Αναδημοσίευση από το 6ο ΤΕΥΧΟΣ του περιοδικού ΡΑΔΑΜΑΝΘΥΣ

Κλείνοντας, τα τρία χρόνια από την είσοδο του κορωνοϊού στη ζωή μας, προσπαθώ να υπολογίσω τις συνέπειες. Είναι πολλές και πολυεπίπεδες θα μου πει κάποιος, και θα τις μετράμε για χρόνια! Για τις επιπτώσεις του long covid στη σωματική μας υγεία, διαβάζουμε κατά καιρούς διάφορα άρθρα, έγκυρα και μη. Εξάλλου στην ιστορία ποτέ δεν μαθαίνουμε όλη την αλήθεια, κάπως έτσι και στην ιστορία αυτής της πανδημίας δεν ξέρουμε που τελειώνει η αλήθεια και πού ξεκινάει το ψέμα. Πολλοί είναι αυτοί που εμπλέκονται… Δεν θέλω να πω, αν και το πιστεύω: «είναι πολλά τα λεφτά Άρη».
Συζητάω με συναδέλφους από το χώρο της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων και βλέπω παντού μια διάχυτη απογοήτευση. Τα δύο χρόνια της τηλεκπαίδευσης λειτούργησαν ως τροχοπέδη και όχι ως εξέλιξη για το μαθησιακό και παιδαγωγικό κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Βάλαμε τα παιδιά μπροστά από μια οθόνη, για ώρες ατελείωτες μη παραγωγικές και τώρα που επέστρεψαν στις αίθουσες, προσπαθούμε να τους πούμε να μη χρησιμοποιούν τα κινητά τους όλη την ώρα και ΦΥΣΙΚΑ να μη φωτογραφίζουν τον πίνακα για να πάρουν τις σημειώσεις του μαθήματος. Σα να προσπαθούμε να τα πείσουμε να κόψουν το τσιγάρο, την ώρα που έχουμε γεμίσει το τασάκι με αποτσίγαρα μπροστά τους. Τα μεγάλα παιδιά ξέχασαν να γράφουν και τα μικρότερα δεν έμαθαν να κρατάνε το μολύβι και τα χρώματα. Οι λεπτές κινήσεις των χεριών τείνουν να αντικατασταθούν πλήρως από την πληθώρα των εφαρμογών που υπάρχουν στα «έξυπνα» τηλέφωνα.
«Έξυπνα» τηλέφωνα – «Χαζοί» χρήστες. Παιδιά τα οποία δέχονται καταιγισμό πληροφοριών, τις οποίες αδυνατούν να επεξεργαστούν. Βλέπει το μάτι τόσες πολλές εικόνες μέσα σε τόσο λίγο χρόνο, όπου ο εγκέφαλος υπερχειλίζει, δεν μπορεί πλέον να φιλτράρει, να σκεφτεί.
Μετράω πολλά χρόνια στην εκπαίδευση και όμως πρώτη φορά είδα τόσο χαμηλό μαθησιακό επίπεδο. Βασικές αρχές γεωμετρίας για παράδειγμα, στην Α’ λυκείου, δηλαδή ύλη η οποία διδάσκεται στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού και στο γυμνάσιο κι όμως τους είναι άγνωστες. Αποφοίτησαν από το γυμνάσιο δίχως να το καταλάβουν. Προσπαθώ να καλύψω αυτή την ύλη και θλίβομαι, όταν δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν το χάρακα και το διαβήτη, όταν δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν την ακτίνα από την διάμετρο ενός κύκλου. Μα πιότερο με στεναχωρεί και με βαραίνει αυτή η απαξίωση για τον θεσμό του σχολείου. Έμαθαν να ζουν μέσα σε μια εικονική πραγματικότητα την οποία προσπαθούν να μεταφέρουν και στη πραγματική ζωή. Σκηνές βίας και έντονου ερωτισμού δίχως αναστολές και όρια, επαναλαμβάνονται συνεχώς. Τα «έξυπνα» τηλέφωνα τους έδωσαν και αυτή τη δυνατότητα, να επισκέπτονται πολλές διαδικτυακές σελίδες, δίχως έλεγχο και με περιεχόμενο το οποίο δεν τους παρείχε καμία ασφάλεια. Οι μέρες του εγκλεισμού, έκαναν τους νέους και τα παιδιά να αναζητήσουν παρέες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μη γνωρίζοντας πάντα ποιος είναι στην «παρέα». Κάπως έτσι, η εξέλιξη της τεχνολογίας, αντί να γίνει φάρμακο, έγινε φαρμάκι…
Πρώτη φορά στα τόσα χρόνια, είδα τόσα πολλά θλιμμένα και θυμωμένα παιδιά. Αυτά τα παιδιά που έμεναν κλεισμένα στα σπίτια τους, και εμείς δεν ξέρουμε πόσο δύσκολες καταστάσεις βίωναν εκεί μέσα. Δυστυχώς δεν είναι όλες οι οικογένειες όπως τις διαφημίσεις για τρώνε όλοι μαζί αγαπημένοι το πρωινό τους.
Πόσοι άνθρωποι έχασαν τις δουλείες τους και δεν είχαν ούτε αυτό το πρωινό;
Παράλληλα τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, αυξήθηκαν κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. Πόσα από αυτά κακοποιηθήκαν στην ψυχή και στο σώμα; Τα παιδιά αυτά, τα οποία είναι τα θεμέλια της αυριανής κοινωνίας και ήδη είναι ραγισμένα, δεν αντέχουν το ίδιο τους το φορτίο. Βιάστηκαν να μεγαλώσουν, χάνοντας την πραγματική επαφή τον συνάνθρωπο και τη φύση. Φοβάμαι το μέλλον μην είναι θλιμμένο και θυμωμένο.
Εναποθέτω όμως τις ελπίδες μου, για τη βελτίωση και την ανάρρωση της κοινωνίας στους ευαίσθητους, μικρούς και μεγαλύτερους – υπάρχουν ανάμεσα μας – όπου ακόμη και στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, θα λειτουργήσουν σαν από μηχανής Θεοί για να βρεθεί η λύση.
Κωνσταντίνα Χαριτάκη
Μηχανολόγος Μηχανικός – Εκπαιδευτικός
ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΡΑΔΑΜΑΝΘΥΣ


