«Άλμα – στο τετράγωνο», της Αντωνίας Παπαδοπούλου

Και τότε μόνο είμαστε ελεύθεροι…

Εκδόσεις Ραδάμανθυς
Αντωνία Παπαδοπούλου, Άλμα (στο τετράγωνο)

Εισαγωγή

Ο χρόνος κυλά και αφηνόμαστε στο νόημα των λέξεων. Τις ανακαλύπτουμε, μέσα από το βάθος των εμπειριών μας. Ακούμε τη λέξη «φιλία», αλλά κάποια στιγμή τη νιώθουμε πέρα από μία λέξη, την «ενστερνιζόμαστε». Με το βάρος αυτό της σημαντικότητας της ζωής και της αλήθειας πορευόμαστε και γινόμαστε πιο ανάλαφροι γιατί πλέον παίρνουμε στο ταξίδι μας μόνο τα χρειαζούμενα. Με κάθε κύκλο που συντελείται πια ένας τέτοιος επαναπροσδιορισμός – ευτυχώς για όσους το καταφέρνουν και ευλογούνται να το ζουν – η ζωή ρέει πια πιο γαλήνια. Σάμπως οι κύκλοι που έκλεισαν να έγιναν κρίκοι που μας άντεξαν.

Όταν κάποτε διάβασα σε μεγάλη ηλικία ποιήματα γνωστών μας ποιητών, αισθάνθηκα δέος και ευγνωμοσύνη για όλους αυτούς που υπήρξαν πριν από μας και τα είχαν ήδη ανακαλύψει όλα αυτά που θεράπευαν μια καρδιά σε πορεία ανάβασης. Με όλα τα όνειρα που έχουμε κάνει από παιδιά και τους φόβους που σέρνουμε μαζί μας – ή προβάλλονται ακόμα κι αν δεν τους είχαμε καταλάβει ότι ήταν πάντα εκεί – κάνουμε το άλμα.

Η άγκυρα έχει πιάσει τον πάτο του «είναι» μας και μόνο έτσι το άλμα επιτυγχάνεται – όχι μόνο ψηλά – για να γίνουμε άνθρωποι, αλλά μέσα στην μαύρη τρύπα της συμπαντικής γυάλας, για να ενωθούμε με το χάος από το οποίο προήλθαμε. Όμως είναι ένα χάος ύπαρξης, στο οποίο αν αφεθούμε, αυτόματα θα νιώσουμε την αλήθεια, μέρος της οποίας είμαστε. Το φως εκεί είναι η μόνη πραγματικότητα.

Αυτό το άλμα λοιπόν, είναι ένα άλμα κβαντικό γιατί δεν στοχεύει στο ύψος του εγκόσμιου αναστήματός μας, αλλά στο να μας εντάξει στο αέναο σαν άστρα. Και είναι άλμα ψυχής – «alma» στα ισπανικά σημαίνει ψυχή – γιατί προϋποθέτει απόλυτη πίστη, παράδοση και άφεση. Και τότε μόνο είμαστε ελεύθεροι. Η καρδιά μας ποτέ πια δεν θα είναι ένα κάρβουνο, αλλά με την δική μας συγκατάθεση, θα έχει μετατραπεί σε ένα διαμάντι μέσω του οποίου διαχέεται το φως παντού.

Αντωνία Παπαδοπούλου,

Χανιά, Νοέμβριος 2017

«Η Αντωνία Παπαδοπούλου στην πρώτη της συλλογή Άλμα2 καταθέτει ποιήματα ώριμα. Οι παλμοί της ψυχής κάνουν ένα πραγματικό άλμα, και τα ποιήματα μάς ταξιδεύουν βαθιά και μακριά, μα τόσο κοντά, μέσα μας, αφήνοντας μια αίσθηση ερωτηματικού στα χείλη, έναν ψίθυρο στα αυτιά, την αίσθηση από κιμονό στα ακροδάχτυλα, μυρωδιές από ανθισμένες κερασιές και εικόνες καθαρού ουρανού, έτοιμου να υποδεχθεί όσους ακόμα ανοίγουν τα φτερά τους», Χρήστος Τσαντής


Τιμή βιβλίου σε προσφορά: 4,90 (περιέχει και το ΦΠΑ)

  • Αγορά με εξόφληση μέσω τράπεζας: κόστος αποστολής 2,90 ευρώ.
  • Αγορά με αντικαταβολή: κόστος αποστολής 5,00 για την Κρήτη, 6,00 για την υπόλοιπη Ελλάδα. (Ισχύει για παραγγελίες με συνολικό βάρος έως 2 κιλά).
  • Λογαριασμός κατάθεσης

Εθνική: 489/006615-04

και IBAN GR95 0110 4890 0000 4890 0661 504

Εκδόσεις Ραδάμανθυς
Φωτογραφία: Αθηνά Γαλανάκη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s