Ο πιο φτωχός πρόεδρος του κόσμου που μείωσε τη φτώχεια

Τα Τάγματα Θανάτου-οι ΗΠΑ-και ο Πέπε Μουχίκα

Ντοκουμέντα: Η «Επιχείρηση Κόνδορας» και η «βιομηχανία» πραξικοπημάτων στη Λατινική Αμερική

Η φτώχεια στην Ουρουγουάη, στη δεκαετή διακυβέρνησή της από το Πλατύ Μέτωπο, μειώθηκε εντυπωσιακά, από το 40% στο 10,5% και η ανεργία από το 19% μειώθηκε στο 6,5%

Γράφει ο Χρήστος Τσαντής

Η Ουρουγουάη είναι μία χώρα της Λατινικής Αμερικής, με περίπου 3,5 εκατομμύρια κατοίκους. Ανάμεσα σε δύο γίγαντες, συγκριτικά με το δικό της μέγεθος, την Βραζιλία και την Αργεντινή και χωρίς αξιόλογο ορυκτό πλούτο, έζησε τη δικτατορία στα χρόνια του «κραχ», κράτησε στάση ουδετερότητας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ το 1973 επιβλήθηκε ξανά δικτατορία, η οποία κράτησε μέχρι και το 1984.

Νερούδα_0002Ήταν η εποχή που οι… απόφοιτοι της Σχολής του Σικάγο, οι «οικονομικοί δολοφόνοι» του πλανήτη έπιαναν δουλειά. Σιγά-σιγά πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής μετατράπηκαν σε πειραματόζωα για τους καθηγητές του νεοφιλελευθερισμού. Δεκάδες χιλιάδες Λατινοαμερικάνοι δημοκράτες, αριστεροί και προοδευτικοί πολίτες, εργάτες και διανοούμενοι δολοφονήθηκαν στις «πτήσεις του Θανάτου» και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η εξόντωση της Αριστεράς στη Λατινική Αμερική πήρε χαρακτηριστικά γενοκτονίας, με μεθόδους εμπνευσμένες από τα ναζιστικά εγχειρίδια. Η οικονομική καταλήστευση είχε ως προϋπόθεση την επιβολή ενός αυταρχικού πλέγματος εξουσίας που θα συνέτριβε κάθε αντίσταση, κάθε εμπόδιο για την επέκταση των πολυεθνικών. 

Η Ουρουγουάη μπορεί να μη διέθετε τον αξιόλογο ορυκτό πλούτο της Χιλής ή άλλων χωρών, διέθετε όμως ικανοποιητική γεωργία και παράλληλα ένα αναπτυσσόμενο λαϊκό κίνημα. Το Εθνικό Απελευθερωτικό Κίνημα MLN, ή αλλιώς «Τουπαμάρος», προήλθε από τη συνένωση της δράσης του Κινήματος Υποστήριξης Χωρικών και των Εμπορικών-Αγροτικών Συνεταιρισμών που είχαν ιδρυθεί στις πιο φτωχές περιοχές της χώρας.

Με κεντρικά συνθήματα «Οι λέξεις μας χωρίζουν-η δράση μας ενώνει», οργάνωνε επιθέσεις σε τράπεζες και υποκαταστήματα πολυεθνικών μοιράζοντας τα χρήματα ή άλλα προϊόντα στους φτωχούς κατοίκους. Το κίνημα απλωνόταν σταδιακά σε όλη τη χώρα τη δεκαετία του 1960. Ανήσυχες οι υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ έστειλαν δικούς τους ανθρώπους πλάι στον κυβερνήτη-αχυράνθρωπο Χ. Πατσέκο, με σκοπό να καταπνίξει την ολοένα αυξανόμενη λαϊκή αντίσταση, που πλέον έπαιρνε μαζικά χαρακτηριστικά με οργάνωση απεργιών και άλλων κινητοποιήσεων.

Νερούδα_0003Πογκρόμ διώξεων ακολούθησε. Φρικτά βασανιστήρια, φυλακίσεις και εξόντωση πολιτικών κρατουμένων. Η στάση της κυβέρνησης οδήγησε το Τουπαμάρος στην ένοπλη πάλη. Αντέδρασε αρχικά με απαγωγές τραπεζιτών και αμερικανών πρακτόρων, που ήταν υπεύθυνοι για βασανιστήρια και εξαντλητικές ανακρίσεις αγωνιστών, και ύστερα με δράση αντάρτικου πόλης. Η επιβολή της χούντας το 1973 ήρθε για να καταδείξει τον τρόμο των κυρίαρχων τάξεων της χώρας και των ΗΠΑ, μπροστά στο ενδεχόμενο να ανατραπεί η εξουσία τους στη χώρα. Η «Επιχείρηση Κόνδορας«, οδήγησε στη χούντα του Πινοσέτ στη Χιλή, στον Βιντέλα στην Αργεντινή και σε δικτατορίες σε πολλές χώρες της Λαντινικής Αμερικής, ανάμεσά τους και η Ουρουγουάη.

Τα «Τάγματα Θανάτου» εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό στις πόλεις και τα χωριά, εξολοθρεύοντας κάθε αντίσταση. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Le monde, τον Νοέμβριο του 2000 η CIA αποχαρακτήρισε μια σειρά από έγγραφα που αφορούσαν τη δράση της υπηρεσίας στη Χιλή. Τα έγγραφα αυτά επιβεβαίωσαν την εγκυρότητα των αρχείων που είχαν ανακαλυφθεί το 1992, κρυμμένα, σε ένα αστυνομικό τμήμα της πρωτεύουσας της Παραγουάης. Τα έγγραφα αυτά ανήκαν στις υπηρεσίες της χούντας του αιμοσταγούς δικτάτορα της Παραγουάης, του Στρέσνερ, ο οποίος εκτός των άλλων φιλοξενούσε και πολλούς ναζί καταζητούμενους για εγκλήματα πολέμου.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της εφημερίδας και τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα των μυστικών υπηρεσιών αποδεικνύεται ότι αμέσως μετά την Κουβανική επανάσταση διοργανώνονται σε ετήσια ή διετή βάση συσκέψεις από μία μυστική ένωση, την «Διάσκεψη των Αμερικάνικων Στρατών». Σκοπός η εξόντωση των αντιφρονούντων και η συστηματική συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις και τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και των χωρών της Λατινικής Αμερικής. Σε αυτό το πλαίσιο της… συνεργασίας, αξιωματούχοι της μιας χώρας μεταβαίνουν στην άλλη και το ίδιο γίνεται και στις περιπτώσεις των «Ταγμάτων Θανάτου». Έτσι έχουμε βασανιστές και εκτελεστές από την Ουρουγουάη να δολοφονούν πολίτες στην Αργεντινή και το αντίστροφο. (Με βάση την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία και πηγή: Secretaria Permanente CEA, Boletin Informativo, αρ. 1, Σαντιάγο, Χιλή, 1985).

Από το 1951 και πάντως πριν από την επανάσταση στη χώρα του Τσε και του Φιντέλ, υπογράφονται μυστικές συμφωνίες που προβλέπουν: την εκπαίδευση των στρατών της λατινικής Αμερικής από συμβούλους των ΗΠΑ, την χρηματοδότηση και τον εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεων και των μυστικών υπηρεσιών των χωρών της διώρυγας του Παναμά, τη δημιουργία κατασκοπευτικού δικτύου, την ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα σε στρατιωτικούς συμβούλους και την δημιουργία μιας σειράς «ανεπίσημων» οργανώσεων, όπως τον OCOA (Οργανισμός Συντονισμού Αντιανατρεπτικών Επιχειρήσεων).

1601448_10203986583319983_6419935089645828489_nΟ OCOA ήταν ένα τάγμα θανάτου το οποίο δημιούργησε η πολιτική αστυνομία της Ουρουγουάης. Οι εκτελεστές του πρωταγωνίστησαν σε πολιτικές δολοφονίες, σε βασανιστήρια, απαγωγές και ανακρίσεις που έγιναν στην Αργεντινή (σύμφωνα με Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία και πηγή: Nunca Mas/Conadep, Editorial Univer sitaria de Buenos Aires, 1984).

Στο πλαίσιο τέτοιων… ανταλλαγών οργανώθηκε από ομάδα Χιλιανών εκτελεστών σε συνεργασία με τον πράκτορα της CIA Τάουνλι, η δολοφονία του στρατηγού Πρατς στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Ο στρατηγός Πρατς ήταν το τελευταίο εμπόδιο για την ολοκληρωτική υπαγωγή του Χιλιανού Στρατού στην «Επιχείρηση Κόνδορας», που οδήγησε σύντομα στο πραξικόπημα του Πινοσέτ και στη δολοφονία του προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε.

Στο πλαίσιο του ίδιου σχεδίου γενικεύτηκε η δολοφονία ιερέων, θεολόγων, καλογριών και ιερωμένων που αντιδρούσαν στη σφαγή. Πιο ηχηρόΑλιέντε παράδειγμα η δολοφονία του Όσκαρ Ρομέρο στο Σαλβαδόρ. Η «σοδειά» των αμερικανοκίνητων πραξικοπημάτων στις χώρες της Λατινικής Αμερικής περιλαμβάνει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, πάνω από 50.000 δολοφονίες, πάνω από 35.000 «εξαφανίσεις» και 400.000 φυλακισμένους.

Ένας από αυτούς τους φυλακισμένους, που βγήκε ζωντανός έπειτα από πολυετή κράτηση και βασανιστήρια είναι και ο τέως πρόεδρος της Ουρουγουάης, ο πιο φτωχός πρόεδρος του κόσμου, ο Πέπε Μουχίκα.

Ο πρόεδρος, παλιός αντάρτης των Τουπαμάρος διαδέχθηκε τον Ταμπαρέ Βάσκες στην ηγεσία της χώρας, σαν επικεφαλής του Πλατιού Μετώπου. Ο Βάσκεζ ήταν ο πρώτος που έσπασε την κυβερνητική εναλλαγή των κομμάτων της ολιγαρχίας. Και οι δύο δεν μπορούσαν να επανεκλεγούν για δεύτερη συνεχόμενη φορά, καθώς κάτι τέτοιο το εμποδίζει το Σύνταγμα της χώρας. Δεν μπορεί όμως να εμποδίσει την εναλλαγή τους, από την ώρα που ο λαός στηρίζει το Πλατύ Μέτωπο.

Ο Μουχίκα συνέχισε το έργο του Βάσκεζ και ο Βάσκεζ φαίνεται πως θα ακολουθήσει τα βήματα του Μουχίκα. Ο χαιρετισμός προς τους συναγωνιστές του που πανηγύριζαν μαζί την εκλογική νίκη, με τα λόγια του Τσε Γκεβάρα: «Σύντροφοι, μέχρι τη νίκη για πάντα», δείχνει πως η πολιτική σκηνή της Ουρουγουάης αποτελεί ένα ακόμη αγκάθι για τους εμπνευστές των Ταγμάτων θανάτου και τους οικονομικούς δολοφόνους των κρατών της Λατινικής Αμερικής.

Το Μέτωπο κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 53,6% έπειτα από δεκαετή διακυβέρνηση. Ο Πόου, αρχηγός της Δεξιάς πήρε το 41,1%. Για τρίτη φορά λοιπόν, συνεχόμενα, το Μέτωπο κερδίζει τις εκλογές στην Ουρουγουάη, γεγονός που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται και στα επιτεύγματα του στο τιμόνι της κυβερνητικής εξουσίας. Έτσι σε αυτά τα χρόνια το Μέτωπο αντέστρεψε την κατάσταση της χώρας, η οποία είχε επιδεινωθεί από την εποχή ακόμα της δικτατορίας. Η φτώχεια στην Ουρουγουάη μειώθηκε εντυπωσιακά, από το 40% στο 10,5%, η ανεργία από το 19% μειώθηκε στο 6,5%  και το κατα κεφαλή ΑΕΠ έγινε το μεγαλύτερο ανάμεσα στις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s