Η στιγμούλα του ιδανικού

Ανρί Αμιέλ* Ημερολόγια

30 Δεκεμβρίου 185ο

Κάθε μπουμπούκι δε φουντώνει παρά μια φορά και το κάθε λουλούδι δεν έχει παρά τη δική του στιγμή της τέλειας ομορφιάς. Το ίδιο συμβαίνει και με τον κήπο της ψυχής μας: το κάθε αίσθημα έχει το ανθισμένο του λεπτό, δηλαδή την ξεχωριστή, λουσμένη στο φως, στιγμή της ώριμης χάρης. Το κάθε άστρο περνάει μόνο μια φορά τη νύχτα από τη γραμμή του μεσημβρινού επάνω απ’ τα κεφάλια μας και τρεμολάμπει για μια στιγμούλα. Έτσι και στον ουρανό της διανόησης: για κάθε στοχασμό δεν υπάρχει παρά μία στιγμή στο ζενίθ, όπου αυτός μπορεί να βασιλέψει με όλη του τη λάμψη, με όλο το ηγεμονικό του μεγαλείο.

Καλλιτέχνη, ποιητή ή στοχαστή, άδραξε τις ιδέες και τα αισθήματά σου σε αυτή την ξεχωριστή και περαστική στιγμούλα, για να τ’ αποδώσεις και να τ’ αποθανατίσεις, γιατί εκείνο είναι το υπέρτατο σημείο τους. Πριν από εκείνη τη στιγμή δεν έχεις από όλα αυτά παρά μόνο αόριστα σκίτσα ή σκοτεινές προαισθήσεις. Ύστερα από αυτή τη στιγμή, δεν θα έχεις παρά εξασθενημένες μνήμες ή ανήμπορες μετάνοιες. Η στιγμούλα εκείνη είναι του ιδανικού η στιγμή.

*Ο Ανρί Αμιέλ (1821-1881), υπήρξε καθηγητής της Φιλοσοφίας και της Αισθητικής στην Ακαδημία της Γενεύης. Έργα του στοχαστή δημοσιεύτηκαν μετά από το θάνατό του.

Αμιέλ

 ————————————————————————–

Επικοινωνήστε με τις εκδόσεις Ραδάμανθυς

Για την επιμέλεια, την προετοιμασία, την υποστήριξη ή την έκδοση του έργου σας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s