Άλμα… με θέα

Ρεπορτάζ από την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της Αντωνίας Παπαδοπούλου «ΑΛΜΑ2», στα Χανιά

Με φόντο τη γραμμή του ορίζοντα, οι φίλοι του βιβλίου απόλαυσαν το ταξίδι ανάμεσα στους στίχους και τις μουσικές που είχε επιλέξει η συγγραφέας για την πρώτη παρουσίαση της ποιητικής της συλλογής.

Εκδόσεις Ραδάμανθυς
Φωτογραφία: Αθηνά Γαλανάκη

Η εκδήλωση άνοιξε με performance της Βιργινίας Αληζιώτη, εμπνευσμένη από ποιήματα της συλλογής. «Τα παπούτσια στην παραλία μας προκαλούν και προσκαλούν σε ταξίδι… μόνο που εκείνα αρνούνται να φύγουν; Ίσως επειδή οι ιδιοκτήτες τους δεν τα χρειάζονται πια, μιας και βρήκαν την «ιερή γεωγραφία» του τόπου που ανήκουν. Ίσως επειδή δεν «οχθρεύονται» πια το άγνωστο: υπήρξαν οδοιπόροι και τώρα επέστρεψαν στο σημείο μηδέν, στην τελειωμένη κόκκινη κλωστή, που πλέον τους λυτρώνει και τους αφήνει μπροστά σε μια νέα αρχή». [Βιργινία Αληζιώτη, χορογράφος, performer]

Εκδόσεις Ραδάμανθυς
Φωτογραφία: Αθηνά Γαλανάκη

Μετά από την απαγγελία ποιήματος στο πλαίσιο της performance της Βιργινίας Αληζιώτη, προσεγγίσαμε το εξώφυλλο του βιβλίου. Η Υukiko Takahisa, δασκάλα ιαπωνικών της συγγραφέως, με τη συγκίνηση ολοφάνερη στο πρόσωπό της, μας εξήγησε την έννοια του άλματος που παρουσιάζει το ιδεόγραμμα του βιβλίου στο εξώφυλλο – καλλιγραφία που ανήκει στην ίδια – καθώς στην ιαπωνική γραφή το άλμα εις μήκος και άλμα εις ύψος είναι κάτι διαφορετικό. Κατανοώντας λοιπόν το άλμα που σε πάει στο άπειρο, επέλεξαν το συγκεκριμένο ιδεόγραμμα με την Αντωνία, αφού δέχτηκε γλυκά από την πρώτη στιγμή να την βοηθήσει. Δική της ήταν και η πρόταση για το εξώφυλλο με το ύφασμα από χρυσάνθεμα, που αποτελούν το εθνικό άνθος της Ιαπωνίας. Και έκλεισε λέγοντας πως «μόνο με άλμα συνειδητό και στην καθημερινότητα μπορεί ο καθένας να ξεφύγει από την όποια κατάσταση δεν του αρμόζει και να ξεκινήσει το δικό του ταξίδι ψυχής».

Εκδόσεις Ραδάμανθυς
Η Yukiko Takahisa και η Αντωνία Παπαδοπούλου. Φώτο: Αθηνά Γαλανάκη

Κατόπιν, φεύγοντας από το εξώφυλλο και την ουσία-τίτλο της συλλογής αρχίσαμε να «ξεφυλλίζουμε» το βιβλίο. Η Σοφία Γιαννουδάκη (παιδαγωγός) μας μίλησε για την αλήθεια και εμπιστοσύνη που μπόλιασαν την σχέση της με την συγγραφέα και που χρειάζεται μεταξύ παιδαγωγού και μάνας, προκειμένου για την ανατροφή του γιου της συγγραφέως, την φιλία που ακολούθησε, την έκπληξη που ένιωσε από τον μεστό και ταξιδευτή λόγο των ποιημάτων που αντίκρυζε καθώς γράφονταν σιγά-σιγά και το άλμα που είδε η ίδια. Μας εξήγησε το άλμα και την προετοιμασία που προηγείται αυτού, τον ιερό χρόνο και την παύση που χρειάζεται να μεσολαβήσουν πριν το άλμα, όταν σηκώνοντας το βάρος του παρελθόντος μας, των αδυναμιών μας αλλά και των προσδοκιών μας εξίσου, εκτιμούμε το ρίσκο και τελικά αποφασίζουμε συνειδητά να φτάσουμε εκεί που επιθυμούμε με το κβαντικό/μη γραμμικό άλμα, που ξεπερνά τον χώρο και τον χρόνο, ως άλμα συνείδησης. Ανέγνωσε ποιήματα για την φιλία και τον αισιόδοξο χαρακτήρα του βαδίσματος χωρίς εμπόδια, αυτού μέσα στο φως!

Στη συνέχεια, η Ελένη Τενεκετζή μίλησε για την ανάδυση του συγγραφικού ταλέντου της Αντωνίας Παπαδοπούλου, με αφορμή τις δραστηριότητες του Εργαστηρίου Δημιουργικής Γραφής και Αυτογνωσίας των Εκδόσεων Ραδάμανθυς, που γίνονται εδώ και δύο χρόνια στο βιβλιοπωλείο «Koukoubook», που διευθύνει η ίδια στα Χανιά. Αναφέρθηκε στην πορεία της Αντωνίας, από παιδί που ήθελε να γίνει δικηγόρος μέχρι το τέλος της προετοιμασίας του βιβλίου και τη στιγμή που το κράτησε στα χέρια της, και έκλεισε διαβάζοντας ποίημα από τη συλλογή και κάνοντας της την ευχή να χαρεί το «Άλμα» αυτό για το οποίο στάθηκε και η ίδια η Ελένη «ηθικός αυτουργός».

Εκδόσεις Ραδάμανθυς
Από αριστερά: Αντωνία Παπαδοπούλου, Ελένη Τενεκετζή, Σοφία Γιαννουδάκη. Φώτο: Αθηνά Γαλανάκη

Η συγγραφέας ευχαρίστησε τις προσκεκλημένες του πάνελ που δέχτηκαν να βρίσκονται στο πλάι της και να «πουν το ΝΑΙ στο άλμα και στην ίδια» και κατόπιν συνέχισε λέγοντας «Ευχαριστώ τον δάσκαλο και εκδότη μου Χρήστο Τσαντή, μια δυναμική παρουσία που άντεξε τα κύματα του φόβου μου και χεράκι-χεράκι με οδήγησε εδώ. Ευχαριστώ επίσης το εργαστήρι δημιουργικής γραφής των Εκδόσεων Ραδάμανθυς για την κοινή πορεία και επιμέλεια. Ξαφνικά, ρεαλιστικά και εμπνευσμένα ενδυνάμωσαν το βιβλίο και την επερχόμενη γήινη υπόσταση και παρουσίασή του εξίσου νέοι συνοδοιπόροι και φίλοι από τα παλιά, όλοι με ασπίδα την μοναδική και ατόφια αγάπη τους. Μόνο έτσι υπάρχει η επιθυμία το βιβλίο αυτό και όχι μόνο υλικό πια να έρθει στα δικά σας χέρια ως αγαπητικό δώρο πολλών!».

«Η Αντωνία Παπαδοπούλου στην πρώτη της συλλογή Άλμα2 καταθέτει ποιήματα ώριμα. Οι παλμοί της ψυχής κάνουν ένα πραγματικό άλμα, και τα ποιήματα μάς ταξιδεύουν βαθιά και μακριά, μα τόσο κοντά, μέσα μας, αφήνοντας μια αίσθηση ερωτηματικού στα χείλη, έναν ψίθυρο στα αυτιά, την αίσθηση από κιμονό στα ακροδάχτυλα, μυρωδιές από ανθισμένες κερασιές και εικόνες καθαρού ουρανού, έτοιμου να υποδεχθεί όσους ακόμα ανοίγουν τα φτερά τους», επεσήμανε ο Χρήστος Τσαντής.

Ο λόγος δόθηκε και σε πολλούς φίλους του βιβλίου που πήραν μέρος στην εκδήλωση, ανάμεσα τους και ο ποιητής Ευάγγελος Ρούσσος (49 + 10 ΧΑΪΚΟΥ), η συγγραφέας Κωνσταντίνα Χαριτάκη (Σημείο Μηδέν), ο εκπαιδευτικός Μανόλης Χατζηπαναγιώτου και η φιλόλογος Ανδρονίκη Κοκοτσάκη, η οποία με αφορμή τη σύντομη αλλά καθ’ όλα περιεκτική συνέντευξη που έδωσε στην ραδιοφωνική εκπομπή της «Πολιτισμός εν κινήσει» είπε τα εξής: «Η Αντωνία Παπαδοπούλου θα ήθελα να πω και ‘γω με τη σειρά μου δυο λόγια τόσο για την ίδια, όσο και για την ποιητική της συλλογή στην οποία τόσο εγώ, όσο και ο καθένας από εμάς μπορεί να βρει στοιχεία του εαυτού του, όσο και του τρόπου σκέψης του. Αυτός άλλωστε δεν είναι ο σκοπός της ποίησης; Αντικατοπτρισμός της ψυχής μας, του ΕΙΝΑΙ μας, καταγραφή ονείρων και συναισθημάτων. Αποτελεί ωστόσο και ανάγκη εσωτερική να εξωτερικεύσει η ποιήτρια τις βαθύτερες σκέψεις της, την αλήθεια της αλλά και την αισιοδοξία της ότι τα ποιήματά της, οι λέξεις που τα συνθέτουν θα βοηθήσουν τους αναγνώστες να συνειδητοποιήσουν και να γνωρίσουν τον εαυτό τους, να τον αγαπήσουν και να βιώσουν την λύτρωση και την άνοδο προς αυτήν. Για την Αντωνία Παπαδοπούλου αυτή η ποιητική συλλογή είναι ένα άλμα συνείδησης, το κλείσιμο ενός κύκλου που ήθελε να μοιραστεί με τον συνάνθρωπο και μας την παρέδωσε με όλη την αγάπη της. ΑΓΑΠΗ+ΑΝΘΡΩΠΟΣ, το δίπτυχο των εννοιών πάνω στο οποίο στηρίχτηκε η ποιήτρια για να μας δώσει μια ποιητική συλλογή γεμάτη συναισθήματα και σεβασμό προς τον καθένα από μας. Το ποίημα του με άγγιξε προσωπικά τιτλοφορείται: «Μία θύμησή μου γρατζουνίζει το μυαλό». Κάποτε όλοι ήρθαμε αντιμέτωποι με τους φόβους μας, τους δράκους που κατατρύχουν την ψυχή μας. Φόβοι εξωτερικοί ή εσωτερικοί, δεν έχει σημασία, αυτό που έχει αξία είναι ότι προσπαθήσαμε να τους αντιμετωπίσουμε, να τους νικήσουμε, να κάνουμε την υπέρβασή μας, το άλμα που πρεσβεύει εύστοχα μέσα από τα ποιήματα της, η Αντωνία Παπαδοπούλου. Ο χρόνος κυλάει, φέρνει στο φως ψήγματα και αναμνήσεις, θύμησες που μας γρατζουνίζουν το μυαλό, τη λογική, για να ξεκινήσει πάλι η αντίστροφη πορεία, όπως χαρακτηριστικά γράφει η ποιήτρια. «Άλμα ήταν η ψυχή μου και το άλμα που είχες αρχίσει ανάποδα κι αυτό». Θα ήταν άδικο να ασχοληθεί κάποιος μεμονωμένα και αυτόνομα με τα ποιήματα. Όλα βρίσκονται σ΄ ένα συνεχή διάλογο μεταξύ τους και το ένα αποτελεί συνέχεια του άλλου, κινούμενα ΑΕΝAA μέσα στο χώρο και το χρόνο. Το άλμα που μπορεί να κάνει ο καθένας είναι μια υπόθεση προσωπική, αυστηρά ατομική, είναι ο ιππότης που νικά το φόβο του δράκου και τον δράκο μαζί».


Ευχαριστούμε θερμά την Αθηνά Γαλανάκη για τις φωτογραφίες.

Η επόμενη παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της Αντωνίας Παπαδοπούλου θα γίνει στην Αθήνα, την Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018.

 Για το ρεπορτάζ: Αντωνία Παπαδοπούλου, Χρήστος Τσαντής


Για να προμηθευτείτε το βιβλίο της Αντωνίας Παπαδοπούλου συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας ή καλέστε στο 6983 091 058

 Τιμή βιβλίου: 9,90 + έξοδα αποστολής

ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ με αγορές άνω των 30 ευρώ

 

Αγορά με εξόφληση μέσω τράπεζας: 3,00 ευρώ.

Αγορά με αντικαταβολή: 5,00

 

[Λογαριασμοί κατάθεσης]

Εθνική: 489/006615-04

και IBAN GR95 0110 4890 0000 4890 0661 504

Πειραιώς: 6569-102972-851

και IBAN GR24 0171 5690 0065 6910 2972 851

Εκδόσεις Ραδάμανθυς

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s