ΜΑΙΡΙΛΗ ΚΟΡΦΙΑΤΗ – Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΡΩΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ Ή Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΡΠΑΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ

Γιατί εγκαταλείφθηκε ο Ελληνικός Σιδηρόδρομος στην απαξίωση, στην απογύμνωση, στην καταρράκωση μέχρι το τραγικό δυστύχημα, που είχε προαναγγελθεί δραματικά κατ’ επανάληψη από τους ίδιους τους εργαζόμενους σε αυτό το δίκτυο. Παρόλο το μεγάλο πρόστιμο, το 2020, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξαιτίας της απαράδεκτης κατάστασης του δικτύου χωρίς τα σύγχρονα μέσα τηλεπικοινωνίας όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη, τίποτα δεν άλλαξε. Μόλις πριν λίγο καιρό, στις 7 Φεβρουαρίου 2023, οι συνδικαλιστές της ΤΡΕΝΟΣΕ με την τελευταία επιστολή διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Μεταφορών, με υπουργό τον κύριο Καραμανλή, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ενός τρομερού ατυχήματος.

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου, από το μυθιστόρημα του (Βραζιλιάνου) Μαρκέζ, στην δική μας άτυχη περίπτωση πολλών δεκάδων θανάτων από τον ανθό κυρίως της ελληνικής νεολαίας. Το ξέσπασμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού το 2008 βρήκε την Ελλάδα με κλονισμένο ΑΕΠ, βουλιαγμένη στα χρέη δημοσίου και ιδιωτών και σε ένα γενικευμένο κλίμα αστάθειας, εκτεταμένης διαφθοράς και διογκούμενης κοινωνικής δυσαρέσκειας. Στην επόμενη πράξη του δράματος, πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν τα Μνημόνια που επέβαλαν στην πτωχευμένη Ελλάδα όχι να δημεύσει περιουσιακά στοιχεία αυτών που κλέβουν το δημόσιο ταμείο, το αντίθετο, μάλιστα, να ξεπουλήσει όλα τα «τιμαλφή» της, από δημόσιους οργανισμούς όπως τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ, ως τη ΛΑΡΚΟ, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια μέχρι και το νερό είναι στα άμεσα σχέδια τους! Και, φυσικά, το τζάμπα φιλέτο, τα κόκκινα δάνεια, δηλαδή τις οικονομίες των ελληνικών οικογενειών, που θα πεταχτούν στον δρόμο χωρίς καμία προστασία. Πόσο απάνθρωπα είναι τα σχετικά νομοσχέδια που απογυμνώνουν την χώρα από όλες τις πηγές πλούτου, που χρειάζεται να ζήσει… Απολύσεις σε συνδυασμό με μηδενικές προσλήψεις σε σχολεία, νοσοκομεία, ιδρύματα κοινωνικής πρόνοιας και ωφέλειας έχουν συμφωνηθεί. Ένα δυστοπικό τοπίο διαμορφώθηκε, που σκεπάζει κάθε εθνική και κοινωνική δραστηριότητα και εκδήλωση σαν ένα μαύρο σύννεφο πάνω από κάθε μορφή ζωής, ανθρώπους, φυσικό περιβάλλον, νερά, βουνά, δάση και κάθε κρατική επιχείρηση.

Ο Ελληνικός Σιδηρόδρομος δεν ξέφυγε από την αρπάχτρα των νεοφιλελεύθερων σχεδίων. Από 3.000 εργαζόμενους κατέληξε στους 745 κι ας μην αρκούν για τις ανάγκες της μετακίνησης και μεταφοράς στην ελληνική κοινωνία. Το φθηνό κόστος για τους επιβάτες και για τη μεταφορά προϊόντων και υλικών ενθαρρύνει την κυβέρνηση να διαμελίσει και να πουλήσει το τμήμα των σιδηροδρόμων στην Ιταλική Κρατική Εταιρία HELLENIC ΤΡΑΙΝ, ενώ το τμήμα των σταθμών και το Κέντρο Ασφάλειας παρέμεινε στον ΟΣΕ. Η εκ προμελέτης διάλυση του ΟΣΕ εις βάρος των αναγκών και των συμφερόντων της ελληνικής κοινωνίας είναι συμβατή με τη μνημονιακή πολιτική του ξεπουλήματος της Δημόσιας περιουσίας αλλά ασύμβατη και αντίθετη με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και των Ελλήνων πολιτών.

Η ανθρωποθυσία των δεκάδων φοιτητών και σπουδαστών κυρίως, μαζί και με άλλες ηλικιακές ομάδες επιβατών, καθώς και των ίδιων των εργαζομένων στις 28 Φεβρουαρίου 2023 είναι έγκλημα προδιαγεγραμμένο με μαθηματική ακρίβεια! Η διερεύνηση των αιτιών της εθνικής αυτής τραγωδίας που συγκλόνισε το πανελλήνιο και τον υπόλοιπο κόσμο πρέπει να γίνει από το κοινοβούλιο με συνέπεια, ευθύνη και διαφάνεια, για να αποκαλυφθούν οι αλήθειες χωρίς φόβο και πάθος. Να τιμωρηθούν οι ένοχοι φανεροί και κρυφοί. Να αποζημιωθούν οι οικογένειες των αθώων θυμάτων που φέρουν όλο το βάρος της βίαιης κι άδικης απώλειας αγαπημένων προσώπων. Το σιδηροδρομικό δίκτυο να εξυγιανθεί και να εκσυγχρονισθεί με όλα τα μέσα, όπως και στον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο, για να μετακινούνται οι πολίτες με ασφάλεια και άνεση στις υποχρεώσεις, στις εργασίες και σε ό, τι άλλο χρειάζεται. Η συλλογική μνήμη θα συνεχίσει να πενθεί τον πρόωρο θάνατο των συμπολιτών μας επιβιώνοντας δύσκολα σε αυτήν τη μικρή ιστορική χώρα της Μεσογείου.

ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΗΨΗ ΕΔΩ – Τεύχος 7

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s