Ο Αντώνης Σαμαράς θα οδηγήσει τη ΝΔ,
για δεύτερη φορά, σε διάσπαση;
Η ηγεμονία της ακροδεξιάς πτέρυγας στο εσωτερικό της ΝΔ δεν ενδυναμώνει, αντίθετα συρρικνώνει το πολιτικό ακροατήριο της ΝΔ, που τοποθετείται στο κέντρο και στην κεντροδεξιά. Αυτό αποδείχθηκε με τη γλώσσα των αριθμών και από την κοινωνική γεωγραφία των εκλογών. Το αποτέλεσμα της ΝΔ συμπυκνώνει τη δυναμική της… διάλυσης και η συγκολλητική ουσία, που κρατά αυτή τη φορά τους ψηφοφόρους της ΝΔ κοντά στην παράταξή τους, έχει χάσει την παλιά της ισχύ.
Αν ο χαρακτήρας της ψήφου στον ΣΥΡΙΖΑ έχει σε έναν μεγάλο βαθμό την αίσθηση της δοκιμής, για τη ΝΔ έχει την ετικέτα που γράφει: «τελευταία ευκαιρία!».
Γράφει ο Χρήστος Τσαντής
Η ΝΔ έχασε καθαρά σε ένα περιβάλλον φιλικό για εκείνη, καθώς επί χρόνια, οι προπαγανδιστές των μέσων ενημέρωσης φρόντιζαν να φυλάνε τα νώτα της. Η ήττα της αποκτά χαρακτήρα συντριβής, καθώς δεν μπόρεσε σε καμία στιγμή να ανακόψει την ανοδική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρισκόταν περίπου 3 μονάδες πίσω της στις εκλογές του 2012, για να βρεθεί 8,5 μονάδες μπροστά της την Κυριακή.
Η στρατηγική του φόβου, η ρητορική του μίσους με τη οποία αποφάσισε να πορευτεί, όχι μόνο δεν απέδωσε αλλά έστειλε το 11% των ψηφοφόρων της ΝΔ των ευρωεκλογών, απευθείας στον ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως ήταν αναμενόμενο, με το κλείσιμο της κάλπης, ξεκίνησε η αμφισβήτηση της ηγεσίας στο εσωτερικό της. Το εύρος της ήττας δεν αφήνει πολλά περιθώρια ελιγμών στην ηγετική ομάδα.
Ο πολιτικός πολιτισμός του Αντώνη Σαμαρά
Ο Αντώνης Σαμαράς, υπό το κράτος μετεκλογικού πανικού, εμφανίστηκε διχαστικός και αμετανόητος. Δεν σεβάστηκε τη λαϊκή ετυμηγορία και ανέδειξε τις εμμονές και τις αγκυλώσεις που διακατέχουν το επιτελείο της ομάδας του φεύγοντας «σαν τον κλέφτη» από το Μεγάρου Μαξίμου. Η στάση του εκθέτει συνολικά τη ΝΔ και αποτελεί ντροπή για μία παράταξη με ιστορία στην πατρίδα μας.
Ο κ. Σαμαράς άλλαξε τη φυσιογνωμία της και μετατόπισε τη ΝΔ στο άκρο δεξιό φάσμα του πολιτικού συστήματος. Οι δηλώσεις ανθρώπων που ήταν στο πολιτικό του επιτελείο, όπως ο κ. Κρανιδιώτης ότι «ο μεσαίος χώρος είναι φαντασιακός και ανύπαρκτος», δείχνει τη στρατηγική αντίληψη με την οποία πορεύτηκε η ΝΔ στα χρόνια Σαμαρά.
- Τα συγχαρητήρια του Δ. Αβραμόπουλου και άλλων στελεχών της ΝΔ, προς τον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνουν ότι η ακροδεξιά πολιτική ρητορική του κ. Σαμαρά πιθανά θα βρει απέναντί της ένα σημαντικό τμήμα της παράταξης.
- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και άλλα στελέχη, σε αντίθεση με τον κ. Σαμαρά μίλησαν για καθαρή εκλογική ήττα του κόμματός τους.
- Ο κ. Αντώναρος, κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΝΔ επί κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή, μίλησε για την ανάγκη «επιστροφής στις ρίζες».
- Ο Θοδωρής Ρουσόπουλος, από τους στενούς συνεργάτες του κ. Καραμανλή είπε ότι «ήταν μεγάλο λάθος του κ. Σαμαρά να μην υποδεχθεί τον κ. Τσίπρα. Με ή χωρίς προβλήματα, θα έπρεπε να ενημερώσει το νέο πρωθυπουργό».
- Ο Νικήτας Κακλαμάνης, πιο καυστικός, είπε ξεκάθαρα ότι η κίνηση Σαμαρά «είναι έξω από τον πολιτικό πολιτισμό της παράταξής μας».
- Πλειάδα στελεχών της επίσης πήρε αποστάσεις από την προεκλογική τακτική.
Κρίση ταυτότητας στη ΝΔ
Η ΝΔ, με ευθύνη της απερχόμενης ηγεσίας της, αντιμετωπίζει κρίση ταυτότητας και πολιτικής κατεύθυνσης. Η αλλαγή προσώπων μπορεί να της δώσει προοπτική, υπό τον όρο της εγκατάλειψης της ακροδεξιάς ρητορικής. Ο κ. Σαμαράς εξάλλου, μπορεί να αναζητήσει πολιτικό σωσίβιο στο κόμματου κ. Μπαλτάκου.
Η ηγεμονία της ακροδεξιάς πτέρυγας στο εσωτερικό της ΝΔ δεν ενδυναμώνει, αντίθετα συρρικνώνει το πολιτικό ακροατήριο της ΝΔ, που τοποθετείται στο κέντρο και στην κεντροδεξιά. Αυτό αποδείχθηκε με τη γλώσσα των αριθμών και από την κοινωνική γεωγραφία των εκλογών. Το αποτέλεσμα της ΝΔ συμπυκνώνει τη δυναμική της διάλυσης και η συγκολλητική ουσία, που κρατά αυτή τη φορά τους ψηφοφόρους της ΝΔ κοντά στην παράταξή τους, έχει χάσει την παλιά της ισχύ.
Αν ο χαρακτήρας της ψήφου στον ΣΥΡΙΖΑ έχει σε έναν μεγάλο βαθμό την αίσθηση της δοκιμής, για τη ΝΔ έχει την ετικέτα που γράφει: «τελευταία ευκαιρία!».
Αν τώρα δεν κάμει αποφασιστικά βήματα απαλλαγής από την πολιτική και προσωποποιημένη ομηρία της από την ακροδεξιά της πτέρυγα, που βρέθηκε στο τιμόνι της ηγεσίας της όλα αυτά τα χρόνια, δεν έχει ελπίδες ανάκαμψης και νέα σχήματα θα επιδιώξουν να ενσωματώσουν τους πολιτικά άστεγους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους.
Η συγκρότηση του Ποταμιού με παράγοντες του νεοφιλελευθερισμού, πιθανά να αποτελεί σήμερα το αντίπαλο δέος της ΝΔ, το χώρο που θα επιδιώξει να στεγάσει τις δυνάμεις που ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν μαζικά τη ΝΔ, εάν δεν αλλάξει άμεσα και αποφασιστικά στρατηγική και πρόσωπα.
Ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να οδηγήσει για δεύτερη φορά το κόμμα που τον ανέδειξε στα πρόθυρα της διάσπασης.
Στο άρθρο με τίτλο «Το τοπίο ξεκαθαρίζει;» στις 22 Γενάρη γράφαμε:
Η μεγάλη συζήτηση στο εσωτερικό της ΝΔ θα γίνει μετά από τις εκλογές και η δυναμική των στρατοπέδων, που ήδη διαμορφώνονται στο εσωτερικό της, θα εξαρτηθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα που θα πετύχει το κόμμα. Το μέγεθος μιας συντριπτικής διαφοράς σε βάρος της θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου, καθώς ο συνδετικός κρίκος της εξουσίας πλέον δεν θα υπάρχει.
Οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος περί ενδεχόμενης καταστροφής και εθνικής συμφοράς σε περίπτωση που αλλάξει χέρια η κυβερνητική εξουσία, καθώς και τα διαφημιστικά σποτ με τα οποία επέλεξαν να δώσουν την εκλογική μάχη, προδίδουν τον πανικό τους.
Μια κυβέρνηση η οποία επί χρόνια ισχυριζόταν ότι έδινε τη μάχη για τη σωτηρία της χώρας, δείχνει να μη μπορεί να κάνει ούτε καν ένα στοιχειώδη απολογισμό για τα πεπραγμένα της, παρά αναλώνεται εδώ και παρά πολύ καιρό, πολλούς μήνες πριν, στο πως θα αντιπαρατεθεί με την εναλλακτική πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η ηγεσία Σαμαρά, εκτός των άλλων πληρώνει και το τίμημα της αλαζονείας, καθώς δεν άλλαξε καθόλου ρότα ούτε και μετά το αρνητικό, για την κυβέρνηση, αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
Η ηγεσία της ΝΔ, όπως φάνηκε από τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, δεν κατάφερε να συσπειρώσει σε ικανοποιητικό βαθμό τους ψηφοφόρους του κόμματος, με συνέπεια να οδεύει προς πιθανή εκλογική συντριβή. Η στρατηγική του φόβου και η ρητορική του μίσους, που επέλεξαν δεν φάνηκε να πείθουν ούτε καν τους ίδιους τους ανθρώπους που παραδοσιακά εμπιστεύονται τη ΝΔ.
Οι εκτιμήσεις μας επιβεβαιώθηκαν και διατηρούν την ισχύ τους, όπως είναι φανερό από τα ίδια τα γεγονότα.
©Χρήστος Τσαντής, Γενάρης 20125