Με τα φτερά των βιβλίων ταξιδεύουμε (64- audio)

Στα βιβλία της Μαρίνας Μπάντιου και του Ειρηναίου Γαλανάκη εστίασε η εκπομπή «Με τα φτερά των βιβλίων ταξιδεύουμε», με τον Χρήστο Τσαντή, στο molto radio.com. Διαβάστηκαν αποσπάσματα από το βιβλίο της Μαρίνας Μπάντιου «Η Μάχη της Κρήτης στον Eλλαδικό και Διεθνή Τύπο της εποχής του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου: Λογοκρισία και προπαγάνδα», το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς. Ακούμε επίσης την ομιλία του Χαράλαμπος Μαγουλάς, καθηγητή Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, στην εκδήλωση που έγινε στα Χανιά, για τα βιβλία του Ειρηναίου Γαλανάκη, που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς, «Επανάσταση των Συνειδήσεων» & «Κείμενα από τη Γερμανία».

ΜΑΡΙΝΑ ΜΠΑΝΤΙΟΥ – Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ: ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Στο παρόν βιβλίο εξετάζεται η πρόσληψη της Μάχης της Κρήτης σε τεκμήρια του ελλαδικού και διεθνούς τύπου της εποχής του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου καταγράφοντας τις διαφορετικές προσεγγίσεις των εμπόλεμων και των ουδετέρων για τα ίδια γεγονότα και τα επιχειρήματα της εκατέρωθεν προπαγάνδας στην ενημέρωση της κοινής γνώμης. Μέσα από την έρευνα και την ανάλυση δημοσιευμάτων αντιπροσωπευτικών εφημερίδων της ναζιστικής Γερμανίας, της κατεχόμενης Γαλλίας και Ελλάδας, της φασιστικής Ιταλίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της συμμαχικής Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας και των ουδετέρων Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, μελετάται το διάστημα από τις 20 Μαΐου έως τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου 1941, όταν η Μάχη εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του τύπου της εποχής. Παρουσιάζεται ο προπαγανδιστικός ρόλος των εφημερίδων κυρίως για την κινητοποίηση και την εμπλοκή των «μετόπισθεν» στον ολοκληρωτικό Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Παράλληλα το βιβλίο αποτελεί μία μελέτη περίπτωσης για την κατανόηση του ρόλου των εντύπων και της λειτουργίας του φαινομένου της λογοκρισίας και της προπαγάνδας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αναδεικνύοντας τη σύνθετη σχέση μεταξύ πολιτικής, ιστορίας και δημοσιογραφίας στο εν λόγω επεισόδιο του πολέμου.

Η Μαρίνα Μπάντιου γεννήθηκε το 1991 στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου. Είναι διδάσκουσα Διδακτικής της Ιστορίας και Προφορικής Ιστορίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Επίσης διδάσκει εργαστηριακά σεμινάρια για την τεκμηρίωση του τύπου και των προφορικών μαρτυριών ως πηγές της σύγχρονης ιστορίας στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Μεθοδολογία Κριτικής και Έκδοσης Ιστορικών Πηγών» του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Παράλληλα διατελεί Επισκέπτρια Ερευνήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελο-ποννήσου. Σπούδασε στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, πραγματοποιώντας ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο στο Johannes Kepler Universität στο Linz της Αυστρίας. Στη συνέχεια έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην ιστορική έρευνα, διδακτική και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών από το Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Υποστήριξε τη διδακτορική της διατριβή στο ομώνυμο τμήμα, για την εκπόνηση της οποίας έλαβε πλήρη υποτροφία από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας. Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε σημαντικό αριθμό επιστημονικών συνεδρίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και με δημοσιεύσεις σε πρακτικά συνεδρίων, επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους.

Διαστάσεις 17 Χ 24, σελίδες: 412

Επιμέλεια έκδοσης: Μαρίνα Μπάντιου & Χρήστος Τσαντής

Φωτογραφία στο εξώφυλλο: Χάρτης Εξωφύλλου: Positions of British warships sunk during campaign in Crete, May 1941 – Θέσεις των βρετανικών πολεμικών πλοίων, τα οποία βυθίστηκαν κατά την εκστρατεία στην Κρήτη, Μάϊος 1941. Πηγή: Chapter 7, Playfair, I.S.O. (1956). The Mediterranean and Middle East: «The Germans come to the Help of their Ally» (1941). HISTORY OF THE SECOND WORLD WAR. II. London: Her Majesty’s Stationery Office. This work created by the United Kingdom Government is in the public domain.

ISBN  978-618-5712-42-6

Διαβάστε περισσότερα: https://www.ekdoseis-radamanthys.gr/products/marina-mpantioy-i-machi-tis-kritis-ston-elladiko-kai-diethni-typo-tis-epochis-toy-v%ce%84pagkosmioy-polemoy%3a-logokrisia-kai-propaganda/

Ειρηναίος Γαλανάκης – Κείμενα από τη Γερμανία

«Επί τον Ποταμόν Ρήνον»

«Στη δυτική πλευρά του στρατοπέδου Νταχάου υψώνεται σήμερα ένα πανύψηλο κυκλικό κτίριο, κτισμένο κι αυτό από τους μελλοθάνατους με στρογγυλές πέτρες. Λένε μάλιστα πως όσο κτιζόταν κάθε μέρα, το γκρεμίζανε τη νύχτα οι Ναζήδες για να μην τελειώσει ποτέ…».

Ο Ειρηναίος Γαλανάκης, όπως σε όλα τα κείμενά του, γράφει με τα γράμματα της ψυχής του. Η διαφορά με το «Επί τον Ποταμόν Ρήνον» είναι ότι εδώ αποκαλύπτονται άγνωστες πτυχές από την απόφαση της ιεραρχίας της εκκλησίας να τον στείλει στη Γερμανία, απόφαση που όπως όλα δείχνουν δεν πάρθηκε με θρησκευτικά κριτήρια. Έρχεται στο φως, επίσης, η κοινωνική δράση του Ειρηναίου στη Γερμανία, αλλά και οι σκέψεις, οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί του για τα κοινωνικοπολιτικά δρώμενα της εποχής. Ιδέες που δεν έχουν χάσει τη ζωτικότητά τους και παραμένουν επίκαιρες. Το συγκεκριμένο βιβλίο, μαζί με το έργο του «Επανάσταση των Συνειδήσεων», που επίσης κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς, συμπυκνώνουν σε μεγάλο βαθμό τη σκέψη του σπουδαίου αυτού ιεράρχη, κοινωνικού αγωνιστή και φιλοσόφου, ενώ παράλληλα αναδεικνύουν και τη μεγάλη προσφορά του στο λαό και στον τόπο.

«Στις 17 Δεκεμβρίου 1971 μου ήλθε στο Καστέλι Κισσάμου το τηλεγράφημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου: «Εξελέγητε παμψηφεί Μητροπολίτης Γερμανίας. Συγχαρητήρια, Πατριάρχης Αθηναγόρας». Το τηλεγράφημα αυτό έφερε αναστάτωση στην ψυχή μου και στις Επαρχίες Κισάμου και Σελίνου. Διαμαρτυρήθηκα, γιατί χωρίς τη δική μου θέληση και χωρίς καμιά προειδοποίηση έγινε αυτή η «επιστράτευσή» μου. […] Αργότερα, βέβαια, ανακάλυψα πως υπήρχαν κι άλλες υστεροβουλίες και «σκοπιμότητες» στην επιστράτευση αυτή. […] Από τις πρώτες μέρες της ποιμαντορίας μου στη Μητρόπολη της Γερμανίας, είδα τους Έλληνες Μετανάστες όχι μόνο στις εκκλησίες, αλλά και στις φάμπρικες που δουλεύανε και στα σπίτια που μένανε, στα νοσοκομεία, στους δρόμους που γυρίζανε και τους πόνεσε η ψυχή μου. Τους έβλεπα σαν ένα Λαό, που αυτοεξορίστηκε για ένα κομμάτι ψωμί σε ξένα κλίματα και ζούσε όλα τα βάσανα και όλες τις πίκρες της ξενιτιάς…«.

«Δεν είμαστε οι σκλάβοι των μάρκων και των μηχανών της Ευρώπης. Κι αν είμαστε εργάτες, είμαστε Έλληνες και έχομε στο αίμα και το Πνεύμα μας πολιτισμούς και ανθρωπιά, λεβεντιά και περηφάνια. Δεν είμαστε οι σκλάβοι της καπνιάς και της μουτζούρας των εργοστασίων της Ευρώπης. Κι αν είμαστε εργάτες, κτίζομε με τη δουλειά μας το σπίτι και τον τόπο μας, τη Γερμανία και την Ευρώπη. Πολεμούμε και μεις σαν τους προγόνους μας να αναστήσωμε την Ελλάδα και να της χαρίσωμε προκοπή. Οι χιλιάδες των Ελλήνων της Γερμανίας δεν είμαστε ένα μπουλούκι αθλίων και αχρείων μεταναστών. Είμαστε μια στρατιά τιμίων ανθρώπων και δίνομε μια μάχη για την τιμή και την προκοπή της πατρίδας μας και της χώρας που μας φιλοξενεί.

Είμαστε μια στρατιά που κρατούμε τη σημαία μας και δουλεύομε κι αγωνιζόμαστε και τραγουδούμε:

«Και σαν πρώτα ανδρειωμένη

Χαίρε, ω χαίρε, λευτεριά»...».

Διαβάστε περισσότερα: https://www.ekdoseis-radamanthys.gr/products/eirinaios-galanakis-keimena-apo-ti-germania/

Σχολιάστε