Ίνγκμαρ Μπέργκμαν «Μετά την πρόβα», Χαράλαμπος Μαγουλάς «Επιμηθέας» (audio-25)

Μια συζήτηση με τον μεταφραστή, συγγραφέα και καθηγητή Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας, Χαράλαμπο Μαγουλά, για το βιβλίο του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν «Μετά την πρόβα» (μετάφραση Χαράλαμπος Μαγουλάς) και για το θεατρικό του έργο «Επιμηθέας». Και τα δύο βιβλία κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς. «Με τα φτερά των βιβλίων ταξιδεύουμε», με τον Χρήστο Τσαντή, κάθε Τρίτη 8-9 το απόγευμα, στο molto-radio.com

ΙΝΓΚΜΑΡ ΜΠΕΡΓΚΜΑΝ – ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΑ (ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΑΓΟΥΛΑΣ)

Πρόλογος, εισαγωγή, μετάφραση: ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΑΓΟΥΛΑΣ

Φωτογραφία στο εξώφυλλο: Ραφαήλ Σουλιώτης

Το θεατρικό έργο του μεγάλου Σουηδού σκηνοθέτη και σεναριογράφου Ίνγκμαρ Μπέργκμαν (14 Ιουλίου 1918 – 30 Ιουλίου 2007) έγινε αρχικά τηλεοπτική ταινία, Το σενάριο περιέχει πολλά αποσπάσματα από το A Dream Play του Strindberg. Η ταινία προβλήθηκε εκτός συναγωνισμού στο Φεστιβάλ των Καννών το 1984. Το έργο θεωρείται από πολλούς ως αυτοβιογραφικό, ενώ εστιάζει στις ψυχικές αλληλεπιδράσεις που εξελίσσονται ανάμεσα σε ηθοποιούς και σκηνοθέτη, στη διάρκεια προετοιμασίας ενός θεατρικού έργου.

Έτσι, επιδίδονται σ’ ένα παιγνίδι κυριαρχίας: από τη μία πλευρά, ο Βόγκλερ ισχυρίζεται ότι για να δημιουργηθεί η μαγεία στο θέατρο, θα πρέπει ο σκηνοθέτης να χειραγωγήσει τους ηθοποιούς και να αποδομήσει το κείμενο. Η διαρκής αυτοαναφορά του Μπέργκμαν μέσα από τον ρόλο του Βόγκλερ σκιαγραφεί το πρόταγμά του για τη θέση του σκηνοθέτη ως αυτού που πατρονάρει, χειρίζεται, ελέγχει και τελικά διαθέτει την ευχέρεια να αφήσει τον ηθοποιό εκτεθειμένο πάνω στη σκηνή. Από την άλλη πλευρά, η Άννα απαντά στις επικρίσεις του σκηνοθέτη με την επίκληση του συναισθήματος: όταν γυρνάει στο σπίτι, κλαίει από απελπισία. Ο Βόγκλερ συνεχίζει το δριμύ gaslighting, υποδεικνύοντάς της ότι πρέπει να σταματήσει να υποκρίνεται στην πραγματική ζωή, διότι αυτό απομειώνει τη ζωτικότητα που οφείλει να βγάλει πάνω στη σκηνή, με τη διαπίστωση ότι, όταν οι ηθοποιοί ανακαλούν εμπειρίες για να μπορέσουν να αποδώσουν τους χαρακτήρες που υποδύονται, τότε το θέατρο μετατρέπεται σ’ ένα πλαίσιο που καθιστά εύκολη την υποκριτική στην προσωπική ζωή. Το ερώτημα για το ποιος χειραγωγεί και ποιος χειραγωγείται ή αν αυτό γίνεται αμφίδρομα μένει επίσης ανοικτό.

Δείτε ΕΔΩ για παραγγελίες του βιβλίου

Χαράλαμπος Μαγουλάς – Επιμηθέας

«Η εξουσία είναι πιο αφροδισιακή από το χρήμα και την ιδιοκτησία. Δεν είναι μόνο η εξουσία πάνω σε κοινωνίες και ομάδες. Είναι η εξουσία πάνω στον δίπλα μας, σ’ αυτόν που θα τύχει να σταθεί στον ίδιο τόπο με εμάς. Τον καθημερινό μας φίλο, τον σύντροφο, τον αγαπημένο. Δεν θέλουμε να τον εκμηδενίσουμε, θέλουμε να τον ελέγχουμε, να γνωρίζουμε τι κάνει και τι σκέπτεται και, αν είναι δυνατόν, να σκέπτεται αυτό που θέλουμε εμείς. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο κακό από αυτό στον άνθρωπο. Ίσως μόνο το ότι δεν το συνειδητοποιεί και ότι πιστεύει πως δεν έχει την αρρώστια της εξουσίας. Είναι χειρότερη και από την απληστία…». 

Δείτε ΕΔΩ για παραγγελίες του βιβλίου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s