Τί κρύβεται πίσω από το FRONTEX

Γράφει ο Χρήστος Τσαντής

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Επιτήρησης Εξωτερικών Συνόρων ιδρύθηκε το 2005. Από τότε μέχρι σήμερα όμως οι παρεμβάσεις και οι επιχειρήσεις που ανέλαβε, «RABIT», «Ποσειδών», «Τρίτων» και άλλες, είχαν αρνητικά αποτελέσματα. Πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατονομάζουν το FRONTEX ως συνυπεύθυνο για το θάνατο πολλών ανθρώπων στη Μεσόγειο και στα χερσαία σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Α. Γκουτέρεζ εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, πρόσφατα, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είναι θλιβερά ανεπαρκής η Επιχείρηση «Τρίτων» (της FRONTEX). Πρέπει να εστιάσουμε στη διάσωση ανθρώπων. Να εστιάσουμε στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και όχι μόνο στην επιτήρηση των συνόρων». Δεν φαίνεται να υπάρχει μια τέτοια πρόθεση όμως ανάμεσα στους ηγέτες της Ε.Ε.

Στέκι μεταναστών«Αυτό που προέχει είναι να ανακτήσουμε τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων για να ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές και να διατηρηθεί η ακεραιότητα του χώρου Σένγκεν», γράφει στην επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες μπροστά στη Σύνοδο Κορυφής ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ντ. Τούσκ. Ανεξάρτητα από το τίμημα σε ανθρώπινες ζωές, θα συμπληρώναμε εμείς, αφού οι προβλέψεις των ειδικών κάνουν λόγο για 30 φορές περισσότερους νεκρούς σε Αιγαίο και Μεσόγειο, για το 2015, γεγονός που – αν επιβεβαιωθεί – σημαίνει ότι θα καταγραφεί ένα θλιβερό ιστορικό ρεκόρ με 30.000 θανάτους στα Ευρωπαϊκά θαλάσσια σύνορα που «επιτηρεί» ο FRONTEX.

Ο Λύκος θα φυλάξει τα πρόβατα;

12360121_10207060172694286_5497068294018072027_nΗ Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζήτησε με αίτησή της το 2010 την συνδρομή της FRONTEX στην επιτήρηση των συνόρων. Από το 2012 μάλιστα έχει υπογραφεί και σχετικό μνημόνιο συνεργασίας για αυτά τα ζητήματα.

«Αν υπάρχει πρόβλημα στα σύνορά μας, δεν μπορούμε να μένουμε άπραγοι», δηλώνει κυνικά και υποκριτικά ο Ζ. Κ. Γιουνγκέρ. Αλλά για ποιά ακριβώς σύνορα μιλά ο κ. Γιουνγκέρ; Δεν είδαμε καμία ευρωπαϊκή ευαισθησία για την προστασία των συνόρων σε μία χώρα-μέλος της Ε.Ε., στην Κύπρο, όπου συνεχίζεται το καθεστώς της Τουρκικής εισβολής και κατοχής. Δεν είδαμε καμία ευαισθησία στην περίπτωση των Τουρκικών παραβιάσεων των «Ευρωπαϊκών συνόρων» στο Αιγαίο.

Ευρωπαϊκή Ένωση και φονταμενταλισμός

Το πως αντιλαμβάνονται οι ισχυροί κύκλοι της Ε.Ε. τα σύνορα και την… επιτήρησή τους, το έζησαν από πρώτο χέρι οι κάτοικοι της πρώην Ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, που μετατράπηκαν σε πρόσφυγες και μετανάστες όταν η χώρα τους κατρακύλησε στον εμφύλιο σπαραγμό, αφού πρώτα διαλύθηκε, βομβαρδίστηκε και διασπάστηκε με την ενεργό συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτόν τον πόλεμο έκαναν μαζικά την εμφάνισή τους και πάλι οι στρατιές των φονταμενταλιστών.

θρησκευτικός φανατισμόςΜε τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χιλιάδες τέτοιοι τρομοκράτες δημιούργησαν προσβάσεις και υποστηρίγματα σε ευρωπαϊκό έδαφος, στη Βοσνία, στη ΠΓΔΜ, στο Κόσσοβο και αλλού. Ενισχύθηκαν υλικά, με πολλούς τρόπους και μέσα, έτσι που κατάφεραν να δημιουργήσουν δίκτυα σε βάθος χρόνου. Σε κάτι τέτοιους φανατικούς στηρίχθηκε η Ε.Ε. στην προσπάθειά της να ανατρέψει τον Άσαντ στη Συρία, με σκοπό να πετύχει ένα ισχυρό πλήγμα απέναντι στο γεωπολιτικό της αντίπαλο τη Ρωσία.

Σχέσεις στοργής

Κοινό σημείο των παρεμβάσεων όλων των μεγάλων δυνάμεων στον Αραβικό κόσμο, στη Μέση Ανατολή και αλλού, αιώνες τώρα, είναι η εμμονή στην πολιτική του «διαίρει και βασίλευε». Η αξιοποίηση των θρησκευτικών διαφορών και η δημιουργία ένοπλων ομάδων με σημαία το θρησκευτικό φανατισμό. Δείτε το χαρακτηριστικό τηλεγράφημα (από το βιβλίο του Γ. Δελαστίκ «Αφγανιστάν»).

«29 Φλεβάρη 1984

  Προς:

Την Αυτού Εξοχότητα τον πρεσβευτή των ΗΠΑ

Την Αυτού Εξοχότητα τον πρεσβευτή της Γαλλίας

Την Αυτού Εξοχότητα τον πρεσβευτή της Αιγύπτου

Την Αυτού Εξοχότητα τον πρεσβευτή της ΛΔ Κίνας

Θέμα: Προμήθεια τεχνικού εξοπλισμού

Σας πληροφορούμε ότι τα όπλα και τα πολεμοφόδια που δόθηκαν στο κόμμα μας δεν είναι αρκετά για την άμυνα της Παντζσίρ. Όπως εκτέθηκε νωρίτερα, αναφέρθηκε ότι οι Ρώσοι ενισχύουν τους στρατιώτες τους για να επιτεθούν στην Παντζσίρ. Γι’ αυτό σας παρακαλούμε να στείλετε δηλητηριώδεις χημικές ουσίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον προσωπικού, καθώς και εξοπλισμό αντιαεροπορικής άμυνας.

Υπογραφή: Νταγκαρμάν Αλάμ-Σαχ Χαν

Υπεύθυνος αμυντικών Υποθέσεων

Χεζμπ-ε-Ισλάμι»

Μόνο το 1981 η τότε ΕΟΚ είχε χορηγήσει 47 εκατομμύρια δολάρια στους φονταμενταλιστές. Το Πακιστάν τότε, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, της Σαουδικής Αραβίας και χωρών της τότε ΕΟΚ, έγινε το άντρο του φονταμενταλισμού. Αν όμως το Αφγανιστάν αποτέλεσε το πειραματικό εργαστήρι της αξιοποίησης του θρησκευτικού φανατισμού, ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία απέδειξε σε όλο τον κόσμο την σχέση στοργής με την οποία περιβάλαν οι δυτικές δυνάμεις το τέρας που φρόντισαν να δημιουργήσουν.

Ποιός θα επιτηρήσει τους επιτηρητές;

MprzenzinskiΑπό τους Ταλιμπάν, στον UCK, στην Αλ-Κάιντα και τώρα στη Συρία, το ίδιο έργο συνεχίζεται. Είναι τέτοιος δε ο δεσμός που έχει αναπτυχθεί, ώστε να δηλώνει ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Γ. Βεστερβέλλε, το 2013 (για τη Συρία): «επιθυμούμε να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη στις περιοχές που ελέγχει η αντιπολίτευση», ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Φ. Ολάντ να παραδέχεται με συνέντευξή του το 2012 ότι η Γαλλία έχει υποστηρίξει με όπλα, πυραύλους και άλλα μέσα τη Συριακή αντιπολίτευση, που τμήμα της αποτελούν οι φονταμενταλιστές.

Το πραγματικό ερώτημα που ζητά επιτακτικά απάντηση είναι… ποιός θα επιτηρήσει τους επιτηρητές;

Χρήστος Τσαντής

2 thoughts

 1. κύριε Τσαντή, με όλο το σεβασμό, αλλά μήπως θα έπρεπε να παραθέσετε κανένα σύνδεσμό – πηγή, για τις πληροφορίες που δίδετε στο κείμενό σας;

  Πώς προκύπτει ότι πχ η ΕΟΚ έδωσε το 81 τόσα χρήματα; ποιες οι πηγές σας;

  ποιοι είναι οι ειδικοί που κατέγραψαν 30.000 θανάτους στα θαλάσσια σύνορα της ευρώπης;

  ΓΙΑΤΙ ρωτώ; απλούστατα γιατί με ενδιαφέρει η τεκμηριωμένη πρόταση ώστε να μπορώ να αναδημοσιεύσω με την άδειά σας σε φιλικά μου ιστολόγια, προφανώς για να παραθέτε τέτοια στοιχεία, θα έχετε κάνει δυνατή και καλή αποδελτίωση, γιατί δεν μας βοηθάτε, δίνοντας μερικά επιπλέον στοιχειά για τις πηγές σας;

  το 2005, ιδρύθηκε αν δε με απατά η μνήμη μου η ευρωπαϊκή χωροφυλακή, όχι η φρόντεξ…

  Μου αρέσει!

  1. Χρόνια πολλά και καλή χρονιά.
   -Τα στοιχεία που αφορούν την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Επιτήρησης Εξωτερικών Συνόρων είναι από τις επίσημες ιστοσελίδες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από το Ευρωκοινοβούλιο.
   -Αναφέρονται στο άρθρο χαρακτηριστικά και ορισμένες δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων της Ε.Ε. οι οποίες έχουν φιλοξενηθεί σε πολλά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα (Βήμα,Καθημερινή,Χανιώτικα Νέα κλπ).
   -Οι ειδικοί που προβλέπουν 30.000 θανάτους προσφύγων στα θαλάσσια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (σύμφωνα με εκτιμήσεις του που είδαν επίσης το φως της δημοσιότητας σε πολλά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα).
   -Η χρηματοδότηση της τότε ΕΟΚ σε φανατικούς στο Πακιστάν και στο Αφγανιστάν προέρχονται από δημοσιεύματα του ξένου τύπου, που δεν έχουν διαψευστεί, και φιλοξενήθηκαν στο βιβλίο του Γ. Δελαστίκ «Αφγανιστάν», όπως αναφέρω και μέσα στο άρθρο.

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s