και γέλασαν πολύ

Προσεγγίζοντας την ψυχή του βιβλίου με ένα παιχνίδι* για μεγάλα παιδιά

Τα βιβλία είναι σαν τα νησιά. Δείχνουν απομονωμένα, μα φαίνονται έτσι μόνο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, γιατί αν κοιτάξεις κάτω από αυτήν, θα δεις τις πολύπλοκες και ισχυρές διασυνδέσεις τους στο διάβα του χρόνου..

13015467_1087668654630654_332362414156192616_nΜε δράσεις, με αλληλεπιδράσεις, με γέλιο και παιχνίδι κύλησε το απόγευμα στο βιβλιοπωλείο koukoubook στα Χανιά, στις 22 του Απρίλη, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου. Η εκδήλωση είχε θέμα: «Προσεγγίζοντας την ψυχή του βιβλίου. Ενεργοποιούμε τη φαντασία. Δράσεις και αλληλεπιδράσεις αξιοποιώντας την ιδέα του βιβλίου Ο μικρός πρίγκιπας συναντά τον Κύριο Καζαντζάκη στο δρόμο της αναζήτησης». 

Ο λυράρης Γιώργος Παυλάκης με τις νότες του άνοιξε τη διάθεση όλων μας για κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα και ο Σήφης Μιχελογιάννης, με την αμεσότητα που τον διακρίνει, είπε λίγα λόγια για το βιβλίο, τις συσχετίσεις και τους μετασχηματισμούς, που αποτελούν την προϋπόθεση της λογοτεχνικής αλλά και της καλλιτεχνικής δημιουργίας γενικότερα. Όλα αυτά λειτούργησαν σαν εισαγωγή στο παιχνίδι που ακολούθησε.

Η φαντασία ενεργοποιήθηκε και όλοι οι φίλοι που πήραν μέρος συμφώνησαν στους κανόνες του παιχνιδιού. Στη συνέχεια έγινε η κλήρωση, οι φίλοι άνοιξαν τα μυστικά χαρτάκια και ακολούθησαν πιστά τις οδηγίες…

«Στο τραπέζι απέναντι από το ταμείο, μπορείς να καθίσεις και να πιεις καφέ. Επειδή όμως τώρα παίζουμε, πάρε ένα βιβλίο από το τραπεζάκι κι έλα γρήγορα επάνω», έγραφε ένα από τα μυστικά χαρτάκια.

«Φαίνεται πως σου αρέσει να ονειρεύεσαι και να αναζητάς. Γι’ αυτό λοιπόν, διάβασε προσεκτικά: όπως μπαίνεις στο βιβλιοπωλείο, στο δεξί σου χέρι, βλέπεις τη βιβλιοθήκη στον τοίχο. Στο τρίτο ράφι, μετρώντας από κάτω, σε περιμένει ένα βιβλίο που θέλει πολύ να μετρήσεις για να το ανακαλύψεις. Μέτρα ως το 54ο βιβλίο από δεξιά»… έγραφε ένα άλλο.

«Στη μεγάλη μεγάλη βιβλιοθήκη, στο 5ο ράφι κοιμάται μέρες εκεί ένα βιβλίο. Είναι το 36ο μετρώντας από αριστερά. Πρόσεχε να μην ξυπνήσεις τα υπόλοιπα, καθώς θα το παίρνεις στα χέρια σου»

«Διάλεξε όποιο βιβλίο θέλεις και κράτησέ το στα χέρια σου κι όταν ανέβεις πάλι επάνω, άνοιξε μια σελίδα στην τύχη»…

Κάπως έτσι λοιπόν, κι αφού μοιράστηκαν τα μυστικά χαρτάκια, αρχίσαμε όλοι να ψάχνουμε το δικό μας τυχερό βιβλίο, εξερευνώντας ταυτόχρονα το φιλόξενο χώρο του βιβλιοπωλείου. Μόλις το βρήκαμε, συγκεντρωθήκαμε ξανά. Ανοίξαμε τα βιβλία τυχαία σε μια σελίδα και γράψαμε στο χαρτί ό,τι μας άρεσε περισσότερο από το κείμενο με το οποίο συναντηθήκαμε.

Εικόνα1

Τα «μυστικά χαρτάκια» έγιναν τώρα «τυχαία κειμενάκια» και μπήκαν ξανά στην κληρωτίδα. Εκεί έγινε το μαγείρεμα μιας νέας σύνθεσης, μιας νέας ιστορίας, της ιστορίας της παρέας μας. Τα τυχαία κείμενα συγκροτήθηκαν σε μια πρωτότυπη σύνθεση, νοηματοδότηθηκαν εκ νέου και γεννήθηκε ένα νέο κείμενο, η ιστορία της παρέας μας που θα μπορούσε να δραματοποιηθεί στο πλαίσιο ενός θεατρικού μονολόγου (με διαφορετικό χρώμα τα αποσπάσματα από τα τυχερά βιβλία):

«Στην ατέρμονη πορεία του ανθρώπινου γένους πάντα υπάρχει η διάκριση στους ανθρώπους. Για ποιό πράγμα ψάχνεις;

Ο χειμών εκείνος δεν ήτο φιλοπαίγμων. Πήγαινε να φωτίσει τα άλλα παιδιά που έπαιζαν μακριά αλλά γύριζε πάντα πίσω, έστω και λίγο διαφορετικός. Έμαθε να κρύβεται από τους πεινασμένους. Ονειρευόταν τη θάλασσα, θυμόταν τη μυρωδιά από τα φύκια και το βουητό του ανέμου, τον παφλασμό των κυμάτων και τις κραυγές των μικρών γλάρων. Μικρή ήταν η διαφορά ανάμεσα στα αντρικά και στα γυναικεία ρούχα, όλοι φορούσαν μία φούστα ή σαρόνγκ και ζακέτα ή μπλούζα.

Γλυκά είναι τα οφέλη της αντιξοότητας, σαν το φρύνο, άσχημο και γεμάτο δηλητήριο, που όμως έχει στο κεφάλι ένα πολύτιμο πετράδι. Ό,τι πονάει, διδάσκει. Δεν υπάρχουν τέλειες φιλίες, μόνο δυνατές. Είναι οι φιλίες που η πίστη στον άλλον είναι εξίσου σημαντική με την αγάπη. Πριγκίπιθα, να θαθ προθκαλέσω; είπε, και… γέλασαν πολύ!«.

Ακολούθησαν αλληλεπιδράσεις που έδειξαν πως η δυναμικής της ομάδας δεν ήταν δυνατό να περιοριστεί σε αυτή τη μοναδική συνάντηση και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για μία επόμενη φορά, με καινούρια παιχνίδια και μπόλικη όρεξη. Κάπως έτσι λοιπόν ολοκληρώθηκε η ιστορία της παρέας της 22ας του Απρίλη.

Τα βιβλία είναι σαν τα νησιά. Δείχνουν απομονωμένα, μα φαίνονται έτσι μόνο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, γιατί αν κοιτάξεις κάτω από αυτήν, θα δεις τις πολύπλοκες και ισχυρές διασυνδέσεις τους στο διάβα του χρόνου… Κι όπως είπε πολύ χαρακτηριστικά η νηπιαγωγός Ελένη Βρετουδάκη: «Όταν τα κείμενα και οι λέξεις απελευθερώνονται, νοηματοδοτούνται εκ νέου και συνυφαίνονται με τις γέφυρες που χτίζουν τα προσωπικά βιώματα, οι εμπειρίες και ο ψυχισμός του καθενός μας, δημιουργώντας μια καινούρια σύνθεση».  

Τα μυστικά χαρτάκια μας οδήγησαν στις σελίδες των βιβλίων:

  • Τα χέρια δεν χτυπάνε-Αγαπάνε. 1ο Νηπιαγωγείο Παλαιοκάστρου
  • Χριστουγεννιάτικα διηγήματα. Παπαδιαμάντης
  • Το φεγγάρι γλίστρησε στην καμινάδα. Φωτεινή Βασιλείου
  • Ο Αλχημιστής. Πάολο Κοέλιο
  • Τα εργαλεία της ψυχής. Phil Stutz και Barry Michels
  •  Αν τ’ αγαπάς, ξανάρχονται. Βασιλική Νευροκοπλή
  • Το κομμάτι που λείπει συναντά το μεγάλο Ο. Σελ Σιλβερστάιν
  • Το δέντρο βλέπει. Ιρέν Κοέν Ζανκά
  • Το βασίλειο του χρυσού δράκου. Ιζαμπέλ Αλιέντε
  • Ο μικρόθ πρίγκιπαθ. Alice Briere – Haquet

*Το παιχνίδι βασίστηκε σε μια ιδέα της Μαρίας Κατσικανδαράκη και του Χρήστου Τσαντή

ο μικρός πρίγκιπας συναντά τον κύριο καζαντζάκη
Για παραγγελίες του βιβλίου, για διοργάνωση εκδηλώσεων-παρουσιάσεων και βιωματικών δραστηριοτήτων, επικοινωνήστε…  Τιμή βιβλίου:12,8 (αποστολή χωρίς καμία επιπλέον χρέωση)

Διαφάνεια9

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s