Οι φίλοι του βιβλίου αγκάλιασαν το έργο της Κωνσταντίνας Χαριτάκη

Το «Σημείο Μηδέν» στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων

Ρεπορτάζ

από την εκδήλωση που διοργάνωσαν η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς

Γράφει ο Χρήστος Τσαντής

Εκδόσεις Ραδάμανθυς

Με μια μεγάλη αγκαλιά υποδέχθηκαν στα Χανιά οι φίλοι του βιβλίου, το πρώτο μυθιστόρημα της Κωνσταντίνας Χαριτάκη.

Κωνσταντίνα ΧαριτάκηΗ αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου ήταν κατάμεστη από ανθρώπους, σε μια βραδιά φορτισμένη συναισθηματικά και γεμάτη με συγκινήσεις. Και σίγουρα το απόγευμα της Τετάρτης 28/2/2018, θα μείνει για καιρό χαραγμένο στη μνήμη μας, καθώς μέσα σε μία ζεστή ατμόσφαιρα τιμήθηκαν η μάνα-συγγραφέας και τα παιδιά-δημιουργοί, για το έργο τους. Μέσα σε χειροκροτήματα η Κωνσταντίνα Χαριτάκη αγκάλιασε τις κόρες της, Αναστασία και Κωνσταντίνα, οι οποίες ζωγράφισαν αντίστοιχα το εξαιρετικό εξώφυλλο αλλά και το οπισθόφυλλο του βιβλίου, ενώ λίγοι κατάφεραν να συγκρατήσουν τη συγκίνησή τους όταν ο Μανόλης Χαριτάκης, πατέρας της δημιουργού, πήρε το λόγο. «Πλημμύρισα από ευτυχία απόψε» είπε ανάμεσα στα άλλα, για να δεχθεί κι εκείνος το θερμό χειροκρότημα από όλους. Εικόνες που δύσκολα μπορούν να γίνουνε λέξεις. 

 

Το «Σημείο Μηδέν» δείχνει πως κάθε τέρμα είναι και αφετηρία, κάθε τέλος είναι και αρχή. Μία συγκινητική ιστορία επανεκκίνησης για τη ζωή, ανθρώπινη, απλή, δυνατή. Μια ιστορία βγαλμένη από την καθημερινή πραγματικότητα.

Το βιβλίο παρουσίασε ο Κυριάκος Κώτσογλου (Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης – υπεύθυνος για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση), και η φιλόλογος Μαρία Καλουδάκη (αναλυτικά οι ομιλίες τους θα παρουσιαστούν σε επόμενες δημοσιεύσεις). Στη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε την παρουσίαση, πολλοί φίλοι του βιβλίου πήραν το λόγο και μίλησαν για το «Σημείο Μηδέν» και για την συγγραφέα, ανάμεσά τους και ο Σήφης Μιχελογιάννης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και υπεύθυνος του Τομέα Κρήτης. Αποσπάσματα διάβασε ο Λευτέρης Λαμπράκης, ενώ στη μουσική του βιβλίου ανέλαβαν να μας ξεναγήσουν οι Γιάννης Γομπάκης, με το βιολί και το μαντολίνο του, και ο Κυριάκος Μπερτάκης, με το λαούτο του. Στο βίντεο-αφιέρωμα που προβλήθηκε για το βιβλίο, ακούστηκαν οι μαντινάδες που έγραψε ειδικά για το «Σημείο Μηδέν» ο Νεκτάριος Φυντικάκης. Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Χρήστος Τσαντής, ενώ τα συγχαρητήρια για την άψογη φιλοξενία και προετοιμασία ανήκουν στην Σούλα Ζώτου

«Στον απόηχο της σημερινής μου παρουσίασης, γεμάτη με τα ομορφότερα συναισθήματα, τα οποία δεν μπορώ να περιγράψω. Έχοντας γύρω μου, τους ανθρώπους που αγαπώ και αυτούς που με αγαπούν. Τις κόρες μου, τους γονείς μου, τον αδερφό μου, τη νύφη μου. Όλους αυτούς που έβαλαν την ομορφότερη πινελιά σ αυτή τη παρουσίαση, τον Χρήστο, τον Κυριάκο, τη Μαρία, τον Γιάννη, τον Λευτέρη, τον μικρότερο Κυριάκο. Τους/τις φίλους – φίλες, συμμαθήτριες από τα παλιά, συναδέρφους από τα παλιά, παλιούς μαθητές μου, ξαδέρφια, τον θείο Σίμο και τη θεία Ρένα που ήρθαν από το Ηράκλειο, καθώς και τον καθηγητή μου, τον κ. Μανώλη Δρακάκη, όπου ήρθε κι αυτός από το Μεγάλο Κάστρο. Θα πω μόνο ένα τεράστιο ευχαριστώ, σε όσους ήθελαν να έρθουν, σε όσους ήθελαν αλλά δεν μπόρεσαν αλλά και σε αυτούς που δεν ήθελαν να μπορέσουν», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Κωνσταντίνα Χαριτάκη.

Για να ακολουθήσουν ορισμένα χαρακτηριστικά σχόλια:

«Ανήκω σε αυτούς που ήθελαν να έρθουν κι έμειναν απ’ έξω, γιατί δε βρήκαν ούτε να παρκάρουν!! Εννιά η ώρα πια καταϊδρωμένη, δέχτηκα τη χρονική μου αποτυχία. Εύχομαι όμως να πάνε όλα καλά και τόσο η συγγραφέας όσο και αυτή που φιλοτέχνησε το εξώφυλλο να κάνετε τα όνειρά σας πραγματικότητα, για το καλό όλων μας!!! Περιμένω αφιέρωση στο βιβλίο μου κ στέλνω την αγάπη μου!».

«Ντίνα μου…. καλή φιλενάδα… η χαρά σου σήμερα ήταν και χαρά μου… χάρηκα πολύ που κατάφερα να είμαι εκεί, για να σε καμαρώσω!!! Εύχομαι το βιβλίο σου να σου χαρίσει επιτυχία γιατί… ΑΠΛΑ… σου αξίζει!! Σ’ αγαπώ πολύ…. α, και να ξέρεις…. μας συγκίνησες όλους σήμερα».

«Αγαπημένο μου Ντινάκι», έγραψε ο Μανώλης Χαριτάκης, «σήμερα για άλλη μια φορά μ’ έκανες περήφανο με την μεγαλειώδη επιτυχία που είχε η παρουσίαση του βιβλίου σου. Με το έργο σου αυτό ανέδειξες πως μπορεί να σταθεί στα πόδια του ο άνθρωπος χωρίς δεκανίκια, τα οποία πολλές φορές αποδεικνύονται άχρηστα ή και επιβλαβή, άρα περιττά. Σ’ ευχαριστώ πολύ κορίτσι μου και σου εύχομαι να συνεχίσεις ακάθεκτη τις πολιτιστικές σου παρεμβάσεις».

Για να προμηθευτείτε το βιβλίο συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας ή καλέστε στο 6983091058

Τιμή βιβλίου: 12,90 + έξοδα αποστολής

Prosklisi_A5

 

 

 

Σχολιάστε