Μετάβαση στο περιεχόμενο

αγαπήστε τα ζώα

…μια πρωτοβουλία του Δήμου Χανίων

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΗΔΕΜΟΝΑΣ

Ο Δήμος Χανίων στο πλαίσιο της προσπάθειας του για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών του για τα αδέσποτα ζώα αλλά και τα ιδιόκτητα ζώα συντροφιάς, ενημερώνει. Πριν αποκτήσετε σκύλο ή γάτα σκεφτείτε:

αγαπήστε τα ζώα• Τα ζώα δεν πρέπει να ζουν δεμένα. Υποφέρουν.

• Μεριμνήσετε για τη σήμανση και την καταγραφή του ζώου σας καθώς και για την έκδοση βιβλιαρίου υγείας.

• Μεριμνήσετε για τη στείρωση του, εφόσον δεν επιθυμείτε τη διατήρηση των νεογέννητων ζώων ή δεν μπορείτε να τα διαθέσετε σε νέους ιδιοκτήτες.

• Επιτρέπεται η διατήρηση δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς σε κάθε κατοικία. Στις πολυκατοικίες, που αποτελούνται από δύο διαμερίσματα και πάνω, επιτρέπεται η διατήρηση τους σε κάθε διαμέρισμα με την προϋπόθεση ότι αυτά:

α) διαμένουν στο ίδιο διαμέρισμα με τον κηδεμόνα τους,

β) δεν παραμένουν μόνιμα στους ανοιχτούς χώρους του διαμερίσματος,

γ) η παραμονή τους τελεί υπό την επιφύλαξη της τήρησης των κανόνων ευζωίας, των υγειονομικών διατάξεων και των αστυνομικών διατάξεων περί κοινής ησυχίας,

δ) έχουν ελεγχθεί ηλεκτρονικά, έχουν σημανθεί, καταγραφεί και φέρουν βιβλιάριο υγείας.

Δεν μπορεί να απαγορευθεί η διατήρηση ζώων συντροφιάς με τον κανονισμό της πολυκατοικίας, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του προηγούμενου εδαφίου.

• Εάν εργάζεστε πολλές ώρες κατά την διάρκεια της ημέρας ο σκύλος δεν είναι το κατάλληλο κατοικίδιο για εσάς. Επίσης, μπορείτε να διευθετήσετε το θέμα των διακοπών ή των ταξιδιών σας;
• Μπορείτε να διαθέσετε χρήματα για την τροφή, τα εμβόλια και τα αντιπαρασιτικά του φάρμακα, καθώς και την θεραπεία του σε περίπτωση τραυματισμού;
• Ένα κατοικίδιο πρέπει να θεωρείται μέλος της οικογένειας σας με το οποίο θα περάσετε 10 έως 18 χρόνια μαζί.

Ο υπεύθυνος κηδεμόνας προσφέρει στο κατοικίδιο του:
• Ισορροπημένη διατροφή και φρέσκο πόσιμο νερό.
• Ανετο, υγιεινό και κατάλληλο κατάλυμα,προστατευμένο από τον ήλιο και τη βροχή.
• Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
• Εκπαίδευση.
• Καθημερινή άσκηση ή βόλτα. 

αγαπήστε τα ζώα1

Ο υπεύθυνος κηδεμόνας συνοδεύει το ζώο του με λουρί και μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του. Του αφιερώνει χρόνο και το θεωρεί μέλος της οικογένειάς του. Καταλαβαίνει πως το ζώο θα είναι δέσμευση για πολλά πολλά χρόνια και μαθαίνει στα παιδιά του να το σέβονται και να το αγαπάνε. Τέλος φροντίζει το κατοικίδιο του όταν γεράσει και αντιμετωπίσει, όπως και οι άνθρωποι προβλήματα υγείας.
• Μην εγκαταλείπετε ένα ζώο.
• Μην προσφέρετε κατοικίδια ως δώρο χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τον μελλοντικό κηδεμόνα τους.
• Μην κακομεταχειρίζεστε ένα κατοικίδιο ζώο.
• Μην πετάτε νεογέννητα ζώα στο δρόμο.
• Μην αφήνετε το κατοικίδιο σας να περιφέρεται μόνο του.
Εάν είστε αποφασισμένοι να πάρετε ένα κατοικίδιο ζώο προτιμήστε ένα αδέσποτο από κάποιο φιλοζωικό σύλλογο. Ο καλύτερος δε τρόπος για να διοχετεύσετε τα φιλοζωικά σας αισθήματα είναι φροντίζοντας αδέσποτα ζώα μόνοι ή σε συνεργασία με κάποιο φιλοζωικό σύλλογο.

Η Ελληνική Νομοθεσία για όλα τα ζώα

Οι Ν.4039/2012 και Ν.1197/1981, όπως αυτοί τροποποιήθηκαν με το Ν.4235/2014, θεσπίζουν ποινές και υψηλά πρόστιμα σε περιπτώσεις παράβασης των σχετικών διατάξεων τους για όλα τα ζώα, όχι μόνο για τα ζώα συντροφιάς.

Πιο συγκεκριμένα, για την κακοποίηση και τη βάναυση μεταχείριση των ζώων, η τιμωρία που προβλέπεται είναι ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή έως 30.000 ευρώ, σε συνδυασμό με διοικητικό πρόστιμο εξίσου αυστηρό.

Διοικητικά πρόστιμα επιβάλλονται και για πληθώρα άλλων παραβάσεων όπως: παράλειψη τήρησης κανόνων ευζωίας του ζώου ή της κτηνιατρικής του εξέτασης, μη κατοχής βιβλιαρίου υγείας του ζώου, παράληψη δήλωσης απώλειας του ζώου, παράλειψη της τήρησης υγειονομικών και αστυνομικών διατάξεων περί κοινής ησυχίας και πλήθος άλλων.

Τα διοικητικά πρόστιμα γίνονται πιο αυστηρά και διπλασιάζονται σε περίπτωση υποτροπής.

Ο κάτοχος του ζώου συντροφιάς ευθύνεται και για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, που προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 Α.Κ. β

Μην αποκτάτε ζώο συντροφιάς αν δεν μπορείτε να είστε υπεύθυνος κηδεμόνας

Τα ζώα είναι συναισθανόμενα πλάσματα και τους οφείλουμε τον απόλυτο σεβασμό μας. Ας φροντίσουμε όλοι για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής και της υγείας των ζώων. Ας φροντίσουμε όλοι μας να ανατραπεί η θλιβερή εικόνα της εγκατάλειψης και της κακομεταχείρισής τους. 

Βίντεο του φιλοζωικού συλλόγου Χανίων «Η προστασία των ζωών»:

αγαπήστε τα ζώα2

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: