ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

»…ΞΕΧΑΣΤΕ ΜΕ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ! ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ…»

Θόδωρος Αγγελόπουλος

Ανδρομάχη Χουρδάκη - Εκδόσεις ΡαδάμανθυςΓράφει η Ανδρομάχη Χουρδάκη*

«…Όλοι μας όμως ανεξαιρέτως είμαστε απλοί επισκέπτες….»

 

Ανέκδοτο ποίημα του Θόδωρου Αγγελόπουλου γραμμένο το 1982, λίγο πριν τη συγγραφή του σεναρίου της ταινίας »Ταξίδι στα Κύθηρα»:

Σας εύχομαι υγεία και ευτυχία

αλλά δεν μπορώ να κάνω το ταξίδι σας

Είμαι επισκέπτης

Το κάθε τι που αγγίζω με πονάει πραγματικά

κι έπειτα δεν μου ανήκει

Όλο και κάποιος βρίσκεται να πει »δικό μου είναι»

Εγώ δεν έχω τίποτε δικό μου είχα πει κάποτε με υπεροψία

Τώρα καταλαβαίνω πως το τίποτε είναι τίποτε

Ότι δεν έχω καν όνομα

Και πρέπει να γυρεύω ένα κάθε τόσο

Δώστε μου ένα μέρος να κοιτάω

Ξεχάστε με στη θάλασσα

Σας εύχομαι υγεία και ευτυχία.

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος γεννήθηκε το 1935 και πέθανε το 2012. Εν μέσω της ασύλληπτης τραγωδίας που εξελισσόταν μας έφτασε η είδηση για την πυρκαγιά στο σπίτι του και την καταστροφή του αρχείου του (φωτογραφίες, αλληλογραφία, κείμενα, ποιήματα), όμως το βαρύ πένθος μας δεν άφηνε αρχικά χώρο για αξιολόγηση αυτής της πολιτιστικής απώλειας. Σε υστερότερο χρόνο έφερα στη θύμησή μου το επίσης σκληρό τέλος του μεγάλου μας σκηνοθέτη – σκοτώθηκε σε τροχαίο – και αυτό το ανέκδοτο ποίημά του. Η μοίρα λοιπόν που και πάλι μοιράζει δύσκολο κλήρο στους ξεχωριστούς της κι όμως εκείνοι με την χάρη του ταλέντου τους αναχαιτίζουν και μετά θάνατον το φάσμα της ματαίωσης, διαισθητικά ετοίμαζαν εδώ και χρόνια τις απαντήσεις τους στις επερχόμενες συμφορές, υπογράφοντας τελευταίοι και υπογράφουν με την καλοσύνη τους αφήνοντάς μας τις ευχές τους, σαν φυλαχτό στις τραγικές ώρες που περνούμε.

Ένας δημιουργός και ένας αληθινός ποιητής βλέπει και βλέπει πάντα μπροστά. Μπορεί ο πύρινος όλεθρος να έκανε τέφρα τα ενθυμήματα της πνευματικής του ζωής, όμως με την προφητική επίνοιά του σαν να είδε εκ των προτέρων το τελεσίδικο της ορμής μελλοντικών δεινών και δήλωσε φωτεινά πως μπορεί να υπάρχει το φάσμα της ματαιότητας, αλλά υπάρχει και η διαρκής ανθρώπινη δράση για να υπάρξουμε κι αυτό μπορεί να είναι Σισύφειο, αλλά συγχρόνως και μεγαλειώδες.

Η ποίηση λοιπόν που πηγάζει από τα βάθη μιας ψυχής που δεν ωραιολογεί απλά, αλλά προσθέτει στην ανθρώπινη εμπειρία με σεβασμό και αγάπη για την αλήθεια της ζωής και που πάντα έχει την πικρή επίγνωση του άνισου αγώνα. Η τέχνη καλών ανθρώπων που αγαπούν τον συνάνθρωπό τους γιατί δεν υπάρχει αληθινή τέχνη χωρίς καλοσύνη, ανθρωπιά, περίσσευμα αγάπης. Η ποίηση που ποιεί ζωή και την αγγίζει, την αγκαλιάζει και την φιλά και της δωρίζει την ενσυναίσθηση και το χάρισμα της ενόρασης. Η γνήσια ποίηση που υψώνει αδιαπέραστο τείχος περηφάνειας που καμιά φωτιά δεν θα το κάψει γιατί ο δημιουργός ύψωσε υδάτινους φράχτες καθάριου λόγου, ένας διαρκής αγώνας, όχι για να κατέχεις, αλλά για να μην παραδίνεσαι.

Όσο θάνατο κι αν σπείρουν οι δυνάμεις του κακού, η αληθινή τέχνη θα έρχεται με την αίσθηση ακεραιότητας και θα υπογράφει τελευταία και πάνω σε αυτήν την υπογραφή θα ριζώνουν καινούργια δέντρα.

»Υγεία λοιπόν και ευτυχία για όλους μας» εύχεται από το επέκεινα ο σκηνοθέτης που σμίλεψε την ποίηση στο πρόσωπο του ελληνικού κινηματογράφου.

Ναι! Ο καλλιτέχνης, ο πνευματικός άνθρωπος, ο καθένας μας πρέπει πάνω απ’ όλα να έχει μια μεγάλη καρδιά για να μιλά και να σιωπά όταν χρειάζεται, γιατί δυστυχώς ακούσαμε με φρίκη και φωνές που εκάγχαζαν από τις πρώτες ώρες της τραγωδίας για τα αυθαίρετα και τις παράνομες »μεζονέτες». Τέτοιες ώρες ο εχέφρων σιωπά για να διαβεί το μένος του Θεριστή, να τον αντιμετωπίσουμε, να θάψουμε τους νεκρούς μας κι αργότερα, πολύ αργότερα ας μιλήσει ο καθένας κατά το έχειν του. Πράγματι θέλει πολύ κόπο «να γυρεύουμε το όνομά μας» σε εποχές που ολοένα σκοντάφτουμε σε κίβδηλα μεγέθη »το καθετί που αγγίζουμε μας πονάει κι έπειτα δεν μας ανήκει» κι εντέλει όπως πολύ εύστοχα είπε η Κική Δημουλά »κυνηγάμε αυτό που δεν πρόκειται να έχουμε». Όλοι μας όμως ανεξαιρέτως είμαστε απλοί επισκέπτες….

*H Ανδρομάχη Χουρδάκη είναι εκπαιδευτικός-φιλόλογος και συγγραφέας του βιβλίου «Τα σκουλαρίκια της Περσεφόνης» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς

Εκδόσεις Ραδάμανθυς

Για να προμηθευτείτε το βιβλίο στείλτε μήνυμα στο ekd.radamanthys@gmail.com ή καλέστε στο 6983 091058 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s