«Ακούω τις σιωπές των έρημων δρόμων»

Η μοναξιά της πρωτεύουσας

Απόσπασμα από τη νουβέλα του Κώστα Βελούτσου «Οι άνθρωποι του Αυγούστου»Εκδόσεις Ραδάμανθυς

«Αυτή είναι και η μοναξιά της πρωτεύουσας. Να νιώθεις μόνος κι ας είσαι ανάμεσα σε τόσους πολλούς. Να φωνάζεις αλλά η φωνή σου να είναι ένας ψίθυρος. Να βγάζεις κραυγές αλλά να μην ακούγεσαι από κανέναν», Κώστας Βελούτσος

Οι άνθρωποι του Αυγούστου - Κώστας Βελούτσος

…Σήμερα είναι η πρώτη νύχτα του Αυγούστου κι εγώ περιφέρομαι στους πρωτευουσιάνικους δρόμους. Ισορροπώ πάνω στις άκρες μιας άδειας πόλης. Μετράω τα βήματά μου. Βλέπω τις ρωγμές πάνω στις πλάκες των πεζοδρομίων που μακραίνουν μέρα με τη μέρα, όπως μακραίνουν όλο και πιο πολύ οι δρόμοι που περπατώ. Ακούω τους ήχους της Αθήνας. Ακούω τους ήχους των λιγοστών αυτοκινήτων πάνω στην καυτή άσφαλτο. Τους τριγμούς των συρμών των τραίνων. Ακούω τις σιωπές των έρημων δρόμων που φτάνουν στα αυτιά μου σαν κραυγές. Περπατώ σκυφτός, πατάω ελαφρά πάνω στις μύτες των ποδιών μου προσπαθώντας να χάσω τα ίχνη του γυρισμού και ίσως έτσι μπορέσω να βρω τις απαντήσεις στα ερωτήματα που με βασανίζουν.

Περπατώ σκυφτός και φιλοσοφώ τη ζωή.  Ξέρω όμως ότι και σήμερα πάλι θα καταλήξω στο μεταίχμιο της ύπαρξης και του θανάτου, στο ίδιο ανώφελο πρωινό άλλης μιας ανούσιας ημέρας. Στις ίδιες λεωφόρους, στα ίδια πρόσωπα, στις ίδιες ανάσες, στις ίδιες και απαράλλαχτες σκέψεις που κάνω. Αυτές που έκανα χθες, προχθές, σ’ αυτές που έκανα πριν από ένα μήνα, όλες εκείνες που πραγματοποιώ καθημερινά δίχως εσένα πλάι μου. Βαδίζω μόνος, χάνομαι μέσα σε μια ελώδη σιωπή που πνίγει ακόμα και τις δικές μου άναρθρες κραυγές και με ακολουθεί πιστά. Στέκεται πάνω μου αυτή η σιγή. Με κατακυριεύει. Μπαίνει μέσα μου, μα είναι αυτή που με δυναμώνει και δίνει ανάσες στη σιωπηλή ζωή μου.

Αυτή είναι και η μοναξιά της πρωτεύουσας. Να νιώθεις μόνος κι ας είσαι ανάμεσα σε τόσους πολλούς. Να φωνάζεις αλλά η φωνή σου να είναι ένας ψίθυρος. Να βγάζεις κραυγές αλλά να μην ακούγεσαι από κανέναν. Να λες «καλημέρα», «καληνύχτα», μόνο στον εαυτό σου πια. Να είσαι μια μοναδικότητα μέσα σ’ έναν όχλο που δεν νοιάζεται, που σε προσπερνά σαν να μην υπάρχεις. Να τρέχεις αλλά να στέκεσαι ακίνητος. Ν’ ακροβατείς επικίνδυνα ανάμεσα σε μια ζωή σαν τη δική μου, που κατ’  ανάγκην υπάρχει, και στο ακλόνητο πρόσχημα του θανάτου. Με βεβαιότητα δηλώνω ότι είμαι ένα μεγάλο και αναπόσπαστο κομμάτι από αυτήν τη μοναξιά που κάθε μέρα γίνεται όλο και πιο απροσπέλαστη, σαν κι αυτή που βιώνει ο καθένας από εμάς τους ανθρώπους του Αυγούστου, σαν σκηνές από ένα φιλμ νουάρ του γαλλικού σινεμά…

©Εκδόσεις Ραδάμανθυς & Κώστας Βελούτσος

Μια Ελεγεία στον έρωτα, ένα μοιρολόι στη ζωή

«Ένας σύγχρονος Ορφέας παλεύει για να συναντήσει και πάλι την Ευρυδίκη του. «Οι άνθρωποι του Αυγούστου», του Κώστα Βελούτσου (Εκδόσεις Ραδάμανθυς), είναι μια νουβέλα που πραγματεύεται με δεξιοτεχνία τον έρωτα, το πάθος για ζωή, την απώλεια, την αποξένωση, τη μοναξιά, την απόγνωση, και μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε κι από μια άλλη πλευρά τις ανθρώπινες σχέσεις», Χρήστος Τσαντής.

Μπορείτε να παραγγείλετε το βιβλίο, συμπληρώνοντας τη φόρμα επικοινωνίας, αλλά και καλώντας στο 6983 091058

Τιμή: 7,90 + τα έξοδα αποστολής

Οι άνθρωποι του Αυγούστου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s