Νήσος Έλις

Η ταινία μικρού μήκους, με τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο, για την ιστορία ενός παιδιού στο νησί Έλις

4Η νήσος Έλις (Ellis Island) αποτελούσε τον «σταθμό υποδοχής», την κοινωνική κρησάρα από την οποία περνούσαν οι μετανάστες που είχαν την «ατυχία» να διαθέτουν εισιτήριο Τρίτης θέσης.

Ο «σταθμός υποδοχής» ξεκίνησε να λειτουργεί την 1η Γενάρη του 1892 και έκλεισε στις 12 Νοεμβρίου του 1954. Οι μετανάστες υποβάλλονταν σε υγειονομικό έλεγχο και σε έλεγχο εγγράφων, ώστε να αποτραπεί η είσοδος ασθενών-μη κατάλληλων για εργασία ή διαφόρων ριζοσπαστών τους οποίους οι αρχές υποπτεύονταν ότι θα μπορούσαν να πάρουν μέρος ή να υποκινήσουν κοινωνικές διαμαρτυρίες.

Από το 1924 έως και το 1954 οπότε και έκλεισε, το νησί μετατράπηκε σε χώρο κράτησης. Για αυτήν την περίοδο δεν κρατήθηκαν αρχεία.

3Υπολογίζεται ότι από τις πύλες του πέρασαν πάνω από 12 εκατομμύρια μετανάστες πριν φτάσουν στο Νέο Κόσμο (ανάμεσά τους και πολλοί Έλληνες). Όσοι απορρίπτονταν, επέστρεφαν πίσω χωρίς καμία μέριμνα και χωρίς χρήματα, αφού είχαν δώσει όλα τους τα υπάρχοντα για να εξασφαλίσουν μία θέση στο «καράβι της λύτρωσης».

Χαρακτηριστικό στοιχείο της ρατσιστικής συμπεριφοράς και της κοινωνικής αναλγησίας αποτελεί το γεγονός ότι καταγράφηκαν στο νησί Έλις 350 γεννήσεις παιδιών, καθώς οι αρχές απαγόρευαν στις γυναίκες να γεννήσουν σε νοσοκομείο στη Νέα Υόρκη, για να μην πάρουν την υπηκοότητα.

1Πάνω από 3.500 παιδιά έχασαν τη ζωή τους στο νησί περιμένοντας την άδεια παραμονής. Την ιστορία ενός παιδιού που έζησε για καιρό κρυμμένο στο νησί Έλις περιγράφει ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο στην ομώνυμη ταινία μικρού μήκους. 

Η αρχική ονομασία του νησιού ήταν «Γκαλ» και ήταν ιδιοκτησία Ινδιάνων. Το 1603 ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης (που ονομαζόταν τότε Νέο Άμστερνταμ) το αγόρασε από τους Ινδιάνους και μετονομάστηκε σε νησί Όιστερ, ώσπου να πάρει την τελική του ονομασία, νήσος Έλις, την οποία και διατηρεί μέχρι σήμερα. Σήμερα στεγάζει το Μουσείο Μετανάστευσης των Η.Π.Α.

Χρήστος Τσαντής

Ellis (2015)
Είδος ταινίας: Short, Drama
Σκηνοθεσία: JR
Σενάριο: Eric Roth
Ηθοποιοί: Robert De Niro

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s