοπικής περιοχής αλλά και της ευρύτερης, και συμμετέχουν και συνεισφέρουν στο έργο μας, ιδιωτικές επιχειρήσεις με τη μορφή χορηγιών και προσφορών,  αλλά και πολλοί ιδιώτες που όλοι, αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει ο λαός μας, προσφέρουν από το υστέρημά τους.

-Πως στάθηκαν οι τοπικοί φορείς στο έργο σας; 

Οι τοπικοί φορείς μας στηρίζουν στις δράσεις μας. Και ο Δήμος και η Περιφέρεια κατά καιρούς. Μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους.

-Ποια είναι η στάση του κόσμου και της τοπικής κοινωνίας απέναντι στην τραμπουκική επίθεση που δέχτηκε ο σύλλογος και το Κοινωνικό Παντοπωλείο;

Καταρχήν να σου πω ότι, πλήθος κόσμου, χωρίς κομματική ταυτότητα, άνθρωποι από την περιοχή, αλλά και την ευρύτερη του Ναυπλίου, οι οποίοι έχουν θορυβηθεί και από τη δημιουργία των γραφείων της Χ.Α. ακριβώς απέναντι από το σχολείο της Πρόνοιας και πολύ κοντά και σε εμάς, την προηγούμενη Τετάρτη, άρχισε να συγκεντρώνεται μπροστά από τα Γραφεία του Συλλόγου σε ένδειξη συμπαράστασης στα μέλη του και για να εκφράσει τη διαμαρτυρία του και την αντίθεσή του στους συγκεντρωμένους της Χρυσής Αυγής. Αυτό από μόνο του καταδεικνύει την τοποθέτηση της τοπικής κοινωνίας, αυτό και το γεγονός της αμεσότητας της αντίδρασης. Επίσης, εξίσου σημαντικό είναι ότι, ήδη το δημοτικό συμβούλιο του δήμου την ίδια ημέρα (20-2-2013), το βράδυ, με ομόφωνο ψήφισμά του καταδίκασε «με τον πιο έντονο και κατηγορηματικό τρόπο τη δράση και τα επεισόδια που προκάλεσαν μέλη της Χρυσής Αυγής στην Πύλη Πολιτισμού στο Ναύπλιο το βράδυ της 20ης Φεβρουαρίου 2013 καταλύοντας κάθε έννοια νομιμότητας. Και συγκεκριμένα με την προκλητική παρουσία τους και παρεμπόδιση των μελών της Πύλης του Πολιτισμού κατά τη διανομή τροφίμων σε άπορους συμπολίτες μας, ενέργεια που αποτελεί πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης προσφερόμενη αδιακρίτως σε οποιοδήποτε άτομο Έλληνα ή μετανάστη που έχει απόλυτη ανάγκη συνδρομής». Επίσης ο βουλευτής Αργολίδας Δ. Κοδέλας έχει κάνει παρόμοια επίσημη τοποθέτηση, πάρα πολλοί τοπικοί σύλλογοι, τα πολιτικά κόμματα, κ.ά. Νομίζω ότι η καταδίκη αυτών των πράξεων είναι γενικευμένη. Το δυστύχημα είναι, ότι τα ψεύδη και τις συκοφαντίες, που ακολούθησαν τις  παράνομες πράξεις και τις απειλές της Χρυσής Αυγής, μέσω της ανακοίνωσής  τους και της συνέντευξης εκπροσώπου τους, εναντίον του συλλόγου μας, που ασκεί νόμιμες δραστηριότητες, φιλοξενούνται από τα τοπικά ΜΜΕ, αναπαράγοντας έτσι όλες τις αθλιότητες σε βάρος του συλλόγου μας και μερικές φορές σε κάποια ρεπορτάζ παρουσιάζονται μεροληπτικά.

 -Γενικότερα ποια είναι η γνώμη σας για τα φαινόμενα εκφασισμού που παρατηρούνται έντονα τον τελευταίο καιρό; Φαινόμενα που ξεκινούν από την επιστράτευση απεργών, τη βία και τον αυταρχισμό, τις δολοφονίες προσφύγων, τους «ελέγχους» και τις απειλές της Χρυσής Αυγής, όπως έγινε πρόσφατα και με την συνενοχή της διοικήτριας στο νοσοκομείο της Τρίπολης;

Δυστυχώς σε τέτοιες εποχές κρίσης παρατηρείται μια έξαρση τέτοιων φαινομένων. Φαντάζομαι ότι κάποιους βολεύουν, για να μην συλλαμβάνονται, και να δρουν σχετικά ανενόχλητοι. Το να βγαίνεις απλώς και να κάνεις ανακοινώσεις στις οποίες καταδικάζεις τη βία από τέτοιες φανατισμένες ομάδες, δεν νομίζω ότι συνιστά δράση προς τον περιορισμό τους. Έχουμε φτάσει να αντιμετωπίζουμε θέματα καταπάτησης βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων το 2013. Πώς με κάνει και νιώθω αυτό? οργή, θυμό  και εξαιρετικά αβέβαιη για το μέλλον. Νοιώθω ότι δεν υπάρχουν διαδικασίες να μπορώ να βασιστώ επάνω τους για να βρω το δίκιο μου. Αλλά και αυτό λάθος είναι. Αυτό θέλουν να μας κάνουν να νοιώθουμε. Για να σπείρουν το φόβο και έτσι, φοβισμένοι, να τους αφήνουμε το περιθώριο να εξαπλώνονται. Οι προκλήσεις τους, θεωρώ ότι έχουν ακριβώς αυτό το στόχο. Πάρα πολλές φορές είναι παράνομη η δράση τους. Αναρωτιέμαι…Τιμωρούνται?? Εμείς, ως Πύλη Πολιτισμού, αποφασίσαμε σε έκτακτη γενική συνέλευση, κατ’ αρχήν την επίδοση αναφοράς προς όλες τις αρχές. Ξεκινώντας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τους αρμόδιους Υπουργούς, τους Βουλευτές Αργολίδας, τα πολιτικά κόμματα, τον αστυνομικό διευθυντή, τον Δήμαρχο, καθώς επίσης και προς την Αρχιεπισκοπή, τα ΜΜΕ κλπ . Ζητώντας, από όλους την άμεση παρέμβασή τους στο θέμα. Εξετάζουμε, δε, την προσφυγή μας σε κάθε αρμόδιο δικαστήριο. Καταπατάται η ελευθερία μας και τα ανθρώπινα δικαιώματά μας. Γίνεται συκοφαντική δυσφήμηση με τις ανακοινώσεις τους, στη δράση μας και στον τρόπο λειτουργία μας. Η Πύλη Πολιτισμού θα συνεχίσει την δράση της απτόητη χωρίς να υποχωρήσει σε εκφοβισμούς.

-Ποιές δραστηριότητες προγραμματίζετε για το επόμενο διάστημα;

Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, “τρέχουν” δημιουργικά εικαστικά εργαστήρια & εργαστήρια πηλού για παιδιά, κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, δημιουργικές συναντήσεις ενηλίκων, κάθε Τρίτη,  θεατρικό εργαστήρι για εφήβους κάθε Κυριακή, το κοινωνικό παντοπωλείο κάθε Τετάρτη. Μέσα στο Μάρτιο οργανώνεται και μια ομάδα graffiti παιδιών και εφήβων, οι οποίοι σε συγκεκριμένους τοίχους που μας έχει παραχωρήσει ο Δήμος, θα φτιάξουν τα γκράφιτι τους.

Επίσης εξαιρετικά σημαντικό είναι να αναφέρω ότι μέσα στα πλαίσια του συλλόγου μας, λειτουργεί ομάδα εφήβων εθελοντών σε συνεργασία με σχολεία της περιοχής μας και καθηγητές και γονείς, που ανέλαβαν προσωπικά, να δραστηριοποιήσουν τα παιδιά μέσα στους κόλπους του σχολείου τους σε σχέση με τον εθελοντισμό. Κάτι που στην Ελλάδα γίνεται πολύ αμυδρά, μέσα στην Πύλη Πολιτισμού είναι από τους βασικότερους στόχους μας: η εκπαίδευση του παιδιού στον εθελοντισμό. Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής. δεν είναι η φιλανθρωπία ή η ελεημοσύνη. Τα παιδιά μαθαίνουν ότι μέσα από τη διαδικασία του εθελοντισμού κατ’ αρχήν βοηθούν τον εαυτό τους να γίνει καλύτερος άνθρωπος και να εκφράσει τη δημιουργικότητά του.

Την Κυριακή  21 Απριλίου θα γίνει προβολή ενός ντοκιμαντέρ με τίτλο “Κρέας: Ο πόλεμος των πιρουνιών” του σκηνοθέτη Γιάννη Μισουρίδη, όπου “ο Γιάννης, πατέρας δύο μικρών παιδιών, με την έλευση του τρίτου, αναθεωρεί τη διατροφική του αλφάβητο που άρχιζε και τελείωνε στο γράμμα κ = κρέας. Προσπαθώντας να πείσει τον εαυτό του ότι ίσως ήρθε η ώρα να αλλάξει στρατόπεδο – ή τουλάχιστον να προσφέρει στα παιδιά του τα εφόδια να το κάνουν αντί γι’ αυτόν – έκανε βουτιά στο Αθηναϊκό διατροφικό τοπίο ψάχνοντας για απαντήσεις”!! Θα παρουσιάσουμε αυτό το ντοκιμαντέρ κυρίως απευθυνόμενοι κυρίως σε εφήβους αλλά και σε όποιον άλλο θέλει, με ελεύθερη είσοδο, με σκοπό να ενεργοποιήσουμε τους νέους να σκεφτούν λίγο καλύτερα τη διατροφή τους. Με την αφορμή όμως αυτού του εξαιρετικού ντοκιμαντέρ, θα γίνει και συζήτηση, μετά το τέλος της προβολής του, προσπαθώντας να ανοίξουμε τους επαγγελματικούς ορίζοντες των παιδιών που σήμερα είναι εγκλωβισμένα σε επιλογές επαγγελμάτων που έρχονται από μια άλλη εποχή. Πιστεύοντας ότι η επιστροφή στην καλλιέργεια της γης είναι μια από τις βασικότερες κινήσεις αλλαγής που θα πρέπει να κάνει ο σύγχρονος άνθρωπος, θα καλέσουμε βιοκαλλιεργητές αλλά και ακτιβιστές προκειμένου να παρουσιάσουν έναν άλλο τρόπο ζωής!

Αρχές Ιουνίου θα διοργανώσουμε για δεύτερη χρονιά, το Παιδικό & Νεανικό  Φεστιβάλ Καλλιτεχνικής Δημιουργίας, όπου παρουσιάζονται καλλιτεχνικές δημιουργίες παιδιών από όλα τα σχολεία του νομού μας στον αύλειο χώρο της Εθνικής Πινακοθήκης Ναυπλίου.

Αρχές Ιουλίου έχουμε το Rock Festival, το τριήμερο Φεστιβάλ, που για πέμπτη χρονιά φέτος θα καταφέρουμε να διοργανώσουμε, αφού η οικονομική κρίση μας εμποδίζει να το κάνουμε ακριβώς όπως θα θέλαμε. Το να μην σταματήσει να διοργανώνεται το Rock Festival, είναι για εμάς ένα στοίχημα. Έχουμε υποσχεθεί στους νέους και εφήβους της περιοχής μας , και όχι μόνο, να βασίζονται επάνω μας ούτως ώστε να έχουν κάθε καλοκαίρι, μια σκηνή να τραγουδούν τα όνειρά τους!!

Η έδρα του συλλόγου, βρίσκεται Αχ. Παράσχου 4,  21100 Ναύπλιο, τηλ. 2752027474

 

r

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s