Σμύρνη 1918-1919 / Ένα ταξίδι στο χρόνο μέσα από το βιβλίο του Λεωνίδα Κακάρογλου «Ημερολόγιο Ατομικόν»

Ημερολόγιο Σμύρνης

100 Χρόνια μετά, στο φως!

(VIDEO) Στιγμιότυπα από την παρουσίαση στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων

Ένα βιβλίο μοναδικό μέσα σε τόσα που κυκλοφορούν για την Μικρά Ασία και τη Σμύρνη

Εκδόσεις Ραδάμανθυς

Μίλησαν για το βιβλίο: Κυριάκος ΚώτσογλουΜηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης, PhD, Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κρήτης, Στέλλα Γκοζάνη Χαριτάκη, πρόεδρος της αδελφότητας Μικρασιατών Ν. Χανίων «Ο Άγιος Πολύκαρπος», ο Λεωνίδας Κακάρογλου, ο Δημήτρης Ντρουμπογιάννης και ο Χρήστος Τσαντής. Χαιρετισμό απηύθυνε ο πάτερ Βασίλειος Κιάσσος εκ μέρους του Σεβ. Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού. Διάβασε αποσπάσματα η Χριστίνα Βεριβάκη. Στο πιάνο ήταν ο Δημήτρης Ντρουμπογιάννης.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Χρήστος Τσαντής συγγραφέας-υπεύθυνος των Εκδόσεων Ραδάμανθυς, άνοιξε την εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Ημερολόγιο Ατομικόν Γεωργίου Κακάρογλου – Εν Σμύρνη 1918-1919«, του Λεωνίδα Κακάρογλου, στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων, στις 27/02/2019.

Ο Χρήστος Τσαντής ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της έκδοσης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην φιλόλογο Άννα Λαμπαρδάκη, που μετέφερε το κείμενο του αυθεντικού ημερολογίου του 1918 στα νέα ελληνικά. Ευχαρίστησε επίσης «τον κ. Πλατσιδάκη και το ξενοδοχείο Porto Veneziano για τη συμβολή τους στην έκδοση του βιβλίου. Τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων για τη φιλοξενία και τη συνεργασία, τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης της Κρήτης, την Γωγώ Καληδονάκη και τη Νέα Τηλεόραση Κρήτης, το «Δίκτυο fm» και τα «Χανιώτικα Νέα» για την προβολή της εκδήλωσης».  


Τιμητική βραδιά για τον Ευάγγελο Κακάρογλου

Τον Ευάγγελο Κακάρογλου, πατέρα του συγγραφέα, πρώτου προέδρου και ιδρυτή της Αδελφότητας Μικρασιατών Χανίων «Ο Άγιος Πολύκαρπος», τίμησε με την ομιλία της η Στέλλα Γκοζάνη Χαριτάκη, η οποία είναι σήμερα πρόεδρος της Αδελφότητας. Παράλληλα αναφέρθηκε και στις δράσεις της Αδελφότητας, μετά και την πρόσφατη ίδρυση του Μουσείου Μικρασιατών. Ο ίδιος ο Λεωνίδας Κακάρογλου στο βιβλίο αφιερώνει ένα εξαιρετικό ποίημά του στον πατέρα του, ενώ συγκλονιστική είναι η διήγηση της επίσκεψης πατέρα και γιου στα πατρογονικά εδάφη, το 1990. «Ταξιδεύοντας με τον πατέρα» είναι ο τίτλος του συγκεκριμένου κεφαλαίου, ενώ εκτεταμένη είναι και η συνέντευξη του Ευάγγελου Κακάρογλου στον δάσκαλο-λογοτέχνη Βαγγέλη Κακατσάκη στα Χανιώτικα Νέα, το 1999, η οποία και αναδημοσιεύεται στο βιβλίο «Ημερολόγιο Ατομικόν«.


Ένα Βιβλίο-Μαρτυρία για τη ζωή των Ελλήνων της ΜικράςΑσίας

Ακολούθησε η από καρδιάς ομιλία του Κυριάκου ΚώτσογλουΜηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης, PhD, Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κρήτης, ο οποίος ανταποκρίθηκε με χαρά στην πρόσκληση να είναι ομιλητής στην παρουσίαση του βιβλίου «Ημερολόγιο Ατομικόν». «Είμαι Μικρασιάτης 3ης γενιάς», είπε ξεκινώντας, και διηγήθηκε ιστορίες από την οικογένειά του, από τις καθημερινές συνήθειες που έφερναν έντονα στη επιφάνεια την αγάπη για τη Μικρά Ασία, την αγάπη για τη Σμύρνη. Η ομιλία του Κυριάκου Κώτσογλου είναι πραγματικά συγκλονιστική και αξίζει να την παρακολουθήσετε ολόκληρη μέσα από το Video.   


Η μουσική στη Σμύρνη

Στη συνέχεια ο Δημήτρης Ντρουμπογιάννης – ο οποίος έπαιξε γνωστές αλλά και δικές του, πρωτότυπες συνθέσεις στο πιάνο – μίλησε για τη μουσική της Σμύρνης και της Μικράς Ασίας, δίνοντας τη δική του λαογραφική και μουσικοκαλλιτεχνική νότα για τις σελίδες του βιβλίου «Ημερολόγιο Ατομικόν». Ο Δημήτρης μας ταξίδεψε στον κόσμο της μουσικής της Ιωνίας με το λόγο και με τη μουσική του. 


Μνήμες που δεν χάνονται 

Μετά και την παρέμβαση του Δημήτρη Ντρουμπογιάννη, πήρε το λόγο ο Λεωνίδας Κακάρογλου. Ο συγγραφέας ευχαρίστησε όλους τους φίλους και τους συντελεστές της εκδήλωσης, θυμήθηκε οικογενειακές ιστορίες και μνήμες από το Σαλιχλί, τη Σμύρνη και τη Μικρά Ασία. Εξιστόρησε τις σκηνές που διαδραματίστηκαν όταν το 1990 επισκέφθηκε το Σαλιχλί για τη τελετή βράβευσης του λογοτέχνη Τάσου Αθανασιάδη με το βραβείο Ιπεκτσί για την Ελληνοτουρκική φιλία. Ο Λεωνίδας Κακάρογλου έδειξε σε όλους το αυθεντικό ημερολόγιο που κρατούσε ο θείος του Γεώργιος Κακάρογλου όταν ήταν σπουδαστής της Ευαγγελικής Σχολής της Σμύρνης το 1918-1919.   


Στο τέλος της εκδήλωσης χαιρέτισε συγκινημένος ο Πάτερ Βασίλειος Κιάσσος, μεταφέροντας τις ευχές του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού. 


Ταξιδεύοντας στη Σμύρνη του 1918-1919

με τη φωνή της Χριστίνας Βεριβάκη 

Η Χριστίνα Βεριβάκη, που πρόσφατα παρουσίασε την δραματοποιημένη ποιητική της συλλογή «Τα όντα», διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου και, όπως εύκολα μπορείτε να διαπιστώσετε βλέποντας το video, μας ταξίδεψε κυριολεκτικά στις ημέρες που γραφόταν το Ημερολόγιο του Γεωργίου Κακάρογλου, στις Ημέρες της Σμύρνης… Συνοδοιπόρος στο ταξίδι ο Δήμητρης Ντρουμπογιάννης με τις νότες του.


Ημερολόγιο Ατομικόν Σμύρνη 1918Ο Γιώργος Κακάρογλου, σπουδαστής στην φημισμένη Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης το 1918-1919, σημειώνει στο ατομικό του ημερολόγιο την ώρα που γραφόταν η Ιστορία. Έναν αιώνα μετά, τα γραφτά του βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Ο Λεωνίδας Κακάρογλου επιστρέφει για ένα ταξίδι με τον πατέρα στη Σμύρνη και στο Σαλιχλί, στα πατρογονικά εδάφη, το 1990… Ο Ευάγγελος Κακάρογλου αφηγείται τη ζωή του, τα παιδικά χρόνια στο Σαλιχλί, την περιπέτεια του ξεριζωμού, το νέο ξεκίνημα στα Χανιά και επιμένει, «Είμαι Ίων, να το γράψεις αυτό…», (από μια συνομιλία του Ευάγγελου Κακάρογλου με τον δάσκαλο-λογοτέχνη Βαγγέλη Κακατσάκη, ειδική έκδοση «Μικρά Ασία Χαίρε!», Χανιώτικα νέα – Κοινωφελές Ίδρυμα Αγία Σοφία, 13/7/1999)   

Ένας παράλληλος λόγος της οικογένειας Κακάρογλου για την χαμένη γη. Ένα βιβλίο για την Μικρά Ασία, αλλά πιο πολύ για την συλλογική Μνήμη που αρνείται να δεχτεί την απώλεια της ευλογημένης γης.

Προλογίζει ο Τάσος Σακελλαρόπουλος, υπεύθυνος Ιστορικών Αρχείων Μουσείου Μπενάκη – Απόδοση στα Νέα Ελληνικά και διορθώσεις: Άννα Λαμπαρδάκη – Επιμέλεια έκδοσης-σημειώσεις: Χρήστος Τσαντής – Εικόνες στο εξώφυλλο: Φωτογραφίες από το Αρχείο Μιχάλη Μανουσάκη

ΦΟΡΜΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ

Τιμή βιβλίου: 12,90 (περιέχει και το ΦΠΑ)

-Αγορά με αντικαταβολή: κόστος αποστολής 3,00 (για το Νομό Χανίων), 4,00 (για Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Λασίθι), 5,00 (για την Ελλάδα, εκτός Κρήτης).
-Αγορά με εξόφληση μέσω τράπεζας: κόστος αποστολής 2,00 ευρώ.

[Λογαριασμός κατάθεσης]
–Εθνική: 489/006615-04
και IBAN GR95 0110 4890 0000 4890 0661 504

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΡΑΔΑΜΑΝΘΥΣ
Τηλέφωνο: 6983 091058
email: ekd.radamanthys@gmail.com

Εκδόσεις Ραδάμανθυς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s