Ο Καπεταν-Μανιάς και το τραγούδι της Γραμπούσας

Σύμφωνα με όσα έγραψε ο Robert Pashley στο έργο του «Ταξίδια στην Κρήτη» (1994, τόμος Α΄, μετάφραση Δάφνη Γ. Γόντικα, ΤΕΔΚ Κρήτης, Ηράκλειο), ο καπεταν-Μανιάς συνόδευσε τον Άγγλο περιηγητή στο μεγαλύτερο μέρος του ταξιδιού του στην Κρήτη.

καπετάν Μανιάς

Στα 1833-1834 επισκέφθηκε περιοχές της Ελλάδας, τη Μικρά Ασία και την Κρήτη. Σκοπός του ταξιδιού του στο νησί ήταν να ταυτίσει αρχαίες θέσεις της αρχαιότητας με πόλεις που παρουσιάζονται στα αρχαία κείμενα. Το ταξιδιωτικό του βιβλίο εκδόθηκε το 1837.

Γράφει χαρακτηριστικά η Δάφνη Γ. Γόντικα, μεταφράστρια και επιμελήτρια του έργου: » Ο Pashley… ήταν ο περιηγητής που πιο σωστά απ’ όλους μπόρεσε να κάνει αυτή την ταύτιση και μάλιστα συχνά διόρθωνε τα λάθη των προγενέστερων συγγραφέων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εξακρίβωση της θέσης της Απτέρας και της Πολυρήνιας. Εξάλλου σε όποιον τόπο βρεθεί ψάχνει για αρχαία. Είναι μια εργασία που κάνει επιμελέστατα, και για να καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα συνδυάζει πάντοτε τις αρχαιολογικές πληροφορίες με τις γραπτές πηγές. Βέβαια, δεν χάνει την ευκαιρία, όταν του δίνεται η δυνατότητα, να αγοράζει αρχαία αντικείμενα, τα οποία θα μεταφέρει στην Αγγλία». 

Τον Φεβρουάριο του 1834, κατηφορίζοντας σ’ ένα ποταμάκι ανάμεσα στα Δράμια και στην Επισκοπή, που χωρίζει τις επαρχίες Ρεθύμνου και Αποκόρωνα, και απηυδισμένος από την άγνοια του Τούρκου που είχε για οδηγό του, συνάντησε έναν «ψηλό και όμορφο Σφακιανό», όπως χαρακτηριστικά γράφει. Και συνεχίζει την περιγραφή του:

«Αφού με χαιρέτησε με όλους τους τύπους ευγένειας, του είπα ότι είχα σκοπό να ταξιδέψω σε όλο το νησί… Αμέσως προσφέρθηκε να γίνει οδηγός μου, διαβεβαιώνοντάς με – πράγμα που επαληθεύτηκε αργότερα – ότι κανένας Έλληνας δεν γνώριζε καλύτερα την Κρήτη και ότι με μεγάλη χαρά θα με συνόδευε… Ο καπετάν Μανιάς γεννήθηκε στο Ασκύφου, ο σημαντικότερος τόπος στα Ανατολικά Σφακιά, και έχασε τον πατέρα του όταν ήταν ακόμα πολύ μικρός. Στο διάστημα της ελληνικής επανάστασης ήταν μόλις 16 χρονών και ακολούθησε, για μεγάλο διάστημα, τον θείο του Μπούζο-Μάρκο. Αυτός όμως σκοτώθηκε το 1825, όταν, μαζί με άλλους αρχηγούς της ομάδας, προσπάθησε να αιφνιδιάσει και να κυριεύσει ένα βράδυ τον απόρθητο βράχο της Γραμπούσας…

[…] Το παρακάτω Κρητικό τραγούδι, υμνεί την αποτυχημένη απόπειρα του Μπουζο-Μάρκου και των συντρόφων του εναντίον του φρουρίου της Γραμπούσας. Είναι στη διάλεκτο του καπετάν Μανιά, δηλαδή τη Σφακιανή»:  

Το τραγούδι του καπετάν Μανιά


ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΡΑΔΑΜΑΝΘΥΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ 1821
ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΝΤΗΣ – ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ 1821

Μια αποκαλυπτική περιήγηση μέσα από ιστορικές πηγές, διπλωματικά έγγραφα και ντοκουμέντα, στα χρόνια πριν και μετά την Επανάσταση του 1821. Ο αναγνώστης μπορεί να βγάλει μόνος του τα συμπεράσματά του, καθώς περπατά στα βήματα του Ρήγα, διαβάζοντας αποσπάσματα της αλληλογραφίας αυτοκρατόρων και διπλωματών των Μεγάλων Δυνάμεων, έγγραφα, κείμενα και άλλες πηγές σχετικά με το Ελληνικό Ζήτημα… Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα κείμενα του Βολταίρου, του Ναπολέοντα, της Μεγάλης Αικατερίνης, του αυτοκράτορα της Αυστρίας Ιωσήφ Β΄, του Γάλλου περιηγητή Cornelius le Brun, του Τσάρου Αλέξανδρου του Α΄, του Βαρόνος Thugut, επιτετραμμένου της Αυστρίας στην οθωμανική Πύλη, του William Eton, Πρόξενου της Μ. Βρετανίας στη Ρωσία και την Τουρκία, του Felix Beaujour, διπλωμάτη και συγγραφέα, του Βαρόνου Rathkeal, πρεσβευτή της Αυστρίας στην Κωνσταντινούπολη, του Γάλλου Διοικητή της Λευκάδας Royer, του Ρώσου υποναύρχου Ουσακώφ, των K. Marx και F. Engels, του Φρειδερίκου Τιρς, του λόρδου Στράνγκφορντ, πρεσβευτή της Μεγάλης Βρετανίας στην Κωνσταντινούπολη, του Λόρδου Palmerston, του Ναύαρχου Codrington, του λόρδου John Russell , πρωθυπουργού και υπουργού εξωτερικών της Μ. Βρετανίας, του Ρήγα Φεραίου, του Χριστόφορου Περραιβού, συναγωνιστή του Ρήγα, του Φωτάκου, του Αδαμάντιου Κοραή, υπασπιστή του Θ. Κολοκοτρώνη, του Κ. Σαθά, του Νίκου Πολίτη, του Σπυρίδωνα Τρικούπη, του Φοίβου Γρηγοριάδη, του Γιώργη Λαμπρινού, του Γ. Κορδάτου και άλλων.

Δείτε περισσότερα: ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ 1821 – ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Ο αιώνας του καπετάνιου - Μιχάλης Τζανάκης
Ο αιώνας του καπετάνιου – Μιχάλης Τζανάκης

Η 2η έκδοση της συναρπαστικής μυθιστορηματικής βιογραφίας του Καπετάν Κόρακα, του συγγραφέα Μιχάλη Τζανάκη, κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς. Ο Μιχάλης Τζανάκης συνδυάζει με αριστοτεχνικό τρόπο το αφηγηματικό του ταλέντο, με τα στοιχεία που συγκέντρωσε κατά τη διάρκεια πολύχρονης και συστηματικής ιστορικής έρευνας για τον σπουδαίο αγωνιστή της Ελευθερίας Μιχάλη Καρούζο ή Κόρακα. Στις σελίδες του βιβλίου ζωντανεύει η μαχόμενη Κρήτη που παλεύει να ξεσκλαβωθεί από τα δεσμά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, η ζωή και οι συνήθειες των κατοίκων, γεγονότα και περιοχές, θρύλοι και πραγματικά περιστατικά. 

«Το βιβλίο του Μιχάλη Τζανάκη αποτελεί φόρο τιμής τόσο στον μεγάλο αγωνιστή Μιχάλη Κόρακα και στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Πόμπια, όσο και στους αγώνες των προγόνων μας για την Λευτεριά… Οι γλαφυρές περιγραφές είναι τόσο ζωντανές που ο αναγνώστης παρακολουθεί τους πρωταγωνιστές του βιβλίου ολοζώντανους μπροστά του, βλέπει να ξεδιπλώνονται τα τοπία της Κρήτης και, θα τολμήσω να πω, να μυρίσει ακόμα και τα αρώματα της φύσης», Ιωάννα Πατσιανωτάκη, διευθύντρια του γυμνασίου της Πόμπιας

Δείτε περισσότερα: Ο ΑΙΩΝΑΣ ΤΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΥ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s