Οι άνθρωποι του Αυγούστου – Κώστας Βελούτσος

Απόσπασμα από τη νουβέλα «Οι άνθρωποι του Αυγούστου»

Κώστας Βελούτσος, Εκδόσεις Ραδάμανθυς  

…«Είναι όμορφος ο Αύγουστος στην Αθήνα», μου είχες πει «μα πιο πολύ μ’ αρέσουν τα βράδια του. Μου δίνουν την αίσθηση της ελευθερίας. Μιας παράξενης ελευθερίας και μιας αθωότητας όπως ακριβώς είναι οι άνθρωποι που ζουν εδώ, σ’ αυτή την παράξενη μοναξιά του Αυγούστου. Όπως είμαστε εμείς».

Σ’ άρεσε αυτός ο μήνας του χρόνου. Σε θυμάμαι κάθε πρώτη μέρα του Αυγούστου να ανοίγεις τα χέρια σου για να τον χωρέσεις μες στην αγκαλιά σου. Σε θυμάμαι να χορεύεις μαζί του, να τον κουβαλάς πάνω σου. Ακόμα θυμάμαι τις νότες της μουσικής που έβγαιναν από μέσα σου και τις έκανες τραγούδι.

Ξημέρωσε και τα μάτια αρχίζουν να γίνονται υγρά από τα δάκρυα που φέρνει μαζί η θύμησή σου. Ανασαίνω βαθιά και περιμένω αγωνιωδώς αυτό το πρώτο βράδυ του Αυγούστου για να χαθώ μέσα στους δρόμους της πρωτεύουσας. Περιμένω πάλι για να γευτώ ένα δικό σου κομμάτι. Καρτερώ αυτές τις νύχτες για να ξαναζήσω έναν ακόμα Αύγουστο μαζί σου κι ας είσαι πια μακριά. Τόσο μακριά που δεν μπορώ πια ούτε να σε δω ούτε να σ’ αγγίξω.

 

%cf%87%cf%89%cf%81%ce%af%cf%82-%cf%84%ce%af%cf%84%ce%bb%ce%bf
Οι άνθρωποι του Αυγούστου, Κώστας Βελούτσος

«…Ακόμα κι αν είμαι πια μακριά… Τόσο μακριά που δεν θα μπορείς να με δεις ούτε να μ’ ακούσεις… Ακόμα κι αν όλα χαθούν, αν οι ανάσες μας πάψουν να δίνουν ζωές, θα μείνουν οι Αύγουστοι ως την αιωνιότητα κι ακόμα πιο πέρα για να θυμίζουν… Θα μείνουν τα χαράματα, οι νύχτες, θα μείνουν οι ήλιοι, τα δειλινά, θα μείνουν για πάντα οι άνθρωποι του Αυγούστου και οι αγάπες σαν την αστείρευτη δική μας. Ακόμα κι αν χαθώ, ακόμα κι αν σβήσει η ζωή μου πριν από τη δική σου, θα μείνουν όλα αυτά για να σου θυμίζουν τον έρωτά μας… Θέλω να πεις γι’ αυτόν, θέλω να μιλήσεις για την αγάπη μας… Να πεις πως… πως δεν χωρούσε πουθενά, να τον φωνάξεις δυνατά και νά ’σαι βέβαιος ότι κάθε φορά που θα μιλάς για τον έρωτα και για την αγάπη μας εγώ θα σ’ ακούω… Κάθε Αύγουστο θα είμαι ακόμα πιο κοντά σου… Κάθε Αύγουστο θα θυμάσαι πιο πολύ την αγάπη μας, θα θυμάσαι τις βραδινές βόλτες μας στην Αθήνα και κάθε εικόνα που θα βλέπεις απ’ αυτό το σεργιάνι θα σου θυμίζει μια ζωή. Μια άλλη ζωή, τη δική μας… Θέλω να μείνεις, να υπάρχεις και να θυμάσαι…».

 

Μ’  αρέσει ο Αύγουστος λέω μέσα μου και ξεκινώ τον γνωστό πια διάλογο με τον εαυτό μου. Μ’ αρέσει αυτός ο μήνας, μα περισσότερο μ’ αρέσουν οι νύχτες του και οι μοναδικές διαδρομές των ασημένιων φεγγαριών του πάνω στον ανέφελο αττικό ουρανό. Μου θυμίζουν τις δικές μας  διαδρομές, τις αυγουστιάτικες βόλτες μας στην Αθήνα. Εξάρχεια-Κυψέλη-Αμπελόκηποι είναι το δικό μου μοναχικό οδικό τρίγωνο. Κάθε ασημένιο βράδυ του Αυγούστου θέλω να σεργιανίζω, να χάνομαι στους δρόμους της Αθήνας να περνώ από τις έρημες συνοικίες της, να περπατώ τις λεωφόρους, να μπορώ να περνάω ακόμα και τις διαβάσεις με κόκκινο. Να βλέπω από κοντά αυτή τη νυχτερινή πρωτευουσιάνικη ζωή, να βαδίζω πάνω στο φαρισαϊκό και σιωπηλό σκοτάδι της. Δεν ζηλεύω όλους αυτούς που φεύγουν στα νησιά. Δεν θέλω ν’ ακούσω τον ξακουστό παφλασμό που κάνουν τα κύματα του Αιγαίου. Δεν θέλω να περπατήσω στα γραφικά σοκάκια. Άλλωστε ποτέ δεν πόθησα τις γαλαζοπράσινες ακρογιαλιές, τα κρυστάλλινα νερά των νησιών και την αύρα του θαλασσινού αέρα. Συνειδητά επέλεξα και μένω εδώ, ν’ ανασαίνω τον πρωτευουσιάνικο αέρα κι ας μου σαπίζει τα σωθικά. Προτιμώ να κολυμπώ μέσα στου μυαλού μου τα απύθμενα βάθη, ν’  ακούω το φλοίσβισμα της ψυχής μου, να κρατώ την ανάσα μου, να φτάνω μέχρι τον πάτο και μετά να δίνω μια δυνατή ποδιά για να ξαναβρίσκομαι έξω στο φως της αθηναϊκής ζωής κι ας είναι αυτό σκούρο δίχως εσένα.

Δεν με νοιάζει που είναι άδεια, έτσι κι αλλιώς ποτέ δεν μ’ άρεσε… ποτέ δεν μας άρεσε η πολύβουη ζωή της Αθήνας. Στέκομαι μακριά από τον θόρυβο που κάνουν οι κοσμοπολίτικοι Αύγουστοι και επιδεικτικά αδιαφορώ για τους φρενήρεις ρυθμούς των νησιώτικων καλοκαιριών. Κλείνω τα μάτια και τ’ αυτιά και γυρίζω τις πλάτες μου σε κάθε εφήμερη, κίβδηλη ψευδαίσθηση. Όλα αυτά θεωρώ ότι είναι μια πλάνη. Μια εφήμερη πλάνη που σε κάνει να πιστέψεις ότι κρατάς γερά στα χέρια σου την απόλυτη ευτυχία…

©Κώστας Βελούτσος & Εκδόσεις Ραδάμανθυς

Ειδική προσφορά Ιουλίου – Αυγούστου 2017

Τιμή βιβλίου: 9,90 ευρώ (περιέχει ΦΠΑ 6%)

Και Δωρεάν Αποστολή σε όλη την Ελλάδα

Για παραγγελίες του βιβλίου συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας ή καλέστε στο 6983091058

Μια Ελεγεία στον έρωτα

Ένας σύγχρονος Ορφέας παλεύει για να συναντήσει και πάλι την Ευρυδίκη του. «Οι άνθρωποι του Αυγούστου», του Κώστα Βελούτσου (Εκδόσεις Ραδάμανθυς), είναι μια νουβέλα που πραγματεύεται με δεξιοτεχνία τον έρωτα, το πάθος για ζωή, την απώλεια, την αποξένωση, τη μοναξιά, την απόγνωση, και μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε κι από μια άλλη πλευρά τις ανθρώπινες σχέσεις. Ο συγγραφέας βάζει κατευθείαν τον αναγνώστη στο ατμοσφαιρικό πλαίσιο της ιστορίας. Εικόνες από φιλμ νουάρ και μία αίσθηση μυστηρίου κυριαρχεί. Το γκρίζο διαδέχεται – αινιγματικά – τα χρώματα της ζωής. Η απορία μένει ζωγραφισμένη στα πρόσωπά μας, η αγωνία για την τύχη του σύγχρονου Ορφέα, που αρνείται να αποδεχθεί την απώλεια της αγαπημένης του, σταδιακά κορυφώνεται. 

Ο συγγραφέας με απλότητα παρακολουθεί την πορεία του δικού του Ορφέα. Βλέπει βαθιά μέσα στον ψυχικό κόσμο του ήρωά του και, με μια διαρκή χρονική παλινδρόμηση, μας δίνει τη δυνατότητα να τον πλησιάσουμε, σαν να θέλουμε να του μιλήσουμε… να του δώσουμε κουράγιο. Η αρρώστια πήρε μακριά τη δική του Ευρυδίκη, κι εκείνος είναι βυθισμένος στο σκοτάδι. Μια χαραμάδα φως δεν φαίνεται πουθενά. Μα, να! Ίσως παρατηρώντας τους ανθρώπους του Αυγούστου… ίσως αναβιώνοντας μνήμες, ίσως…

Χρήστος Τσαντής

Οι άνθρωποι του Αυγούστου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s