Η θεατρική παράσταση «Αγγελική» από τους «Killing the Fly*» προσεγγίζει από μία άλλη οπτική το ζήτημα της προσφυγιάς και της μετανάστευσης. Η παράσταση καθήλωσε τους θεατές που την παρακολούθησαν στο Θέτρο Βλησίδης στα Χανιά. Το θέμα που επέλεξαν οι συντελεστές της, ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο παρουσίασαν επί σκηνής, με ρεαλισμό και φαντασία, την αληθινή ιστορία μιας γυναίκας που ανεβαίνει το δικό της Γολγοθά μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, συγκίνησε τους θεατές.
Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η ίδια η ιστορία του κατατρεγμού έχει ιδιαίτερη δύναμη, η πολυμορφική παρουσίαση που επιχειρεί το σχήμα, γεμίζει τη σκηνή της φαντασίας μας ανακαλώντας πανάρχαια δράματα που επαναλαμβάνονται με διαφορετικής εθνικότητας πρωταγωνιστές, αλλά πάντως επαναλαμβάνονται πάντοτε σε βάρος των ανθρώπων-θυμάτων των Συνθηκών.
«Είμαι παιδί της Συνθήκης της Λωζάνης», λέει χαρακτηριστικά η Αγγελική. Ίσως δεν θα φανταζόταν ότι τα εγγόνια της Λωζάνης ακούνε στο όνομα Σένγκεν. Ίσως να μη φανταζόταν ότι οι υποκινητές της βίας συνεχίζουν να μάχονται για τις ίδιες ακριβώς αιτίες που προκάλεσαν τότε το ξεριζωμό της Αγγελικής.
Η παράσταση φέρνει στο φως τις κωμικοτραγικές καταστάσεις που συνοδεύουν το φυσικό και ψυχικό ξεριζωμό, την εγκατάλειψη, τη συμπεριφορά κάποιων «πατριωτών» που, ακόμα και μέσα στη μεγαλύτερη δυστυχία, μόνη έγνοια είχαν πως θα εκμεταλλευτούν άντρες, γυναίκες και παιδιά.
Η παράσταση είναι μια κραυγή ανθρωπισμού και αλληλεγγύης. Μια καμπάνα υπενθύμισης, ότι όταν οι άνθρωποι αποξενώνονται από τον ίδιο τους τον εαυτό, χάνουν την ανθρωπιά και την υπόστασή τους. Παράλληλα όμως η «Αγγελική» στέλνει κι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα, ότι η ζωή κρατιέται από τα χέρια των ανθρώπων και καμία μοίρα δεν προκαθορίζει τις εξελίξεις, παρά μόνο η δική τους θέληση. Οι άνθρωποι αποφασίζουν αν οι θάλασσες υπάρχουν για να σκοτώνουν ή για να ενώνουν…
Χρήστος Τσαντής
*Η θεατρική ομάδα «Killing the fly» αποτελείται από τους: Κατερίνα Δαμβόγλου, Robin Beer, Jorge Arbert, Γιάννη Κουκουράκη. Τα μέλη της έχουν βάση τα Χανιά, εργάζονται όμως τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. έχουν συνεργαστεί με διάφορες θεατρικές ομάδες του εξωτερικού, όπως οι Complicite, οι Blind Summmit, οι Theatre Rites, ενώ έχουν παρουσιάσει δουλειές τους στη Σκάλα του Μιλάνου, στην όπερα Νουβέλ της Λυών, στο φεστιβάλ του Σάλζβουργκ, την English National Opera και αλλού. Χρησιμοποιούν μάσκες, κούκλες και πρακτικές του σωματικού θεάτρου, ενώ παίζουν αρμονικά με το ρυθμό και το χώρο.