ταξίδι για την Oδύσσεια

Ο μικρός πρίγκιπας συναντά τον Κύριο Καζαντζάκη

στο δρόμο της αναζήτησης

2η ανανεωμένη έκδοση

…Πολλοί από εμάς δεν θελήσαμε ποτέ να ταξιδέψουμε. Φοβόμασταν. Θέλαμε από τα πριν να ξέρουμε τί θα βγει, θέλαμε να έχουμε έτοιμες τις απαντήσεις για όλα τα μυστικά του σύμπαντος. Θέλαμε πάνω απ’ όλα μια δική μας ατράνταχτη βεβαιότητα για όλα. Μια σιγουριά που λειτουργεί σαν πυξίδα, για να μην αποπροσανατολιστούμε ποτέ.

Οι ζωές μας, από συνάντηση άπειρων αστέρων, έγιναν μοναχικές περιπλανήσεις στο γαλαξία της ερημιάς. Κι ενώ το νόημα κρύβεται στη συνάντηση, εμείς δίναμε βάρος στο άστρο! Άλλο άστρο ο καθένας με τους δικούς του δορυφόρους στο δικό του γαλαξία, με λουλούδια και Μικρούς Πρίγκιπες, με επιχειρηματίες, δασκάλους κι εμπόρους, με εργάτες και πρόσφυγες, με πανάρχαια δράματα να επαναλαμβάνονται, θαρρείς, σε φαύλο κύκλο.

Τα ίδια ερωτηματικά, οι ίδιες απορίες ακόμα αναπάντητες από το νου. Φωλιασμένες οι απαντήσεις στα έγκατα της ψυχής, κουρνιάζουν φοβισμένες μπας και παγώσουν από το κρύο των ανθρώπων σαν βγουν λεύτερες στον αγέρα, κι αλήθεια, σκληρό το ξεροβόρι, δύσκολο να τ’ αντέξεις, μα δεν έχει άλλη λύση η ζωή.

Τούτα τα μυστικά, που δεν είναι μυστικά όμως, τα ξέρανε κι ο παπά-Φώτης κι ο Καπετάν-Μιχάλης κι ο Μικρός Πρίγκιπας. Τα πρόσωπα του Καζαντζάκη εγκλωβισμένα στο σύνορο, χρεωμένα να μάχονται για όλους μας, ντυμένα την αθανασία σαν σύμβολα που πέρασαν έξω από τα όρια της εποχής τους.

Κι ο Μικρός ειδικά, μια συνεχή αναζήτηση, σαν την ξεχασμένη μας παιδική καρδιά, που κάπου-κάπου αγκομαχάει κι αναζητά λίγο νερό, να ποτιστεί, λίγο χώμα, να τραφεί, σαν λουλούδι που κινδυνεύει αν μείνει χωρίς φρέσκο χώμα και νερό. Σαν τον έρωντα που φυτρώνει σε έναν μονάχα τόπο, στις χαραμάδες των βράχων.

Έτσι κι εμείς μοχθούμε να ριζώσουμε σπάζοντας την πέτρα από μέσα, ως να δουν τα φύλλα το φως του ήλιου, να δροσιστούν από τις δροσοσταλίδες του σύννεφου, να απλώσουν τη φυλλωσιά τους αγνάντια στον άνεμο, να ανθίσουν μοσχομυρίζοντας καθένα με τα δικά του αρώματα, καθένα με τα δικά του ξεχωριστά χρώματα. Μια αναζήτηση που τραβάει τώρα κατά τη δική της «Οδύσσεια»!

Ένας μικρός βαρκαλάς με λατίνι ήταν η έρμη η «Οδύσσεια». Αγκυροβολημένη σ’ έναν απάνεμο όρμο, περίμενε υπομονετικά, ατάραχη, σχεδόν ακίνητη, να σαγηνεύσει τη θάλασσα.

(Απόσπασμα από το βιβλίο του Χρήστου Τσαντή «Ο μικρός πρίγκιπας συναντά τον Κύριο Καζαντζάκη στο δρόμο της αναζήτησης)

ο μικρός πρίγκιπας συναντά τον κύριο καζαντζάκη
Για παραγγελίες του βιβλίου, αλλά και για τη διοργάνωση εκδηλώσεων-παρουσιάσεων και βιωματικών δραστηριοτήτων επικοινωνήστε απευθείας με τον συγγραφέα στο e mail: christos.tsantis@hotmail.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s