Επιστροφή στο Βενεράτο

Τα δυο πουγκιά – απόσπασμα από το μυθιστόρημα του Γιώργου Ηλιάδη

Εκδόσεις Ραδάμανθυς

[…] Τα χρόνια του Αγαθοκλή στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κύλησαν γρήγορα. Το πολυπόθητο κομπόδεμα ετοιμάστηκε κι έτσι αποφάσισε πως είχε έρθει η ώρα του επαναπατρισμού του. Αυτή τη φορά όμως θα συνόδευε ο ίδιος το πουγκί του. Σύμφωνα με όσα είχε πει ο πατέρας του στους χωριανούς, οι ντόπιοι πιστέψανε πως ο Αγαθοκλής θα επέστρεφε ζάμπλουτος κι έτοιμος να επενδύσει στην περιοχή για να μετατρέψει το Βενεράτο σε Μπουένος Άιρες, αν όχι σε Νέα Υόρκη! Διέδιδε μάλιστα πως θα έρθει φορτωμένος με τουλάχιστον πέντε τσουβάλια λίρες, με έξι κασόνια δολάρια και με εφτά μπαούλα δώρα… χώρια βέβαια οι υπηρέτες που θα τα κουβαλούσαν.

Ο Αγαθοκλής επέστρεψε κρατώντας μια βαλίτσα στο χέρι, που κουβαλούσε λεξικά, βιβλία, δυο αλλαξιές ρούχα, ένα κοστούμι και μια καρφίτσα με μαργαριτάρια την οποία είχε σκοπό να τη δωρίσει στη μέλλουσα σύζυγό του. Το πουγκί του το κουβαλούσε στην τσέπη και κάθε τόσο το ακούμπαγε για να είναι βέβαιος πως ήταν ακόμη στη θέση του.

Το ταξίδι της επιστροφής ήταν γεμάτο από ανυπομονησία και οι ώρες κυλούσαν βασανιστικά αργά. Όταν κάποια στιγμή εμφανίστηκε στην αυλόπορτα του πατρικού του σπιτιού, χάθηκε μέσα στις αγκαλιές των δικών του. Τα δάκρυα έτρεξαν σαν ποταμός από τα μάτια της μάνας. Τα μάτια των αδερφών του ήταν ορθάνοιχτα απ’ την προσδοκία και η ρακή έρεε άφθονη γιατί έφερε τρατάρισμα για την άφιξή του ένας κουμπάρος του πατέρα του, ο Σφουγγαρομανώλης με τ’ όνομα, που έφτιαχνε την καλύτερη ρακή στην περιφέρεια των πέντε χωριών. Ύστερα ήρθε η ώρα του απολογισμού.

«Αγαθοκλή», ξεκίνησε να λέει ο πατέρας του, «οι καιροί είναι δύσκολοι».

«Καταλαβαίνω πατέρα», απάντησε εκείνος και χωρίς δεύτερη κουβέντα απόθεσε το περιεχόμενο του πουγκιού πάνω στο τραπέζι κι άρχισε να το μοιράζει στα δυο. Τριανταμία χρυσές λίρες ήταν κι έτσι δεν γινόταν να τις μοιράσει με απόλυτη ακρίβεια. Ο γέρος βέβαια πήγε να τον διευκολύνει απλώνοντας το χέρι προς την αδέσποτη, μα ο Αγαθοκλής δεν του άφησε περιθώριο.

«Ασ’ την κάτω πατέρα. Είναι για την προξενήτρα του χωριού, για να μου βρει μια καλή νύφη. Περάσανε βλέπεις τα χρόνια και δεν είναι εύκολο τώρα να βρω μόνος μου μία. Φτάνει όσα φάγατε. Από εδώ και πέρα αφήστε με στην ησυχία μου. Τραβάτε κι εσείς στα ξένα να δουλέψτε για να κάνετε χαΐρι. Αν με ενοχλήσετε ξανά, θα αρπάξω το σκαπέτι[1] και θα σας ανοίξω την κεφαλή. Ουστ… να μου χαθείτε, κοπρόσκυλα! Αυτό μάνα, δεν το είπα για σένα, μα ήταν ανάγκη να κάνεις τόσα παιδιά;»

«Γιέ μου… τα παιδιά είναι ευλογία θεού».

«Αυτός τα ευλογεί, μα εγώ τα ταΐζω μέχρι τα σήμερα!».

Η αδέσποτη λίρα έκανε μια χαρά τη δουλειά της, γιατί ο Αγαθοκλής, αφού ρώτησε και έμαθε πως η τρέχουσα τιμή στα προξενιά ήταν μισή λίρα, την έταξε ολόκληρη στην προξενήτρα, για να του βρει την καλύτερη γυναίκα για σύζυγο. Η προξενήτρα όργωσε και τα πέντε χωριά της περιφέρειας. Μπήκε σε σπίτια, μίλησε με γονείς, έταξε ζωή χαρισάμενη. Υπήρχε και μια πιο «παλιοκαιρισμένη» απ’ τις άλλες, που οι δικοί της την παρουσιάσανε με μεγάλο δισταγμό λόγω της ηλικίας της.

Ο Αγαθοκλής την κοίταξε προσεκτικά και το αποφάσισε.

Ο γάμος συμφωνήθηκε να γίνει σ’ ένα μήνα για να ετοιμάσει η νύφη τα προυκιά που είχαν κιτρινίσει από την πολυκαιρία. Το ζευγάρι έφτιαξε το σπιτικό του, φτωχικό μεν, ευπρεπές δε… 

…Για ένα περίπου εξάμηνο έζησαν αρμονικά, ώσπου βγήκε ανακοίνωση: «Κηρύσσεται γενική επιστράτευση δια εθνικούς λόγους. Όλοι οι άνδρες ηλικίας έως πενήντα ετών να παρουσιαστούν στα τοπικά στρατολογικά γραφεία δια περαιτέρω ενημέρωσιν».

Η κυρά Καλλιόπη, η σύζυγος του Αγαθοκλή, λίγο πριν αναχωρήσει εκείνος για να πάρει μέρος στη Μικρασιατική εκστρατεία, του ανακοίνωσε πως ήταν έγκυος. Βρισκόμαστε στο σωτήριο έτος 1922. Ο Αγαθοκλής χάιδεψε στοργικά την κοιλιά της γυναίκας του κι αφού της είπε να προσέχει και να μην κάνει βαριές δουλειές, υποσχέθηκε πως θα επέστρεφε σύντομα σώος και αβλαβής…

©Εκδόσεις Ραδάμανθυς & Γιώργος Ηλιάδης

[1] Εργαλείο ιδανικό για σκάψιμο που το χρησιμοποιούσαν κυρίως στα αμπελοχώραφα.

Για παραγγελίες του βιβλίου συμπληρώστε τη φόρμα ή καλέστε στο 6983091058

Τιμή βιβλίου: 14,4 + έξοδα αποστολής

Δωρεάν αποστολές για παραγγελίες αξίας άνω των 30 ευρώ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s