Θεατρική παράσταση «Νεραντζάκι με αγκάθια», του Γιώργου Βαγιωνή – Διασκευή για το θέατρο: Χριστίνα Βεριβάκη

«ΝΕΡΑΝΤΖΑΚΙ ΜΕ ΑΓΚΑΘΙΑ», ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΑΓΙΩΝΗ

ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ—ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΒΕΡΙΒΑΚΗ

ΘΕΑΤΡΟ ΒΛΗΣΙΔΗΣ
28, 29, 30 Ιανουαρίου & 3, 4, 5 Φεβρουαρίου, στις 9.30 μ.μ.

Κατάλληλο για άνω των 16 ετών

Εισιτήρια για την παράσταση ΕΔΩ

Η Πειραματική Θεατρική Σκηνή Ραδάμανθυς, παρουσιάζει στο Θέατρο Δ. Βλησίδης, στις 28, 29, 30 Ιανουαρίου και στις 3, 4, 5 Φεβρουαρίου, στις 9.30 μ.μ., την θεατρική παράσταση «Νερατζάκι με Αγκάθια», βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Γιώργου Βαγιωνή. Η διασκευή του βιβλίου για το θέατρο και η σκηνοθεσία έχει γίνει από τη Χριστίνα Βεριβάκη. Ερμηνεύουν: Φωτεινή Καπνισάκη, Νίκος Δεσποτάκης, Χριστίνα Βεριβάκη.

Συμμετέχουν με τα έργα τους οι εικαστικοί: Ομάδα Νηνεμία (Σταυρούλα Μαυροματάκη, Τάρα Γονίδη, Κατερίνα Παπαγιαννάκη, Τζέτα Δουλαβέρη), Φωτεινή Κατάκη, Ευτύχης Μαρακάκης.

Το έργο εστιάζει στη γυναικεία κακοποίηση, στις ψυχικές διαταραχές που αυτή επιφέρει, ενώ παράλληλα θέτει στο «μικροσκόπιο» το πλαίσιο που ορίζει τις ανθρώπινες σχέσεις στο σύγχρονο κόσμο. Με ρεαλιστικό τρόπο ο συγγραφέας προσεγγίζει τον συναισθηματικό κόσμο των ηρώων του, των ανθρώπων της διπλανής πόρτας, και ξεδιπλώνει την ιστορία αποκαλύπτοντας σταδιακά στον αναγνώστη τα μυστικά που κρύβει. Πρόκειται για ένα λογοτεχνικό βιβλίο με έντονα θεατρικά στοιχεία, το οποίο κερδίζει τον αναγνώστη με την αλήθεια του, έργο που διασκεύασε για το θέατρο η Χριστίνα Βεριβάκη.

Λίγα λόγια για το θεατρικό έργο

Η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου έργου έγκειται στην πρωτοτυπία του κειμένου, καθώς διαφορετικές ιστορίες αποδίδονται σε ξεχωριστά επεισόδια, παίζοντας αριστοτεχνικά με τη γραμμικότητα του χρόνου. Θα έλεγε κανείς πως η παιγνιώδη διάθεση του χρόνου θυμίζει τον μπερδεμένο ψυχισμό του ανθρώπου που πάσχει ψυχικά.

Η Ελένη καταδιώκεται από φωνές και τύψεις και είναι μια γυναίκα που ο πρότερος βίος της έχει να διηγηθεί ιδιαίτερες ιστορίες οικογενειακής, σεξουαλικής και ψυχικής κακοποίησης. Η μοίρα της ντύθηκε με το πέπλο της ψυχωτικής διαταραχής και η πορεία της ζωής της χαράχθηκε από τις σκιές της συναισθηματικής και λεκτικής βίας. Ερωτεύεται έναν άνδρα, τον Κώστα, που είναι ευγενής και καλοσυνάτος. Φέρει τα δικά του τραύματα που καθορίζουν τις επιλογές του, για τη ζωή του και την σχέση του με την Ελένη. Η συνάντησή τους ξυπνά μνήμες, επουλώνει συναισθηματικές και ψυχικές ρωγμές των ηρώων, δημιουργεί όμως και νέες που τους οδηγούν σε συγκρουσιακά μονοπάτια καθιστώντας την καθημερινότητά τους δύσκολη.

Στη συγκεκριμένη παράσταση, φωτίζονται θέματα της επικαιρότητας και παθογένειες της εποχής. Τα παραπάνω γίνονται η αφορμή, για μετέπειτα συζητήσεις που αναζητούν δραστικές λύσεις. Με το θεατρικό έργο, «Νεραντζάκι με αγκάθια», ο θεατής θα έχει την δυνατότητα να παρακολουθήσει το βίωμα των ανθρώπων, που φέρουν το ψυχικό τραύμα ως αγκάθι στο νου και στο σώμα. Στη θεατρική σκηνή θα λάβουν θέση οι έντονες συναισθηματικές και σωματικές μεταπτώσεις και οι θολοί προβληματισμοί του πάσχοντα ατόμου. Τα πάντα στο μυαλό των ηρώων αναζητούν για στοχευμένες απαντήσεις, αποδοχή και θεραπεία.

Συντελεστές της παράστασης:

Πρωτότυπο κείμενο: Γεώργιος Βαγιωνής

Θεατρική μεταφορά, δραματουργία και σκηνοθεσία: Χριστίνα Βεριβάκη

Επεξεργασία ήχου: Ηλίας Βλαμάκης

Video Trailer: Γιάννης Κρομμυδάκης

Φωτογραφία: Χρήστος Τσαντής

Παραγωγή: Εκδόσεις Ραδάμανθυς

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Φωτεινή Καπνισάκη
Νίκος Δεσποτάκης
Χριστίνα Βεριβάκη

Εισιτήρια για την παράσταση ΕΔΩ

Χορηγοί

«Πρόκειται για ένα υπαρξιακό δράμα που μιλά για τις διαδράσεις των ανθρώπων. Των καθημερινών ανθρώπων, αυτών της διπλανής πόρτας. Συνεπώς αν πρέπει να σας δώσω περιληπτικά το “θέμα” του βιβλίου είναι πως οι συναντήσεις μας καθορίζουν, και γιατί όχι, ορίζουν την ζωή μας. Το βιβλίο είναι όλο μια αληθινή ιστορία. Υπάρχει μάλιστα στο “Αντί επιλόγου” η αποκάλυψη ότι είναι ένα παζλ από πραγματικές ιστορίες, από πραγματικούς ανθρώπους που όμως έχουν παραποιηθεί συγγραφικά για να μη μπορεί να γίνει η αναγωγή σε άτομα και καταστάσεις», Γιώργος Βαγιωνής

«Πέρα από τις κριτικές και τις αναλύσεις, το απλούστερο και το ασφαλέστερο κριτήριο αξιολόγησης ενός βιβλίου θεωρώ πως είναι η θελκτικότητά του. Και το «Νεραντζάκι με αγκάθια» είναι ακριβώς αυτό: ένα βιβλίο που δεν σε αφήνει να το βάλεις στην άκρη πριν το τελειώσεις κι ένα βιβλίο που σε ακολουθεί μέσα σου και αφού το τελειώσεις. Ένα βιβλίο σαν τη ζωή και σαν το νεραντζάκι, γλυκό και πικρό μαζί«, Νάσος Αθανασόπουλος

Δείτε ΕΔΩ για παραγγελίες του βιβλίου

Νεραντζάκι με αγκάθια
Γιώργος Βαγιωνής – Νεραντζάκι με αγκάθια

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s