Δώρα ψυχής

«Λυδία Λίθος»

Λίγα λόγια για το μυθιστόρημα της Δέσποινας Τραχαλάκη 

Γράφει ο Χρήστος Τσαντής

«Στην αρχή η οικογένεια της Τασίας εγκαταστάθηκε με άλλες τρεις οικογένειες προσφύγων στην αυλή ενός χαμόσπιτου. Οι συνθήκες ήταν άθλιες. Δεν υπήρχε δίκτυο ύδρευσης, ηλεκτροφωτισμού και αποχέτευσης. […] Όταν ήταν ακόμη στο Μπαϊντίρι της Μικράς Ασίας, η Τασία άκουγε συχνά τον πατέρα της να μιλά με αγάπη και νοσταλγία για την Ελλάδα και πίστευε ότι πατώντας στα ελληνικά χώματα θα έβρισκαν μια χώρα που θα τους υποδεχόταν σαν παιδιά της. Όμως μόλις ήλθαν στην Αθήνα άκουσαν πολλούς από τους ντόπιους να τους κοροϊδεύουν αποκαλώντας τους Τουρκόσπορους, ογλούδες και τουρκομερίτες», Λυδία Λίθος, Δέσποινα Τραχαλάκη

Λυδία ΛίθοςΤο μυθιστόρημα «Λυδία Λίθος» της Δέσποινας Τραχαλάκη δεν είναι «ανάλαφρο ανάγνωσμα μιας χρήσης». Πίσω από τη ζωή και την περιγραφή των ηρώων-πρωταγωνιστών της ιστορίας περνά ολόκληρη σχεδόν η σύγχρονη πορεία της χώρας μας, ο αντίκτυπος που είχαν σημαντικά γεγονότα στην καθημερινότητα, όπως οι καραβιές των ξεριζωμένων της Μικρασιατικής καταστροφής, οι διωγμοί της Κωνσταντινούπολης, η Κατοχή και ο εμφύλιος.

Ο αναγνώστης διαβάζει και εικόνες κατακλύζουν τα μάτια του. Λυρισμός, αλλά και σκληρότητα, γαλήνη και τρικυμία συμβαδίζουν. Αλλά κι όταν ο αναγνώστης καθηλώνεται από όλα όσα συμβαίνουν σε πρώτο πλάνο, επί σκηνής, για να δανειστούμε από το θέατρο τον όρο που αρμόζει στη συγκεκριμένη περίπτωση, και τότε πάλι η πένα της Δέσποινας Τραχαλάκη ωθεί προς τα βαθύτερα στρώματα της ύπαρξης.

«Τα δώρα ψυχής απαιτούν μια διαδικασία, δεν αγοράζονται μέσα σε μια στιγμή βαριεστημένα και τυπικά αλλά μαζεύονται μέρα με την μέρα μέσα σε ένα σακουλάκι ραμμένο με αγάπη και υπομονή».

φώτο: Ρούλα Σπάρταλη
φώτο: Ρούλα Σπάρταλη

Δώρο ψυχής είναι και το «Λυδία Λίθος». Η συγγραφέας καταθέτει στο γραπτό την αλήθεια της. Δεν φτιασιδώνει τις ανθρώπινες σχέσεις. Οι ήρωές της είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, καθημερινοί, όπως οι πιο πολλοί από εμάς. Εργάζονται, απολύονται, αγκομαχούν για να τα βγάλουν πέρα, νοιώθουν, παλεύουν, αγαπούν, συγχωρούν, μετασχηματίζουν. Δεν τα έχουν λυμένα όλα και ψάχνουν, αναζητούν τη δική τους προσωπική εξιλέωση, το δρόμο που θα τους οδηγήσει στο φως, την οδό προς το δικό τους νόημα της ζωής. Κι όλη αυτή η διεργασία εξελίσσεται μέσα σε μεγάλες δυσκολίες, μέσα σε αντιξοότητες και κακουχίες, μέσα από ιστορίες απόρριψης, εγκατάλειψης και προδοσίας.

«Η ορφάνια είναι αβάσταχτη όταν χάνεις ένα γονιό που δεν σε γέννησε για να έχει κάτι να καμαρώνει, αλλά σε γέννησε και σε μεγάλωσε για να καμαρώνεις εσύ τον εαυτό σου».

Οι πρωταγωνιστές του «Λυδία Λίθος» δεν είναι ζάπλουτοι γοητευτικοί άνδρες και μακιγιαρισμένες κυρίες που ψάχνουν εναγωνίως το «αγόρι της πισίνας» για να καλύψουν έστω και για λίγο το αφόρητο κενό τους, όπως διαβάζουμε στη ροζ παραλογοτεχνία, η οποία έχει κατακλύσει την ελληνική αλλά και τη διεθνή βιβλιοπαραγωγή. Όχι! Οι ήρωες της Δέσποινας Τραχαλάκη είναι βαθιά ανθρώπινοι και αληθινοί, για αυτό και μιλούν μες τις καρδιές μας. Ερωτεύονται, αγαπούν, μισούν, οργίζονται, γελάνε, πάντα με όλη τους τη ψυχή. Δεν προσποιούνται ότι ζουν! Είναι ζωντανοί. 

«Όταν μας πρωτο-συστήνεται κάποιος, τα χείλη του αναλαμβάνουν να πουν μόνο τ’ όνομά του. Όλα τα υπόλοιπα τ’ αναλαμβάνουν τα μάτια. […] Συνήθως, όταν τα μάτια είναι άδεια, τα χείλη είναι φλύαρα. Υποχρεούνται να πλασάρουν την οικονομική, οικογενειακή, επαγγελματική του κατάσταση για να κερδίσουν μια θερμή χειραψία που τελικώς βγαίνει ψυχρή, βδελυρή και ψεύτικη γιατί η αλήθεια, δεν βρίσκεται μέσα σε καταστάσεις αλλά μέσα σε γεμάτες, διάστερες καρδιές».

Λυδία Λίθος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s