Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μελωδικό σταυροδρόμι στο Μεγάλο Ο

Η μουσική πάνω από τα σύνορα

Με παραδοσιακές αλλά και πρωτότυπες συνθέσεις του ο Ross Daly, η Κέλλυ Θωμά, ο Γιώργης Μανωλάκης και ο Γιάννης Παπαντζάνης ταξίδεψαν τους θεατές σε μια βραδιά-μυσταγωγία σε έναν ιδιαίτερο χώρο στα Χανιά, στο «Μεγάλο Ο».

Ross DalyΗ μουσική υπενθυμίζει την ιστορία, την αλληλεπίδραση των πολιτισμών και των λαών. Υπενθυμίζει τη βαθιά ενότητα που είναι χαραγμένη μέσα στο DNA των ανθρώπων, πάνω και πέρα από εθνικότητες, σύνορα και άλλες διαιρέσεις. Στο σταυροδρόμι των πολιτισμών του κόσμου, στο σημείο γεωγραφικής συνάντησης μουσικών και άλλων παραδόσεων της Μεσογείου, της Ασίας, της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής, των Βαλκανίων, της Ευρώπης, εκεί που οι ήχοι από το μακρινό Αφγανιστάν συναντούν τη λύρα, συνειδητοποιείς τη σύνδεση και την αλληλουχία, τη διαδοχικότητα, την εξέλιξη, τον μετασχηματισμό του πολιτισμού στο διάβα του χρόνου.

Η δύναμη της θετικής ενέργειας που απελευθερώθηκε στο «Μεγάλο Ο», μέσα από τους ήχους, τις νότες και την ατμόσφαιρα, παρέσυραν τους θεατές σε ένα μεγάλο ταξίδι, σε βαθύ διαλογισμό. Η ψυχή εβγαλε χέρια και πόδια και πήρε να χορεύει.


Ο
Ross Daly προσφέρει στη μουσική και στον πολιτισμό, στην ανάδειξη της Κρήτης σαν μελωδικό σταυροδρόμι του κόσμου, ενώ παράλληλα φροντίζει για τη συνέχεια με την προσπάθειά του να δημιουργήσει σχολή για καλλιτέχνες που θητεύουν στα εργαστήρια του πολιτισμού και της δημιουργίας, μακριά από εκφυλιστικές, δήθεν τουριστικές ατραξιόν. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον ίδιο και σε όλους τους συνεργάτες του.

Τέλος, θα ήταν παράλειψη εάν δεν λέγαμε μια κουβέντα και για τον ιδιαίτερο χώρο που φιλοξένησε αυτήν τη μελωδική βραδιά. Το «Μεγάλο Ο» αποτελεί πραγματικά μία πολιτιστική κυψέλη στα Χανιά. Ένας χώρος φιλικός απέναντι στο βιβλίο, τη μουσική, το χορό και συνολικά την τέχνη, που υπηρετεί με σεβασμό τις δράσεις τις οποίες διοργανώνει, κατάλληλα διαμορφωμένος και μελετημένος ώστε να καλύπτει τις ανάγκες πολυμορφικών και διαδραστικών δραστηριοτήτων.

Χρήστος Τσαντής,συγγραφέας-επιμελητής εκδόσεων

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: