«Η Παραίτηση» και τα «Καθρεφτίσματα» της Ιστορίας

Δυο σημαντικές εκδηλώσεις από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς στα Χανιά

Στον χώρο τέχνης και θεάτρου YOUCA, στις 8 μ.μ.

(Καραϊσκάκη 76, κοντά στην Πυροσβεστική)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 4 Μαΐου 2018, «Η Παραίτηση», του Άγγελου Ποθουλάκη

ΔΕΥΤΕΡΑ, 7 Μαΐου 2018, «Καθρεφτίσματα – Από την Γερμανία και την Ε.Σ.Σ.Δ. του μεσοπολέμου, στην Ευρώπη του 21ου αιώνα», του Χ. Τσαντή

(AUDIO) Συζήτηση με τον Άγγελο Ποθουλάκη και τον Χρήστο Τσαντή στην εκπομπή της Σοφία Θεοδωράκη στην ΕΡΑ Χανίων

Με την παρουσίαση του βιβλίου του Άγγελου Ποθουλάκη, «Η Παραίτηση», την Παρασκευή, 4/5/2108, στις 8 το απόγευμα, ανοίγει η αυλαία για δυο σημαντικές εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς αυτές τις ημέρες στα Χανιά, στο φιλόξενο χώρο τέχνης και θεάτρου YOUCA.

εξώφυλλο
Φωτογραφία στο εξώφυλλο, Άγγελος Ποθουλάκης: Έπαυλη της Βαρώνης Φον Σβαρτς, Χαλέπα, Χανιά.

Ο Άγγελος Πουθουλάκης είναι από τα Χανιά, σπουδάζει στο Πολυτεχνείο Κρήτης και είναι ο νεότερος, σήμερα, Κρητικός λογοτέχνης. Μα δεν είναι μονάχα αυτό το στοιχείο που τράβηξε την προσοχή μας, καθώς ο ίδιος με την βαθειά υπαρξιακή γραφή του δεν γίνεται να αφήσει ασυγκίνητους τους φίλους της λογοτεχνίας. Πηγή της έμπνευσής του νεαρού συγγραφέα είναι η πόλη των Χανίων, με τη μαγεία αλλά και με τα τρωτά της σημεία. Αλλά ο Άγγελος δεν περιορίζεται σε μία επιδερμική περιγραφή της καθημερινότητας. Στήνει με μαεστρία μία ιστορία που αγγίζει υπαρξιακά και φιλοσοφικά ζητήματα, μέσα από την ζωή ενός ανθρώπου που, σίγουρα, καθένας μας μπορεί να έχει συναντήσει σε κάποια στιγμή της ζωής του. Ο μέσα μας ξένος, ίσως!

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν η Αγγελική Μπεμπλιδάκη, εθελόντρια στους «Γιατρούς του Κόσμου« και μέλος του Δικτύου «Διαβάζω για τους άλλους», η Αθανασία Κοκκινάκη, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, ο δάσκαλος Μανόλης Χατζηπαναγιώτου και ο Χρήστος Τσαντής.

ΚαθρεφτίσματαΤην Δευτέρα, στις 7/5/2018, στον ίδιο χώρο και πάλι στις 8 το απόγευμα, κοντά στην επέτειο της «Αντιφασιστικής Νίκης«, αλλά και της  «Ημέρας της Ευρώπης«, θέλουμε μέσα από την παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου Τσαντή, «Καθρεφτίσματα – Από την Γερμανία και την Ε.Σ.Σ.Δ. του μεσοπολέμου, στην Ευρώπη του 21ου αιώνα», να δώσουμε την ευκαιρία σε μία διαφορετική προσέγγιση της ιστορίας.

Το βιβλίο έτσι κι αλλιώς θέτει ερωτήματα και δεν επιδιώκει να δώσει έτοιμες απαντήσεις. Με σκοπό λοιπόν ένα ταξίδι στην Ιστορία, αλλά και στην ανάδειξη ερωτημάτων και πλευρών που βρίσκονται σε αντιπαράθεση με την κυρίαρχη αφήγηση για την άνοδο του ναζισμού, την επικράτηση της Σταλινικής αντίληψης στην ΕΣΣΔ και ευρύτερα, τη συνακόλουθη ήττα των λαϊκών επαναστάσεων στην Γερμανία και τη Ρωσία, την υιοθέτηση της ναζιστικής πρακτικής των στρατοπέδων συγκέντρωσης και στον μεταπολεμικό κόσμο από τους πολέμιους των ναζί, την οικοδόμηση μιας Ευρώπης που αλλιώς ξεκίνησε για να καταλήξει σε ένα πραγματικό φρούριο με στρατόπεδα και ρατιστικές, φιλοφασιστικές κυβερνήσεις στην ηγεσία πολλών χωρών-μελών της, και για πολλά ακόμη.

Για όλα αυτά και για πολλά άλλα ακόμη, θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον Σήφη Μιχελογιάννη, τον Κωνσταντίνο Φίσερ, τον Μανόλη Χατζηπαναγιώτου και τον συγγραφέα.

(AUDIO) Συζήτηση με τον Άγγελο Ποθουλάκη και τον Χρήστο Τσαντή στην εκπομπή της Σοφία Θεοδωράκη στην ΕΡΑ Χανίων

Εκδόσεις Ραδάμανθυς

Καθρεφτίσματα - χρήστος Τσαντής - Εκδόσεις Ραδάμανθυς

pexels-photo-59197.jpeg 

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s