Η παρέμβαση του Σήφη Μιχελογιάννη, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, για το βιβλίο του Ειρηναίου Γαλανάκη «Επανάσταση των Συνειδήσεων», στην εκδήλωση που έγινε στο Ηράκλειο, το 2019.
«Στην Εκκλησία ο Ειρηναίος Γαλανάκης πρέπει να είχε συναντήσει την ποίηση της θρησκείας, όπως θα έλεγε ο Κωστής Παλαμάς… Ο Ειρηναίος Γαλανάκης μας δίνει δύο σοβαρές αιτίες για τη σημερινή κρίση του πολιτισμού. Η μία αιτία, όπως μας λέει στο βιβλίο του, είναι ότι έχουμε τον απόλυτο ορθολογισμό να επικρατεί επί του Δυτικού ανθρώπου, και η άλλη είναι ότι έχει καταστραφεί η ατομική συνείδηση του ανθρώπου στις Δυτικές κοινωνίες. Ο Ειρηναίος δεν αποκηρύσσει πλήρως τον ορθολογισμό αλλά τον απόλυτο ορθολογισμό. Μας δείχνει τη συνέπεια λόγων και έργων. Τον βλέπουμε να κουβαλά στον ώμο τον τενεκέ με το τσιμέντο, να σέρνει το καρότσι με τη λάσπη για να ολοκληρωθούν τα ιδρύματα της Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου για τους γέροντες και για τους άπορους νέους», λέει χαρακτηριστικά ο Σήφης Μιχελογιάννης σε ένα απόσπασμα της ομιλίας του.
«Το βιβλίο αυτό είναι το σημαντικότερο ντοκουμέντο του μακαριστού Ειρηναίου Γαλανάκη», Προκόπης Παυλόπουλος, τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.
«Τέτοιους Ιεράρχες χρειάζεται η Εκκλησία μας, όπως αυτόν: αληθινούς, εργατικούς, δραστήριους, ακούραστους, αφοσιωμένους στο Θεό και στον άνθρωπο… Πρέπει να είμαστε σαν αυτόν. Είναι πολύ σημαντικό να μιμούμαστε τους Αγίους, αλλά μαζί με τους Αγίους να μιμούμαστε και αυτόν τον άνθρωπο…», Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος.
«Η φιλοσοφική σκέψη του μακαριστού Ειρηναίου Γαλανάκη, και κυρίως η πράξη του, έχουν διαχρονική αξία και πανανθρώπινο περιεχόμενο. Απευθύνεται στις καρδιές και στο νου των ανθρώπων που δεν σκιάζονται να ανθρωπέψουν…», Χρήστος Τσαντής, υπεύθυνος των Εκδόσεων Ραδάμανθυς.
«Η «Επανάσταση των Συνειδήσεων» δεν είναι μόνο η δική του ΑΣΚΗΤΙΚΗ, κείμενο προτροπή για ενδοσκόπηση και προσωπική κριτική των πράξεων και των διαπροσωπικών μας σχέσεων, αλλά συνοδεύεται και από μια συνεχή ακολουθία πράξεων, ένα πλήθος, πρωτοβουλιών προς το ποίμνιο ώστε αυτό να βελτιώσει συλλογικά την θέση του αξιοποιώντας την δύναμη της ατομικής προσπάθειας, της συλλογικής δράσης, την λαϊκή σοφία και το μεγαλείο του παρελθόντος της φυλής. Μεταγράφει το αρχαιοελληνικό «γνώθι σ΄αυτόν» στο χριστιανικό «αγαπάτε αλλήλους». Από την ατομική υποχρέωση γνωριμίας με το βαθύτερο εγώ μας, στην βελτίωση της κοινωνίας με την επανάσταση των συνειδήσεων. Θέση του, διακηρυγμένη με πάθος στον επανεθρονιστήριο λόγο του στο Καστέλι το 1981, αμέσως μετά την επιστροφή του, ήταν ότι: Όταν ο λαός δεν πηγαίνει στην εκκλησία, η Εκκλησία πηγαίνει στο Λαό», Αντώνης Σχετάκης, τέως Δήμαρχος Κισσάμου
…Ζούμε σ’ έναν κόσμο που απειλεί τόσο τη φυσική μας ύπαρξη, όσο και την πνευματική μας υπόσταση. Εξωτερικά, μας απειλούνε τα τρομερά πυρηνικά όπλα, η μόλυνση του περιβάλλοντος και η σπατάλη των αγαθών της δημιουργίας. Και εσωτερικά μας υποσκάπτει η αμφιβολία, η άρνηση, ο μηδενισμός, το μέγα ψυχικό κενό. «Γεννηθήκαμε», λέει ο Καζαντζάκης, «σε μια εποχή γεμάτη αλλοπρόσαλλες συγκρούσεις και περιπέτειες. Η γαλήνη, η αμέριμνη χαρά, η λεγόμενη ευτυχία, ανήκουν σε άλλες εποχές, περασμένες ή μελλούμενες και όχι στη δική μας. Μπήκαμε και ’μεις στον αστερισμό της Αγωνίας»…
Δείτε εδώ για παραγγελίες του βιβλίου: https://ekdoseis-radamanthys.webnode.gr/products/eirinaios-galanakis-epanastasi-ton-syneidiseon/
ή καλέστε στο 6983091058

