Όποιος αναζητεί-ανακαλύπτει

Το έπος της άμυνας

Ο Εμάνουελ Λάσκερ, επί πολλά χρόνια παγκόσμιος πρωταθλητής, κατέθεσε στο βιβλίο του «Ο κοινός νους στο σκάκι» μία ιδιαίτερη άποψη για το χαρακτήρα της άμυνας. Μια άποψη που ξεπερνά τα όρια του παιχνιδιού και ανοίγει φιλοσοφικούς ορίζοντες, με προεκτάσεις στην ατομική, κοινωνική, ψυχική και πολιτική ζωή.

Σκάκι, μουσική, καλλιγραφία και ζωγραφική, λένε οι Κινέζοι πως είναι οι τέσσερις βασικές δραστηριότητες που βοηθούν στην πνευματική καλλιέργεια.Διδάκτωρ Φιλοσοφίας ο ίδιος ο Λάσκερ, έδειξε με λίγα λόγια πως το παιχνίδι στέλνει μηνύματα με διαχρονική επικαιρότητα. Ας δούμε ένα απόσπασμα. Γράφει ο Λάσκερ:

«Η άμυνα είναι το αντίθετο από την επίθεση. Σε κάθε περίπτωση που υπάρχει επίθεση, πρέπει να εκδηλωθεί και άμυνα. Αν κάποιος προβάλει έναν ισχυρισμό, πρέπει να τον αποδείξει. Αν κάποιος κατηγορηθεί για κάτι, πρέπει να υπάρχουν και αποδείξεις ενοχής του. Αν κάποιος θέλει να αποκτήσει κάτι που δικαιούται κάποιος άλλος, θα προκαλέσει σύγκρουση. Αυτός που επιτίθεται, πάντοτε προκαλεί ως αντίδραση, τη δημιουργία άμυνας. Επίθεση χωρίς άμυνα θα ήταν χιουμοριστική, δονκιχωτική. Για την άμυνα ισχύει πράγματι, η παλιά Βιβλική αλήθεια: όποιος αναζητεί – ανακαλύπτει. Να είναι κανείς πιστός και συνεπής στις αρχές της άμυνας, να μην επιτρέψει να τον κατανικήσουν τα «φαντάσματα» που δημιουργεί η επίθεση του αντίπαλου, να αναζητά και να εξετάζει με επιμονή όλες τις αμυντικές δυνατότητες και να υποχωρεί μόνο μπροστά στην πραγματική υπεροχή του αντίπαλου – αυτό είναι το έπος της άμυνας».

J. Paul Getty Museum 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s