Η αγκαλιά της αλληλεγγύης

Χαιρετισμός από το Κοινωνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες

Αναδημοσιεύουμε το χαιρετισμό-κάλεσμα αλληλεγγύης του Κοινωνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, με την ευχή να δυναμώσουν ακόμη περισσότερο οι πρωτοβουλίες συμπαράστασης και έμπρακτης στήριξης των προσφύγων. Απέναντι στους κήρυκες του μίσους, του εγχώριου και διεθνούς «τζιχαντισμού» κάθε μορφής, απαντάμε με στάση ζωής και ανθρωπιάς. Οι Έλληνες ξέρουμε τι πάει να πει προσφυγιά, γι’ αυτό και στηρίζουμε τις δομές και τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης. Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία δεν έχουν θέση στον τόπο που γέννησε την αποδοχή στη διαφορετικότητα και τη δημοκρατία. Η αγκαλιά της ανθρωπιάς ξεπερνά τους φράχτες του μίσους.

Η ανακοίνωση του Κοινωνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες 

Μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες, η Ελλάδα ξεκίνησε να λέει «Καλώς τους!». Και στις πιο δύσκολες περιοχές. Υιοθετείται από ανθρώπους και φορείς, το εύρος των οποίων είναι αναπάντεχο. Τα αντανακλαστικά της κοινωνίας αποδείχθηκαν πιο γρήγορα απ’ όσο φανταζόμασταν.

Οι περιοδείες στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στην Αττική και τη Βόρεια Ελλάδα αποκάλυψαν μυριάδες άλυτα προβλήματα, που τα γνωρίζουν καλά όσοι εμπλέκονται στο προσφυγικό, αλλά και ζητήματα συντονισμού, λύσεις για τα οποία είτε έχουν δρομολογηθεί, είτε δρομολογούνται.

Ας βοηθήσουμε όλες και όλοι για να λυθούν τα προβλήματα, για να επεκταθούν τα ανοικτά κέντρα φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα, μικρά κέντρα παντού αγκαλιασμένα από τις τοπικές κοινωνίες. Ας βοηθήσουμε να ανοίξουν περισσότερες αγκαλιές.

Τα παραδείγματα που είδαμε με τα μάτια μας κάνουν αισιόδοξους:

  • Της Κοζάνης και του Λαυρίου με την πανστρατιά πολιτών, φορέων και αυτοδιοίκησης στη στήριξη των προσφύγων.
  • Της κοινότητας Πενταλόφου στο Βόιο που ανοίγει την τοπική Εστία για παιδιά, για να φιλοξενήσει ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.
  • Της κοινωνίας της Βέροιας που τα δημοκρατικά της αντανακλαστικά ενεργοποιήθηκαν άμεσα και μέσα σε λίγες ώρες έσβησε τη φωτιά του ρατσιστικού μίσους η οποία επιχειρήθηκε να ανάψει.
  • Των αλληλέγγυων και της αυτοδιοίκησης του Πειραιά αλλά και του Ελληνικού που βρίσκονται δίπλα στους πρόσφυγες μήνες τώρα.
  • Των δασκάλων, των εκπαιδευτικών και των καθηγητών του Αριστοτέλειου και του Παντείου Πανεπιστημίου που οργανώνουν στα κέντρα φιλοξενίας εκπαιδευτικές δομές.
  • Των ιατρών, των φαρμακοποιών και των νοσηλευτών που είτε μέσω εθελοντικών δομών, είτε μέσω του κρατικού μηχανισμού δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό στα ιατρεία των ανοικτών κέντρων και στα νοσοκομεία.
  • Των στρατιωτών και των αξιωματικών στο Σχιστό, στα Διαβατά, στο Χέρσο και στα άλλα κέντρα φιλοξενίας που στήνουν με αποτελεσματικότητα τις εγκαταστάσεις σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, με απόλυτο σεβασμό στους πρόσφυγες.
  • Των λιμενικών που διέσωσαν και διασώζουν ακόμη χιλιάδες ζωές στα νερά του Ανατολικού Αιγαίου.
  • Των ιερέων που δεν διστάζουν να διακηρύξουν δημόσια την αγάπη και την αλληλεγγύη, να συμμετάσχουν και να βοηθήσουν στις προσφυγικές δομές.
  • Των χιλιάδων εθελοντών, γυναικών και ανδρών που δραστηριοποιούνται σε όλη την Ελλάδα.

Το «Καλώς τους» συνεχίζει με άμεσες πρωτοβουλίες στο Λαύριο, στην Ήπειρο και στη Λέσβο. Με δράσεις εκπαιδευτικών και καλλιτεχνών. Ετοιμάζοντας αντίστοιχες κινήσεις στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Στηρίζουμε την αλληλεγγύη όπου αυτή γεννιέται.

Διαδίδουμε καλές ειδήσεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Χωρίς να υποκαθιστούμε, χωρίς να καθοδηγούμε, χωρίς να εμπλεκόμαστε στα οικονομικά προγράμματα ή στα ζητήματα των εργαζομένων στις προσφυγικές δομές, καθώς δεν είμαστε ούτε κράτος ούτε ΜΚΟ αλλά μία από τις εκατοντάδες ομάδες εθελοντών και αλληλέγγυων που στήθηκε και προχωράει με μοναδικό κίνητρο και στόχο τη διάσωση και τη στήριξη των προσφύγων.

Καλώς τους

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s