Παρουσίαση ποιητικής συλλογής της Αγγελικής Μανίτη

ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΙΟΥΛΗ 2020

στην αυλή του

STUDIO ΟΞΩ ΝΟΥ

(Αγίας Κυριακής 29, Χανιά)

Εκδόσεις Ραδάμανθυς

Οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς παρουσιάζουν την ποιητική συλλογή της Αγγελικής Μανίτη, «ΌΧΙ ΓΙΑ ΣΑΣ, ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ, ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΞΕΡΕΤΕ», τη Δευτέρα 20 Ιούλη στις 7.30 το απόγευμα στο STUDIO ΟΞΩ ΝΟΥ.

Μιλάνε για το βιβλίο:
Ειρήνη-Φωτεινή Βιλτανιώτη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αρχαίας Φιλοσοφίας & η ποιήτρια. Θα διαβαστεί κριτική του σκηνοθέτη, ηθοποιού, συγγραφέα, Νικόλα Ανδρουλάκη για την ποιητική συλλογή της Αγγελικής Μανίτη. Ποιήματα θα διαβάσει η ηθοποιός Φανή Γεωργακάκη.

Η ποιητική συλλογή της Αγγελικής Μανίτη, με τίτλο «Όχι για σας, για κάποιους άλλους, δεν τους ξέρετε», νιώθω πως φέρνει έναν άλλο αέρα στα ποιητικά μας δρώμενα. Κι αυτό δεν έχει να κάνει τόσο με το ύφος ή με άλλες τεχνικές πλευρές, όσο με τη θεματική που επιλέγει και την οπτική γωνία από την οποία επιλέγει να μας την παρουσιάσει.

Η δημιουργός αντλεί το θέμα της μέσα από τη σύγχρονη κοινωνική και υπαρξιακή πραγματικότητα, δημιουργώντας τις συνθήκες για την πραγμάτωση μιας ποίησης έτοιμης να μετασχηματιστεί πάνω σε μία θεατρική σκηνή. Κι εδώ ο λυρισμός υπάρχει και ανθίζει, όμως πατά σ’ ένα στέρεο υπόβαθρο, πηγάζει από μια ψυχή που θέλει να δει τη ζωή κατάματα, να ταξιδέψει… Η τέχνη, εξάλλου, στο βαθύτερο πυρήνα της εκφράζει αυτή την ανάγκη. Την ανάγκη της αλλαγής των όρων της ζωής προς το καλύτερο. «Ακέριος ο λυρικός λόγος είναι καλυμμένη εκδήλωση προαιώνιας επιθυμίας του ανθρώπου για κάποια μετάβαση σε κάτι καλύτερο», γράφει ο Κ.Θ. Δημαράς στην «Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας». Ας μιλήσει όμως καλύτερα η ίδια η ποιήτρια:

«…Ξεχνάς πως είσαι ταξιδιώτης   

κι οι ταξιδιώτες εξερευνούν,   

για να καταλάβουν   

ποιος θα ‘ναι ο επόμενος προορισμός τους.

Είναι πολλά που πρέπει να εξηγήσουμε,    

αλλά πρέπει να έχεις την ίδια θέληση ν’ ακούσεις    

μ’ εκείνη που έχω για να στα πω».

(ΕΞ ΑΜΕΛΕΙΑΣ)

*

«…Οι προφήτες των ονείρων μας σαλεύουν στις κουρτίνες…».

(ΠΡΟΦΗΤΕΣ)

*

«…Σκιές που φανερώνονται νύχτα και μέρα στις πλατείες,

δεσμεύοντας τον πόνο…».

(ΠΟΛΕΜΟΣ)

*

«Περπάτα λίγο πιο αργά.

Αυτό ζητώ και τίποτ’ άλλο.

Ίσα για να καταλαβαίνεις τα μηχανικά σου βήματα.

Να βλέπεις γύρω σου τον κόσμο,

όπως κι αν είναι…».

(ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ)

Ο κόσμος, ψυχισμός και περιβάλλον, γίνονται ο καμβάς, και η πένα της Αγγελικής Μανίτη το πινέλο, με το οποίο δημιουργεί χρώματα και εικόνες, χνάρια μιας εποχής. Μα δεν είναι για τους «μυημένους» το «Όχι για σας, για κάποιους άλλους, δεν τους ξέρετε», είναι για όλους όσους θέλουν να κάνουν τη διαδρομή, για όσους έχουν αναρωτηθεί:

«Τι θα γινόταν, όμως, αν ο καθένας έφτιαχνε έναν ιδανικό σωτήρα μέσα του;»

(ΕΙΣ-ΑΓΩΓΗ)

Χρήστος Τσαντής

Η Αγγελική Μανίτη γεννήθηκε στα Χανιά το 1992. Σπούδασε στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ταξιδεύοντας στον κόσμο και παράλληλα στην αιωνιότητα, σχεδόν καταδιώκει τις εμπειρίες. Το 2018 πέρασε στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.  Γράφει  γιατί δε μπορεί να κάνει αλλιώς και ψάχνει,  χωρίς να ξέρει τί, βρίσκοντας  πάντα κάτι που οδηγεί παρακάτω. Αγαπάει κάθε είδος τέχνης, γιατί αποκαλύπτει την ουσία της ζωής και παθιάζεται με τους στόχους. Το «όχι για σας, για κάποιους άλλους, δεν τους ξέρετε» είναι η πρώτη της ποιητική συλλογή.

Δεύτε εδώ για ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s