Γυναικοκτονίες – Ενδοοικογενειακή βία – Σεξισμός. Η απάντηση της λογοτεχνίας και ο ρόλος των ΜΜΕ (39)

Η Άρια Αθανασάκη, η Ελένη Φουντουλάκη και η Κωνσταντίνα Χαριτάκη στην εκπομπή του molto-radio.com «Με τα φτερά των βιβλίων ταξιδεύουμε». Συντονίζει ο Χρήστος Τσαντής

Εκρηκτική άνοδο τα τελευταία χρόνια, δείχνουν όλες οι επίσημες στατιστικές για τις γυναικοκτονίες στην Ελλάδα, ενώ αντίστοιχα πολύ αυξημένα καταγράφονται τα περιστατικά ενδοοικογενιακής βίας. Ταυτόχρονα, ο σεξισμός αποτελεί κυρίαρχο λόγο και καθημερινή πρακτική σε αρκετά μέσα μαζικής ενημέρωσης, σε εργασιακούς χώρους και σε πολλές εκδηλώσεις του δημόσιου βίου. Τα θύματα, τρομοκρατημένα, συνήθως βιάζονται ξανά και ξανά, ενώ η κοινωνία μοιάζει να κουκουλώνει τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Με αφορμή και την πρόσφατη γυναικοκτονία στη Χαλκιδική, ανοίγουμε τη συζήτηση, καλώντας τους λογοτέχνες να πάρουν θέση και να τοποθετηθούν. Συγγραφείς που ήδη, εδώ και χρόνια, έχουν γράψει και έχουν μιλήσει για τέτοια ζητήματα μέσα από τα λογοτεχνικά τους έργα. Μαζί τους η δημοσιογράφος στα Χανιώτικα Νέα, Ελένη Φουντουλάκη.

Η φιλόλογος και συγγραφέας Άρια Αθανασάκη και η εκπαιδευτικός-συγγραφέας Κωνσταντίνα Χαριτάκη συναντήθηκαν λογοτεχνικά στο έργο «Γυναίκα – Με αφετηρία τη μουσική και προορισμό το θέατρο», συλλογικό έργο του Εργαστηρίου Δημιουργικής Γραφής και Αυτογνωσίας των Εκδόσεων Ραδάμανθυς. Από τότε, η Κωνσταντίνα Χαριτάκη έχει γράψει τα μυθιστορήματα «Σημείο μηδέν», «Ίσαλος γραμμή» και «Vendico», ενώ η Άρια Αθανασάκη τις νουβέλες «Το τίμημα» & «Δικαίωσις».

Με αφετηρία τα λογοτεχνικά τους έργα, αλλά και την εμπειρία της Ελένης Φουντουλάκη από τον χώρο των ΜΜΕ, συζητήσαμε στην εκπομπή του molto-radio.com, αντλώντας υλικό και συμπεράσματα από το δραματουργικό τους εργαστήρι, που μπορούν να ευαισθητοποιήσουν και να κινητοποιήσουν, δείχνοντας παράλληλα ότι η λογοτεχνία και η δημοσιογραφία μπορούν να παίρνουν θέση στα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία μας και να προβάλλει πρότυπα – θετικές φιγούρες, τα οποία αφυπνίζουν και ενεργοποιούν τους ανθρώπους.

Οι ηρωίδες-πρωταγωνίστριες των έργων της Άριας Αθανασάκη και της Κωνσταντίνας Χαριτάκη δεν είναι ψεύτικες ή φανταστικές κατασκευές. Είναι προσωπικότητες που γέννησε η μυθοπλασία, γερά ριζωμένες όμως στα θεμέλια της πραγματικότητας που ζει η γυναίκα της Κρήτης, αλλά και σε πολλές ακόμα περιοχές της Ελλάδας. Δυστυχώς, το έργο τους είναι πολύ επίκαιρο.

Δείτε περισσότερα για τα έργα, εδώ:

ΓΥΝΑΙΚΑ, συλλογικό έργο

Το Τίμημα, Άρια Αθανασάκη

Δικαίωσις, Άρια Αθανασάκη

Σημείο μηδέν, Κωνσταντίνα Χαριτάκη

Ίσαλος γραμμή, Κωνσταντίνα Χαριτάκη

Vendico, Κωνσταντίνα Χαριτάκη

 

 

pexels-photo-6186331.jpeg
Photo by Polina Kovaleva on Pexels.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s