Το «Just Words ή Αναπαραστάσεις» της Αργυρώς Λουλαδάκη, δεν είναι απλώς μια συλλογή ποιημάτων· είναι μια προσεκτικά σχεδιασμένη τοπογραφία, όπου το φως, οι σκιές, ο χώρος και ο χρόνος διαρκώς μετασχηματίζονται σε σχέση με την ανθρώπινη παρουσία. Οι λέξεις λειτουργούν εδώ περισσότερο σαν οπτικοί φακοί – άλλοτε εστιάζουν σε μια λεπτομέρεια, άλλοτε αποσύρονται για ν’ αφήσουν το βλέμμα να διατρέξει το τοπίο. Στον πυρήνα της συλλογής, η ποιήτρια επανέρχεται σταθερά σε μοτίβα: το δωμάτιο, οι τοίχοι, οι καρέκλες, οι δρόμοι. Όλα αποκτούν σχεδόν εμψυχωμένες ιδιότητες, καθώς το φως τα “αγγίζει”, τα μεταμορφώνει ή τα εξαφανίζει. Σαν φωτογραφίες που αναδύονται αργά σε σκοτεινό θάλαμο, οι εικόνες αποκαλύπτουν την αμφίσημη φύση του χρόνου: άλλοτε είναι ευθύγραμμος, άλλοτε διακεκομμένος, συχνά κυκλικός και επαναληπτικός. Η γλώσσα, λιτή και κοφτή, δεν επιδιώκει να «εξηγήσει» αλλά να υποβάλει.
Η σιωπή μεταξύ των λέξεων είναι εξίσου σημαντική με τις ίδιες τις λέξεις. Μέσα από αυτή τη σιωπή αναδύεται μια υπόγεια μελαγχολία, άλλοτε προσωπική, άλλοτε υπαρξιακή, πάντα όμως συνδεδεμένη με την αίσθηση της φθοράς, του χρόνου, των σχέσεων και των σωμάτων. Το βιβλίο είναι μια ποιητική εμπειρία που απαιτεί αργή ανάγνωση. Δεν προσφέρεται για «κατανάλωση» αλλά απαιτεί την επαναλαμβανόμενη επιστροφή· σαν μια πόλη που, όσο κι αν την περπατήσεις, πάντα θα κρύβει γωνιές που δεν είχες παρατηρήσει. Είναι ποίηση που δεν φωνάζει, αλλά αφήνει το φως να μιλήσει.
Το Just Words είναι ουσιαστικά μια ποιητική συλλογή που χαρτογραφεί τη σχέση φωτός, σκιάς, χώρου και χρόνου, μετατρέποντας το καθημερινό σε ποιητικό τοπίο. Η Αργυρώ Λουλαδάκη δημιουργεί εικόνες που θυμίζουν φωτογραφικά καρέ: δωμάτια, τοίχοι, δρόμοι, καρέκλες, όλα διαποτισμένα από το φως και τη μνήμη. Το βιβλίο κινείται σε έναν ρυθμό που εναλλάσσει την ακινησία με την κίνηση, το ορατό με το αθέατο, καταγράφοντας τις μικρές αλλά καθοριστικές μεταβολές της ύπαρξης. Η σιωπή μεταξύ των λέξεων αποκτά δική της σημασία, αναδεικνύοντας την υπόγεια μελαγχολία και την αίσθηση της φθοράς. Το Just Words δεν ζητά να το καταλάβεις, αλλά να το βιώσεις — σαν έναν περίπατο στο λυκόφως μιας πόλης που πάντα κρύβει κάτι καινούριο να αποκαλύψει.
Χρήστος Τσαντής
Το μήνυμά σας έχει σταλεί
*Η αποστολή του βιβλίου ξεκινά με την κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό:
ΕΘΝΙΚΗ: IBAN GR9501104890000048900661504
ή Eurobank IBAN GR120260135000054020204877
Δεκτές πληρωμές και με IRIS για το τηλέφωνο: 6983091058
ή και με Paypal στο ekd.radamanthys@gmail.com
Η Αργυρώ Λουλαδάκη γεννήθηκε το 1973 και ζει στα Χανιά της Κρήτης. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ολοκλήρωσε τον κύκλο μεταπτυχιακών σπουδών στη Νεοελληνική Φιλολογία, καθώς και άλλο μεταπτυχιακό στις Επιστήμες της Εκπαίδευσης, επίσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Κατέχει διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με θέμα: «Θεωρία και πρακτική της μεταφοράς σε ποιητικά κείμενα του 19ου αιώνα». Εργάζεται ως εκπαιδευτικός και έχει συμμετάσχει ως ομιλήτρια σε πολλά συνέδρια σχετικά με τη λογοτεχνία και την εκπαίδευση. Έχει εκδώσει σημαντικές ποιητικές συλλογές, και είναι συνεργάτης των Εκδόσεων Ραδάμανθυς.
