Εδώ ήταν ο Μέλιος, εδώ και ο Σουκρής

Σύντομο ρεπορτάζ από την παρουσίαση του βιβλίου,

«Τα πλοία άραξαν στην όχθη της καρδιάς μας. Ένα δοκίμιο μελέτη για τη ζωή και το έργο του Μενέλαου Λουντέμη»,

Δημήτρης Δαμασκηνός, Εκδόσεις Ραδάμανθυς.

Γράφει ο Χρήστος Τσαντής

Την Τετάρτη, 3 Μαΐου 2017, οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς παρουσίασαν στα Χανιά το βιβλίο του ιστορικού-φιλόλογου Δ. Δαμασκηνού, που έχει ως θέμα του τη ζωή και το έργο του Μενέλαου Λουντέμη.

18216774_10209071134117291_4625482079330823415_o
φωτογραφία: Αθηνά Γαλανάκη

Ο κήπος της γκαλερί Villa Des Arts, αποδείχθηκε μικρός για να χωρέσει όλους τους φίλους που γέμισαν το χώρο από νωρίς. Κι ο κόσμος έμεινε εκεί, παρέα με τον Μέλιο και τον Σουκρή, που ένιωθε κανείς πως περπατούσαν πλάι μας, καθώς η φωνή της Μαργαρίτας Ναυπακτίτου έφερνε στη μνήμη μας σκηνές από έργα του Μ. Λουντέμη, με συνοδεία τις κιθάρες του Γιάννη Μανούσακα και του Τάκη Δημητρόπουλου.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Χρήστος Τσαντής, συγγραφέας, επιμελητής του βιβλίου και υπεύθυνος των Εκδόσεων Ραδάμανθυς, ο οποίος αφού ευχαρίστησε φίλους και συνεργάτες, όπως τον Βασίλη Πιτσώνη για το εικαστικό του εξώφυλλου και τον Γιώργο Λουτσέτη, για την τεχνική υποστήριξη της εκδήλωσης, σημείωσε πως παρότι φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα, καμιά εκδήλωση τιμής για τον Μενέλαο Λουντέμη δεν φαίνεται να έχει προγραμματιστεί.

Ο Γιώργος Παπαγρηγοράκης, εκπαιδευτικός Π.Ε., ο οποίος τόνισε ότι: «Αξίζει να επισημανθεί πως το βιβλίο συνολικά με το πάμπλουτο και πολύπλευρο περιεχόμενο του μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν βιβλίο αναφοράς από κάθε ενδιαφερόμενο ιστορικό ερευνητή- λογοτέχνη-φιλόλογο-φοιτητή, και να διαβαστεί παράλληλα σαν ένα σοβαρό και με περιεχόμενο ιστορικό μυθιστόρημα. Ο συγγραφέας Δημήτρης Δαμασκηνός, μας δίνει πράγματι αυτό που ο τίτλος του βιβλίου του μας υπόσχεται: Συστηματικά, αποδεικτικά, μελετημένα μας οδηγεί μέσα από τη ζωή και το έργο του Μενέλαου Λουντέμη και αράζει το φορτωμένο έργο πλοίο του στην όχθη της καρδιάς μας».

Εκδόσεις Ραδάμανθυς
φωτογραφία: Αθηνά Γαλανάκη

(Ολόκληρες οι παρεμβάσεις των ομιλητών θα δημοσιευθούν στη συνέχεια).

«Διαβάζοντας το δοκίμιο μελέτη του Δ. Δαμασκηνού ζωντάνεψαν ξανά μέσα μου οι μνήμες των εφηβικών μου χρόνων, τότε που τα βιβλία του Λουντέμη περνούσαν κρυφά κάτω από τα θρανία από χέρι σε χέρι για να τα διαβάσουμε με απληστία, μαζί με αυτά του Ν. Καζαντζάκη, πολλές φορές ακόμα και την ώρα των Μαθηματικών ή των Αρχαίων», είπε η φιλόλογος-εκπαιδευτικός Δ.Ε., Μαρία Μαθιουδάκη, και συνέχισε: «Τι ήταν άραγε αυτό που έκανε τον Λουντέμη “συγγραφέα της καρδιάς” μας στα άγουρα χρόνια μας, θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς. Νομίζω πως ο Δ. Δαμασκηνός μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του απαντά και σ’ αυτό το ερώτημα όχι μόνο με όσα ο ίδιος γράφει για τον Λουντέμη και την εποχή του, σε λόγο λιτό και μεστό, αλλά κυρίως με όσα παραθέτει: πλούσιο φωτογραφικό υλικό και άλλα ντοκουμέντα από ποικίλες πηγές, εκτενή αποσπάσματα από το πεζογραφικό έργο του, σπάνια και άγνωστα στο πλατύ κοινό ποιήματά του – στα οποία θα ήθελα να αναφερθώ περισσότερο –  δηλώσεις του Λουντέμη, αποσπάσματα από τις απολογίες του σε δίκες, κριτικές ακόμα και αρνητικές, διηγήσεις και μαρτυρίες άλλων γι’ αυτόν, όπως αυτή η πολύ συγκινητική του Μ. Θεοδωράκη, ποιήματα αφιερωμένα σ’ αυτόν  όπως το υπέροχο του Γ. Ρίτσου κ.α. Όλα αυτά αφήνουν να προβάλλει μπροστά μας όχι μόνο ο ταλαντούχος συγγραφέας μα κυρίως ο “άνθρωπος” σε όλες τις φάσεις της ζωής του».

18193440_10209071133637279_1409627142777693957_o
φωτογραφία: Αθηνά Γαλανάκη

Ο Νίκος Χουρδάκης, ποιητής, ψυχολόγος, ψυχαναλυτικός-ψυχοθεραπευτής, σημείωσε ανάμεσα στα άλλα πως: «Η ακτογραμμή που βρήκε κάποτε ο Λουντέμης, βλέποντας τα πλοία να ταξιδεύουν ήταν κλειστή για να επιτραπεί ν’ αράξουν σε λιμάνια. Σήμερα η ακτογραμμή μοιάζει ανοιχτή έτσι που να επιτρέπεται στα πλοία όχι μόνο να αράζουν σε λιμάνια, αλλά και στις όχθες της καρδιάς μας, όπως συμπεραίνεται στον συγκινητικό τίτλο της άψογης κριτικής εργασίας που μας προσφέρει ο Δημήτρης Δαμασκηνός».

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο ίδιος ο συγγραφέας και αφού ευχαρίστησε φίλους και συντελεστές της εκδήλωσης, μίλησε για την κοπιαστική εργασία χρόνων που οδήγησε στη συγγραφή και την έκδοση του βιβλίου του, ανέδειξε ξεχωριστά σημεία μέσα από το έργο του και καθώς η παρέμβαση του ολοκληρώθηκε μέσα σε χειροκροτήματα, η σκυτάλη πέρασε στην ποίηση.

Σε αυτό το φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα, ταίριαξε αρμονικά το μουσικοθεατρικό δρώμενο-αφιέρωμα στον Μενέλαο Λουντέμη, που ετοιμάσανε οι μουσικοί Τάκης Δημητρακόπουλος και Γιάννης Μανούσακας μαζί με την Μαργαρίτα Ναυπακτίτου, υπεύθυνη δράσεων στο ΠΑΜΕΑ, για λογαριασμό του «Διαβάζω για τους άλλους. Η μουσική μελοποιημένων ποιημάτων του Μενέλαου Λουντέμη, η αφήγηση ποιημάτων και εξαιρετικά διαλεγμένων αποσπασμάτων από έργα του, με την εξαιρετική ερμηνεία της Μ. Ναυπακτίτου και των μουσικών, έφερε κοντά σε όλους μας τον Μέλιο, τον Σουκρή και άλλους ήρωες του μεγάλου δημιουργού, σε μια αξέχαστη βραδιά τιμής στον Μενέλαο Λουντέμη.

©Για το ρεπορτάζ: Χρήστος Τσαντής

Εκδόσεις Ραδάμανθυς
φωτογραφία: Αθηνά Γαλανάκη

Για παραγγελίες του βιβλίου συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας ή καλέστε στο 6983091058

Τιμή: 17,4 + έξοδα αποστολής
Εκδόσεις Ραδάμανθυς
φωτογραφία: Αθηνά Γαλανάκη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s