Η δεύτερη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Στίγμα για τους θεσμούς και για την κοινωνία η επερχόμενη αποφυλάκιση του ναζιστή δολοφόνου

Γράφει ο Χρήστος Τσαντής

Ο ειδικός ρόλος του κατ’ ομολογία δολοφόνου μέσα στη χρυσή αυγή σύμφωνα με τα βίντεο που παρουσίασε η Εφημερίδα των Συντακτών

Σεπτέμβριο του 2013 ξεκίνησε η ποινική δίωξη για τις δολοφονίες και τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής, όμως το δικαστήριο αργοπορεί, με συνέπεια στις 18 Μαρτίου να συμπληρώνεται το χρονικό διάστημα που προβλέπει ο νόμος για την προφυλάκιση του Ρουπακιά. Συνολικά η καθυστέρηση στη διεξαγωγή της δίκης αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα δικαστικά, κοινωνικά και πολιτικά σκάνδαλα της σύγχρονης εποχής. 

Συγκλονίζει η τραγική φιγούρα της μητέρας του Παύλου Φύσσα με τα λόγια της: «Βλέπουμε το κτήνος αυτό, το οποίο δεν έχει δείξει καμία μετάνοια γι’ αυτό που έχει κάνει, αντιθέτως μπαίνει μέσα και καμαρώνει. Βλέπουμε τους κατηγορούμενους να μην εμφανίζονται στο δικαστήριο, τους ίδιους τους δικηγόρους τους να είναι προκλητικοί. Εμάς μας σκότωσαν, αλλά κάθε μέρα μάς χώνουν πιο βαθιά το μαχαίρι».

Νερούδα

Το μαχαίρι, θα συμπληρώσουμε εμείς, μπαίνει βαθιά στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας πλέον, και η υπόθεση της επιτάχυνσης της διεξαγωγής της δίκης δεν μπορεί παρά να αποτελέσει αίτημα των φορέων και προτεραιότητα των υπευθύνων. 

Παρέμβαση από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου με ανακοίνωση-παρέμβαση για το ζήτημα αυτό, ζήτησε να δοθεί άδεια από το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών στους εμπλεκόμενους δικηγόρους ώστε να προχωρήσει η διαδικασία, καθώς και παρέμβαση του Υπ. Δικαιοσύνης για να λυθεί το θέμα με την αίθουσα. «Ο μεγάλος αριθμός των κατηγορουμένων και των μαρτύρων καθώς και η σοβαρότητα των εγκλημάτων της συγκεκριμένης δίκης, σε συνάρτηση με την έλλειψη αιθουσών, η οποία έχει προκύψει εξαιτίας των μεγάλων δικών οι οποίες διεξάγονται παράλληλα, έχουν ως τελικό αποτέλεσμα τόσο η συγκεκριμένη υπόθεση όσο και πολλές άλλες σοβαρές υποθέσεις να καθυστερούν στην εκδίκασή τους», τονίζει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Ο ΔΣΑ απάντησε στην ανακοίνωση της πρόεδρου του Αρείου Πάγου. «Δεν πρέπει και δεν μπορεί να καταλογιστεί ούτε η ελάχιστη μομφή κατά του δικηγορικού σώματος, με αφορμή την απολύτως δικαιολογημένη αποχή των μελών του από την εκπλήρωση των καθηκόντων τους», αναφέρει. Μα αυτού του τύπου η αντιπαράθεση μοιάζει περισσότερο με επικοινωνιακό ανταγωνισμό και απέχει από μία νηφάλια, σοβαρή και αποτελεσματική παρέμβαση στο βασικό ζήτημα. Και βασικό ζήτημα σήμερα είναι η εξασφάλιση όλων των αναγκαίων μέτρων για να εξασφαλιστεί η επιτάχυνση των διαδικασιών για τη διεξαγωγή της δίκης.

Πρόοδος και βήμα μπροστά για την κοινωνία μας θα ήταν η συγκέντρωση της προσοχής των συνδικαλιστικών και άλλων φορέων στο ζήτημα της διεξαγωγής της δίκης. Η συνεννόηση και η συνεργασία τους. Το αυτονόητο δηλαδή.

Η δεύτερη δολοφονία του Παύλου Φύσσα φέρνει ακόμα μία φορά στο προσκήνιο τη βαθιά θεσμική και κοινωνική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας. Πίσω από θεσμικά, οικονομικά και άλλα αιτήματα δεν μπορεί να κρυφτεί η ουσία. Το μπαλάκι των ευθυνών ανήκει, με διαβαθμίσεις, σε όλους. Οπότε ας δουν τι μήνυμα στέλνουν με τις ενέργειές τους και ας φροντίσει κάθε αρμόδιος να παίξει το ρόλο του για να προχωρήσει η δίκη. Γιατί αυτή η δίκη δεν είναι μία ακόμα σοβαρή δικαστική υπόθεση. Είναι ένα πολύ σοβαρό κοινωνικό ζήτημα. 

*Στο βίντεο που αποκάλυψε η Εφημερίδα των Συντακτών φαίνεται καθαρά ότι ο ρόλος του κατ’ ομολογία δολοφόνου του Παύλου Φύσσα, ανάμεσα στους νεοναζί.  Δείτε τα βίντεο της εφημερίδας των συντακτών εδώ:

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s