Ο μαγικός κόσμος της Λογοτεχνίας

Γράφει η Μαρία Κωσταριδάκη*

μαθητέςΔεν είναι συνήθης η εικόνα ενός εφήβου προσηλωμένου στο λογοτεχνικό βιβλίο. Κι αυτό γιατί η Λογοτεχνία, προϊόν του ηθικοπνευματικού πολιτισμού που ήδη βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία, δε συμβαδίζει με την ηλικία του θα μας απαντούσε σε πιθανή σχετική ερώτηση. Έχοντας διαμορφώσει την προσωπικότητα του πάνω σε προσλαμβάνουσες περισσότερο «τεχνολογικές», η ενασχόληση με μορφές ψυχαγωγίας που δεν ανταποκρίνονται στο γρήγορο, εύκολο και λαμπερό περιρρέον υλιστικό πρότυπο, που αναπόφευκτα συμβαδίζει με τον τεχνολογικό πολιτισμό, φαντάζουν ανιαρές.

Στην κοσμοθεωρία επομένως του σημερινού εφήβου η Λογοτεχνία φαντάζει ανιαρή και αποκρουστική· σχεδόν οπισθοδρομική. Είναι πράγματι έτσι; Είναι οπισθοδρομική, αποκρουστική και ανιαρή;

Όποιος την προσεγγίζει διαμορφώνει αντίθετη άποψη. Μαγικό είναι το νοερό ταξίδι της και συμπαρασύρει τον αναγνώστη. Πολυδιάστατο, με έντονη ελκτική δύναμη για όποιον διαθέτει το στοιχείο του φιλοπερίεργου και αναζητά τη φυγή. Γιατί πράγματι, φυγή είναι η Λογοτεχνία· φυγή και ανάπαυλα από την καθημερινότητα και τη ρουτίνα. Ένας χώρος μαγικός που ξεδιπλώνει τη μαγεία του σε κάθε σελίδα. Ένας χώρος έκφρασης του ψυχικού κόσμου του πνευματικού δημιουργού που βρίσκει ανταπόκριση στην καρδιά του αναγνώστη. Γνώσεις, εμπειρίες, διλήμματα και επιλογές, φαντασία, όνειρα, συναισθήματα, αξίες, σύμβολα, ήρωες και αντί-ήρωες, όλα ξεδιπλώνονται μέσα από αφηγήσεις, εικόνες και λέξεις. Και αρκεί μόνο μια διεισδυτική ματιά και ένα ταξίδι του νου, για να αποκαλυφθεί το μεταίχμιο που διαχωρίζει την πραγματικότητα από τη φαντασία.    

ΟξειάΠαιδευτικό εργαλείο στα χέρια του γονέα και του δασκάλου είναι η Λογοτεχνία· μέσο διάπλασης της παιδικής ψυχής. Και δεν είναι μόνο η αισθητική της αξία που συντελεί στην παίδευση· είναι την ίδια στιγμή και η Ιστορία που εμπεριέχει είτε ως επίσημη καταγραφή της πορείας των λαών είτε ως ηθογραφική αποτύπωση της ιδιοσυγκρασίας των απλών ανθρώπων. Είναι οι χαρακτήρες που άλλοτε θαρραλέοι και δυνατοί, παραδομένοι και συνάμα ανυπότακτοι στη δύναμη της μοίρας, άλλοτε πάλι απλοί και ταπεινοί, παραδομένοι στη γνώση που γεννά η καρδιά περισσότερο παρά η λογική, σκιαγραφούν, απαθανατίζουν και κληροδοτούν το στίγμα μας στον κόσμο.

Είναι οι ήρωες που αντανακλούν τα ιδανικά της κουλτούρας μας. Ιδανικά διαχρονικά, απαραίτητα για την γαλούχηση των παιδικών συνειδήσεων, ώστε να μπορούμε να ελπίζουμε σε έναν κόσμο ευγενέστερο, μακριά από την επιδερμικότητα και τη βία. Ανθρωπιά, σεβασμός, δικαιοσύνη, αλτρουισμός, ειρήνη είναι μόνο μερικά από αυτά τα πρότυπα που ως φάροι προσανατολίζουν την πορεία μας προς το «εὖ ζῆν», την απαραίτητη εκείνη προϋπόθεση που δικαιώνει την ανθρώπινη φύση μας.

*Η Μαρία Κωσταριδάκη είναι φιλόλογος.  

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s