Η Ειρήνη είναι πρόσφυγας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του παιδιού η νηπιαγωγός Μαρία Κατσικανδαράκη προτείνει το βίντεο: Ειρήνη-παιδί του πολέμου.

Ένα εξαιρετικό βίντεο-εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς που προσπαθούν να σταθούν απέναντι από το φοβικό κλίμα της εποχής. Η Ειρήνη στο κινούμενο σχέδιο, που απευθύνεται στα παιδιά κάθε ηλικίας, είναι η περιπλανώμενη ψυχή κάθε ανθρώπου που βιώνει την εγκατάλειψη, την κοινωνική βία και ανασφάλεια, τη μετατροπή του σύγχρονου κόσμου σε μία στρατοκρατούμενη περιοχή με διαρκή κατάσταση πολιορκίας. Η Ειρήνη λοιπόν είναι πρόσφυγας, σε κάθε πατρίδα που έχει αναγορεύσει ως υπέρτατο αγαθό την πολιτιστική ισοπέδωση και ομοιογένεια, σε κάθε χώρα που ισχύει η «μηδενική ανοχή» απέναντι ση διαφορετικότητα.

θρησκευτικός φανατισμόςΗ Ειρήνη κατάγεται από τη Μικρασία. Ταξίδεψε σαν νύφη στην Αμερική κι αργότερα βρήκε δουλειά στα εργοστάσια της γερμανικής βιομηχανίας. Την είδαν να περιφέρεται στις φαβέλες της Βραζιλίας και άλλοι είπαν πως αποκοιμήθηκε στα βρώμικα σοκάκια των πόλεων του Μπαγκλαντές ή της Κίνας. Ξέρετε… εκεί που ράβουν ρούχα ρακένδυτες παιδικές φιγούρες. Η Ειρήνη ανατινάχθηκε από τις βόμβες στη Γάζα. Εκτελέστηκε στη Συρία αλλά το πτώμα της ξεβράστηκε σε μία τουριστική-κοσμοπολίτικη ακτή  στο Αιγαίο…

Χρήστος Τσαντής

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s