Μια εμπνευσμένη λογοτεχνική ψυχή…

 Η φιλόλογος Μαρία Καλουδάκη μιλά για το μυθιστόρημα

ΣΗΜΕΙΟ ΜΗΔΕΝ της ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΧΑΡΙΤΑΚΗ

«Τόλμα λοιπόν, ξεκίνα από την αρχή, ταξίδεψε, βρες το δικό σου σημείο μηδέν και χάραξε ένα καινούργιο, ολοκαίνουργιο κύκλο…»

Εκδόσεις Ραδάμανθυς
Μαρία Καλουδάκη

Η Κωνσταντίνα Χαριτάκη, είναι μηχανολόγος μηχανικός και παράλληλα μια πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας, που συνδέει άριστα το θετικό και πρακτικό της πνεύμα, με κάτι ολότελα θεωρητικό, όπως είναι η τέχνη του λόγου.

Αυτό λοιπόν το πρώτο βιβλίο, το ΣΗΜΕΙΟ ΜΗΔΕΝ, αποδεικνύει ότι πίσω από τη μονοτονία ενός χάρακα και τη γεωμετρικότητα ενός διαβήτη κρύβεται μια βαθιά εμπνευσμένη λογοτεχνική ψυχή. Και αυτό μπορώ να το πω με σιγουριά, γιατί γνωρίζω την Κωνσταντίνα πολλά χρόνια. Είναι η φίλη που μας συνδέει μια κοινή πορεία είκοσι χρόνων.

Το βιβλίο της, το πρωτογνώρισα όταν ήταν ακόμη στα σκαριά του. Όταν πλαθόταν στη σκέψη της, όταν η επιθυμία της, να αποτυπώσει στο χαρτί, σκέψεις, εικόνες, συναισθήματα και προβληματισμούς, γινόταν πραγματικότητα και μπορώ να πω με σιγουριά ότι το βιβλίο αυτό με συνεπήρε από την πρώτη στιγμή.

Οι ήρωες της, άνθρωποι απλοί, καθημερινοί. Άνθρωποι που συναντάς μεσ’ την πορεία της ζωής σου. Άνθρωποι με τους οποίους μπορείς να ταυτιστείς, να προβληματιστείς, που σε κάνουν να πεις: «Θα μπορούσα να βιώνω κι εγώ αυτή την ιστορία».

28617038_1589092347843447_5426230995224124919_o

Τι είναι όμως αυτό που κάνει τους ήρωες του βιβλίου τόσο ξεχωριστούς;

Μα πάνω απ’ όλα είναι άνθρωποι που τολμούν, που δεν αφήνουν να παρασυρθούν από τη δύνη της καθημερινότητας, που δεν συμβιβάζονται αλλά αμφισβητούν, κινούνται, γίνονται θιασώτες της ζωής και όχι ηθοποιοί που υποδύονται, έτοιμους προκαθορισμένους ρόλους.

Άνθρωποι που αντιμετωπίζουν καταστάσεις που τους στεναχωρούν, τους οδηγούν σε αδιέξοδα αλλά δεν υποκύπτουν, δεν χειραγωγούνται, αλλά απορρίπτουν το προκαθορισμένο, τον καθωσπρεπισμό και ορίζουν το δικό τους σημείο μηδέν. Και είναι αυτό το σημείο μηδέν, η σκέψη που διακατέχει ολόκληρο το βιβλίο.

Η φράση αυτή εντυπώνεται στο μυαλό του κάθε ένα από εμάς, γιατί περικλείει μια ολόκληρη φιλοσοφία, μια θεώρηση ζωής, που αν την υιοθετήσουμε, θα μπορέσουμε να νιώσουμε ελεύθεροι, απαλλαγμένοι από κάθε τι που μας δεσμεύει, που μας καταπιέζει. Τα σημείο μηδέν είναι εκεί που έχεις φτάσει και νιώθεις ότι δεν μπορείς να πας παραπέρα. Ή θα μείνεις εκεί, δέσμιος των προκαταλήψεων και των «πρέπει» ή θα τ’ αφήσεις όλα  πίσω και θα ξεκινήσεις από την αρχή, κοιτώντας μπροστά, πάντα μπροστά, κύριος της μοίρας σου, υπεύθυνος και όχι άβουλος, οδηγός και όχι ακόλουθος.

Κωνσταντίνα Χαριτάκη
Η Κωνσταντίνα Χαριτάκη με τα παιδιά της στην πρόσφατη παρουσίαση του βιβλίου της στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων

Έτσι λοιπόν και η ηρωίδα του βιβλίου η Αλεξία, τολμά ν’ αρνηθεί τη συμβατικότητα ορίζοντας το δικό της σημείο μηδέν. Έκλεισε τους κύκλους της ζωής που την πλήγωναν και χάραξε έναν καινούργιο κύκλο, μια νέα αρχή. Κι αυτό μας δίνει μια νότα αισιοδοξίας, ελπίδας, προσμονής για το νέο που θα ‘ρθει, για το μέλλον που ανοίγεται μπροστά μας.

Μάθημα ζωής λοιπόν το σημείο μηδέν. Όταν ο κύκλος κλείνει ξεκίνα από την αρχή, χάραξε έναν καινούργιο κύκλο, άπειρους, ομόκεντρους ή μη κύκλους, αρκεί να το θέλεις, να το παλέψεις, να αγωνιστείς. Αυτός ο αγώνας σε κρατά ζωντανό άλλωστε, μια ζωντάνια και μια ενέργεια που ξεσπά σαν λάβα. Όπως ένιωσε και η ηρωίδα του βιβλίου, η Αλεξία, μια αναπληρώτρια εκπαιδευτικός που αρνήθηκε τη συμβατικότητα μιας στημένης ζωής και ξεκίνησε από την αρχή, ελεύθερη και στηριζόμενη στα δικά της «θέλω» και όχι στα «πρέπει» των άλλων.

Η συγγραφέας όμως δεν μένει μόνο στην εξιστόρηση των βιωμάτων των ηρώων της, ούτε στις προσπάθειες τους να επανεκκινήσουν τη ζωή τους. Με αφορμή το γεγονός ότι οι ήρωες του βιβλίου της κινούνται ανάμεσα σε δύο πόλεις, με κοινό ιστορικό παρελθόν, με μακραίωνη πολιτιστική παράδοση, τα Χανιά και τη Ζάκυνθο, η Κωνσταντίνα βρίσκει την ευκαιρία να μας μιλήσει για την ιστορία των τόπων που αναφέρει.

Άγιος Νικόλαος Χανιά-Χρήστος Τσαντής
Άγιος Νικόλαος, Χανιά (φώτο: Χρήστος Τσαντής)

Έτσι μέσα από σύντομες αλλά πλήρεις παραπομπές, μαθαίνουμε ή ξαναθυμόμαστε την ιστορία του δημοτικού κήπου των Χανίων, του φρουρίου της Φορτέτσας και της κρήνης Ριμμόντι στο Ρέθυμνο. Θαυμάζουμε την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της Κρήτης, η οποία έχει επηρεαστεί από κατακτητές που άφησαν το στίγμα τους σε πληθώρα κτιρίων. Ας αναφέρουμε όμως ενδεικτικά την εκκλησία του Αγίου Νικολάου στη Σπλάντζια, η οποία συνταιριάζει αρχιτεκτονικά δείγματα τριών θρησκειών και είναι ένα ζωντανό μνημείο, ένα κομμάτι του πολυπολιτισμικού μωσαϊκού της Κρήτης.

 

Επίσης γίνονται αναφορές στην τοπική κρητική αρχιτεκτονική των χωριών του Αποκόρωνα, που έμεινε ανεπηρέαστη από αρχιτεκτονικές επεμβάσεις των κατακτητών που πέρασαν από τον τόπο μας.

Σ’ ένα άλλο σημείο του βιβλίου, βλέπουμε να ξεπροβάλει ξάφνου μπροστά μας, ο γέρικος φάρος της Κυλλήνης στην Πελοπόννησο, σ’ ένα λιμάνι σταθμό για την ηρωίδα, την Αλεξία, που την οδηγεί στο «Άνθος της ανατολής», τη Ζάκυνθο, μια πόλη που γίνεται δεύτερη πατρίδα της.

Φάρος Καυκαλίδας - Migozarad
Ο φάρος στην Καυκαλίδα (φώτο: Χρήστος Τσαντής)

Έτσι περπατάμε μαζί στην πλατεία του Αγίου Μάρκου και ακούμε τις παραδοσιακές επτανησιακές καντάδες και απρόσμενα μας θυμίζουν τις Βιαννίτικες καντάδες του Ηρακλείου.

Η Αλεξία επισκέπτεται το πατρικό της σπίτι στα Χανιά και ακούει τα παιδιά της γειτονιάς, να τραγουδούν τα παραδοσιακά κρητικά κάλαντα των Χριστουγέννων, ενώ η συγγραφέας βρίσκει την ευκαιρία να κάνει λαογραφικές αναφορές στα έθιμα της Κρήτης.

Σ’ ένα άλλο σημείο μας δίνει πληροφορίες για τους άγραφους αλλά και σκληρούς νόμους του νησιού, όπως αυτούς της κρητικής βεντέτας. Επιπρόσθετα αναδεικνύονται τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν και διαμόρφωσαν την ιστορία των Χανίων, η σύμβαση της Χαλέπας, η επανάσταση του 1897 ο ήρωας Καγιαλές, στιγμές ιστορίας που φέρνει στο νου της η ηρωίδα καθώς περιπλανιέται στους δρόμους της γειτονιάς που μεγάλωσε.

Με το βιβλίο της Κωνσταντίνας ταξιδεύεις, νιώθεις ότι περπατάς στα πολυτραγουδισμένα σοκάκια των Χανιών αλλά και της Ζακύνθου, βλέπεις με τα μάτια των ηρώων του βιβλίου, τα ιστορικά κτίρια και μαθαίνεις την ιστορία τους. Ακούς να τραγουδιέται ο Ερωτόκριτος, χορεύεις μαζί τους ηρωικούς χορούς, όπως τον πεντοζάλη, αλλά και ερωτικούς, όπως τη σούστα και στο τέλος παίρνεις και ένα μάθημα ζωής.

Κι αν το σημείο το μηδέν

έχει τη στράτα κλείσει,

τα όνειρά σου δεν μπορεί

κανένας να τα σβήσει.

Τόλμα λοιπόν, ξεκίνα από την αρχή, ταξίδεψε, βρες το δικό σου σημείο μηδέν και χάραξε ένα καινούργιο, ολοκαίνουργιο κύκλο.

Μαρία Καλουδάκη, Φιλόλογος


 Η Μαρία Καλουδάκη μιλά για την Κωνσταντίνα Χαριτάκη και την Θάλεια Φλεμετάκη στην πρόσφατη κοινή εκδήλωση για την παρουσίαση των βιβλίων τους που έγινε από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς σε συνεργασία με το Δήμο Αποκορώνου στο Almy Seaside στις Καλύβες. 


Για να προμηθευτείτε το βιβλίο συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας

ή καλέστε στο 6983 091058 

Τιμή βιβλίου: τώρα 12,00 από 13,90

  • Αγορά με αντικαταβολή: κόστος αποστολής + αντικαταβολής 5,00
  • Αγορά με εξόφληση μέσω τράπεζας: κόστος αποστολής 2,50 ευρώ.

[Λογαριασμοί κατάθεσης]

Εθνική: 489/006615-04

και IBAN GR95 0110 4890 0000 4890 0661 504

Πειραιώς: 6569-102972-851

και IBAN GR24 0171 5690 0065 6910 2972 851

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s