Γιορτή Φυσικής στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων Νεώριο Μόρο

Με τη συμμετοχή ερευνητών από τα μεγάλα πειράματα του CERN

Φέτος στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων την Παρασκευή στις 28/8 όλη μέρα, μικροί και μεγάλοι, θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την πιο προηγμένη έρευνα αιχμής που γίνεται για την κατανόηση της φύσης και των δυνάμεων που την διέπουν.
Γιορτή ΦυσικήςΌπως και πέρσι, με την ευκαιρία του Διεθνούς συνεδρίου για τους Νέους Ορίζοντες στην Φυσική που γίνεται στο Κολυμπάρι, οργανώνεται μία ημερίδα, όπου το πρωί της Παρασκευής (10-13:30) οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν απλά πειράματα φυσικής καθώς και να επεξεργαστούν δεδομένα από τον Μεγάλο Αδρονικό Συγκρουστή (LHC) του CERN υπό την καθοδήγηση Ελλήνων και ξένων ερευνητών.
Στο LHC πριν τρία χρόνια ανακαλύφθηκε το μποζόνιο Higgs, μετά από έρευνες πενήντα ετών. Μόλις πριν δύο μήνες το LHC –μετά από αναβάθμιση δύο ετών- ξανά ξεκίνησε να καταγράφει δεδομένα Φυσικής από συγκρούσεις πρωτονίων σε σχεδόν διπλάσια ενέργεια από πριν, με σκοπό τις μελέτες ακριβείας του μποζονίου Higgs, καθώς και την ανακάλυψη νέων σωματιδίων που ίσως παράγονται στις ανεξερεύνητες αυτές ενέργειες.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία και αυτό να «ανακαλύψει» με την σειρά του το μποζόνιο Higgs χρησιμοποιώντας το λογισμικό ΥΠΑΤΙΑ (γραμμένο απο το Παν/μιο Αθηνών), να δεί πως το πείραμα ALICE ερευνά για καταστάσεις πλάσματος κουάρκ και γλυονίων –οι οποίες υπήρχαν τις πρώτες στιγμές του Big Bang- και να λύσει τις απορίες του συζητώντας με τον Καθ. H-P.Beck του Παν/μιου της Βέρνης.
Επίσης την ίδια μέρα Παρασκευή 28.8.2015, στο δεύτερο μέρος της ημερίδας (από τις 20:15 και μετά) ο Δρ. Λεοντσίνης θα κάνει μια εισαγωγή για το CERN και το Big Bang, ενώ ο Καθ. Η. Κυρίτσης του Παν/μιου Κρήτης θα μιλήσει για τις μελανές οπές και την κοσμολογία, με μουσικά δρώμενο από την σοπράνο Κ. Πέτρου.

Η είσοδος στις δράσεις είναι δωρεάν
Με εκτίμηση
Εκ μέρους της καλλιτεχνικής Επιτροπής του Ι.Ο.Χανίων

Κάλλια Σωτηράκη
Υπεύθυνη Διοργάνωσης των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Ι.Ο.Χ.

Γιορτή Φυσικής

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s