Ο Δημήτρης Δαμασκηνός μιλά για το βιβλίο Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ Β

Κατάθεση ψυχής ενός δασκάλου

«Πιστεύω ότι στο σχολείο του μέλλοντος των όλων και των ίσων όπου τα παιδιά μας θα ξέρουν τον Καβάφη αλλά θα ξέρουν και τους μαθηματικούς τύπους, που θα τους φαίνονται οικείοι και δεν θα τους προκαλούν τρόμο, ένα χρήσιμο βιβλίο στη βιβλιοθήκη θα είναι Ο Πύργος του Β – Μια μαθηματική περιπέτεια του Σάκη Ροδίτη. Ένα βιβλίο που θα το διαβάζουν οι μαθηματικοί και άλλοι συνάδελφοι και θα παίρνουν ιδέες για το πώς θα φτιάξουμε ένα σχολείο καλύτερο και πιο ευχάριστο για τους μαθητές μας».

Μικρό απόσπασμα από την ομιλία του Δημήτρη Δαμασκηνού (φιλόλογος-ιστορικός και μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Χανίων) στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Σάκη Ροδίτη στα Χανιά*

Χωρίς τίτλο

 

Αποδέχθηκα με χαρά την πρόσκληση του Χρήστου Τσαντή που εγκαινιάζει με αυτό το εκλεκτό βιβλίο τις συνεργατικές εκδόσεις ΡΑΔΑΜΑΝΘΥΣ. Είναι γνωστή η κρίση στο χώρο του βιβλίου: η πτώση του τζίρου, η μονοπώληση από μεγάλες εταιρείες της διακίνησης αλλά και της παραγωγής του λόγου, γεγονός που καθιστά απαγορευτική συνθήκη την έκδοση βιβλίων από νέους συγγραφείς. Επομένως η ύπαρξη φιλόδοξων εκδοτικών οίκων που στηρίζουν το έργο νέων συγγραφέων με τόσο αξιόλογα έργα, νομίζω ότι αποτελεί παρακαταθήκη και πρέπει να τη στηρίξουμε.

Όταν πήρα στα χέρια μου το βιβλίο του Σάκη Ροδίτη και το διάβασα, μου άρεσε. Είναι έργο-κατάθεση ψυχής ενός δασκάλου. Ο Σάκης Ροδίτης είναι ένας συνάδελφος εκπαιδευτικός που μέσα από τη διδακτική του εμπειρία, 35 χρόνια μέσα στην τάξη, καταθέτει αυτό που θα ήθελε να υπάρχει ως συνθήκη για τη διδασκαλία και τη διάδοση των μαθηματικών. Η αξιολόγηση του βιβλίου είναι πάρα πολύ θετική γιατί πρόκειται για μια αξιόλογη, ειλικρινή προσπάθεια.

Μπορεί να το δει κανείς από δύο πλευρές, από τη λογοτεχνική και από την επιστημονική-παιδαγωγική. Στη δεύτερη αυτή πλευρά θα ήθελα να σταθώ περισσότερο.

Ξέρουμε ότι στο σχολείο, και όχι μόνο, υπάρχει η μαθηματικοφοβία, η αριθμοφοβία. Ξέρουμε ότι πολλά παιδιά δυσκολεύονται με τα μαθηματικά, τα απορρίπτουν, δεν θέλουν τα μαθηματικά. Ο Σάκης Ροδίτης με το βιβλίο του δείχνει ότι αυτό έχει να κάνει με το πλαίσιο μέσα στο οποίο διδάσκονται τα μαθηματικά. Ένα πλαίσιο που ωθεί σε μία διδασκαλία των μαθηματικών αποσπασμένη από το ιστορικό-κοινωνικό τους περιβάλλον. Δεν συνδυάζονται με εναλλακτικές-βιωματικές δράσεις διδασκαλίας που θα εμπλέκουν το υποκείμενο-μαθητή σε αυτή τη διαδικασία κάνοντας οικεία τα μαθηματικά.

Ο Σάκης Ροδίτης προσπαθεί να αποκαταστήσει μία αδικία που γίνεται σε βάρος των μαθηματικών με τον τρόπο που γίνεται η διδασκαλία τους μέσα στο σχολείο.

Αν δει κανείς τα μαθηματικά στη φιλοσοφική τους διάσταση, δεν είναι παρά οι απόπειρες που έκανε ο άνθρωπος για να κατανοήσει την έννοια του χώρου, για να ποσοτικοποιήσει τα μεγέθη, γεγονός που δεν έχει κάποια σκοτεινή, μαγική παράμετρο.

Τα μαθηματικά συγκροτούν μια γλώσσα συμβολική που δημιούργησε ο άνθρωπος και πρέπει να βρούμε τρόπους να την κάνουμε προσιτή και οικεία για όλους. Πιστεύω ότι υπάρχει μια σκοπιμότητα στον κλειστό συμβολικό λόγο των μαθηματικών επιστημών. Μοιάζει σαν ένα ιερατείο που μ’ έναν περιορισμένο τρόπο και χρησιμοποιώντας ένα ειδικό λεξιλόγιο περιφρουρεί τη γνώση που κατέχει.

Πιστεύω ότι χρειάζεται να γίνουν πολλά στην εκπαίδευση. Το πάντρεμα της θεωρητικής με τη μαθηματική-θετική γνώση είναι ένα από αυτά. Πρέπει να απομαγευθούν κι αυτό προϋποθέτει ένα υποκείμενο που ενεργεί και εμπλέκεται διαλεκτικά στη γνωστική διαδικασία συμμετέχοντας σε δραστηριότητες που έχουν ως σκοπό την πράξη, τη δράση για την αλλαγή της ίδια του της ζωής. Χωρίς πράξη δεν μπορεί να υπάρξει συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Με αυτή την έννοια πιστεύω ότι στο σχολείο του μέλλοντος των όλων και των ίσων όπου τα παιδιά μας θα ξέρουν τον Καβάφη αλλά θα ξέρουν και τους μαθηματικούς τύπους που θα τους φαίνονται οικείοι και δεν θα τους προκαλούν τρόμο, ένα χρήσιμο βιβλίο στη βιβλιοθήκη θα είναι «Ο Πύργος του Β-Μια μαθηματική περιπέτεια» του Σάκη Ροδίτη, που θα το διαβάζουν οι μαθηματικοί και άλλοι συνάδελφοι και θα παίρνουν ιδέες για το πώς θα φτιάξουμε ένα σχολείο καλύτερο και πιο ευχάριστο για τους μαθητές μας.

 *Ο Δημήτρης Δαμασκηνός παρουσίασε το βιβλίο του Σάκη Ροδίτη τον Μάιο του 2016 στα Χανιά, μαζί με τους Κ. Γαρεδάκη και Σ. Μιχελογιάννης. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν: το παράρτημα Χανίων της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, η Επιτροπή Χανίων του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Χανίων, το εργαστήρι οργανοποιίας του Τάσου Ποταμίτη και οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς.

Συμπληρώστε τη φόρμα παραγγελίας για το βιβλίο του Σάκη Ροδίτη «Ο Πύργος του Β – Μια μαθηματική περιπέτεια» (διαστάσεις 17Χ24, 376 σελίδες, με πλούσια εικονογράφηση)

 

     Τιμή: 17,4 + έξοδα αποστολής

 

Χωρίς τίτλο3

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s