Οικονομία

Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν από τη συνέντευξη Βαρουφάκη

«Είχα προειδοποιήσει το Υπουργικό Συμβούλιο ότι θα μας έκλειναν τις τράπεζες για ένα μήνα προκειμένου να μας σύρουν σε μια εξευτελιστική συμφωνία. Όταν συνέβη, και πολλοί από τους συναδέλφους μας δεν μπορούσαν να το πιστέψουν ότι συνέβη, η πρότασή μου ήταν να απαντήσουμε “ενεργητικά”. Ας πούμε, ότι αυτό απορρίφθηκε»

Η συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη στο βρετανικό Newstateman διαλύει το μύθο περί του δήθεν μονόδρομου: «Συμφωνία για να μην πτωχεύσει η χώρα»! Δείχνει πως υπήρχε άλλος εναλλακτικός δρόμος, ο οποίος μάλιστα δεν οδηγούσε υποχρεωτικά και σε Grexit.

Μεγάλα ερωτήματα για τον πρωθυπουργό

ΑπτέραΟι απαντήσεις του μέχρι πρόσφατα υπουργού των οικονομικών ανοίγουν μεγάλα θέματα για τον πρωθυπουργό και το περιβάλλον του, για το πως και με ποια προοπτική αντιμετώπισε την επιχείρηση πιστωτικής ασφυξίας που προκάλεσαν οι «δανειστές», ενώ αφήνει σοβαρές αιχμές για τη στρατηγική με την οποία αποφάσισε το ηγετικό επιτελείο της κυβέρνησης να χειριστεί τη διαπραγμάτευση.

Συγκεκριμένα ο Γ. Βαρουφάκης αναφέρει ότι είχε δημιουργήσει μια μικρή ομάδα στο Υπουργείο Οικονομικών η οποία μελετούσε τις επιπτώσεις αλλά και το σχέδιο αντιμετώπισης της πιστωτικής ασφυξίας. Η ομάδα αυτή όμως δεν μπορούσε να αναπτύξει έναν συνολικό σχεδιασμό καθώς δεν δόθηκε ποτέ εντολή για αξιοποίηση της σε μια πιο ευρεία κλίμακα, που θα έπρεπε να περιλαμβάνει τμήματα του κρατικού μηχανισμού.

«Είχαμε μια μικρή ομάδα μέσα στο υπουργείο, που απαρτιζόταν από πέντε περίπου άτομα που έκαναν αυτό: έτσι, το δουλέψαμε στη θεωρία, στα χαρτιά, όλα όσα έπρεπε να γίνουν. Αλλά αυτό είναι ένα πράγμα που έγινε σε επίπεδο 4-5 ανθρώπων, οπότε είναι αρκετά διαφορετικό να ετοιμάζεις τη χώρα για αυτό. Για να προετοιμάσεις τη χώρα, θα πρέπει να παρθεί μια απόφαση σε ανώτερο επίπεδο, αλλά αυτή η απόφαση δεν ελήφθη ποτέ… Πίστευα ότι από τη στιγμή που το Eurogroup μας έκλεισε τις τράπεζες, θα έπρεπε να ενεργοποιήσουμε τη διαδικασία…

Τα δύο σενάρια

Στη συνέντευξή του ο Γ. Βαρουφάκης αναφέρει ότι εξετάστηκαν δύο σενάρια: το ένα αφορούσε μέτρα και επιπτώσεις από ένα άμεσο Grexit και το άλλο αφορούσε σε μία άμεση απάντηση στον οικονομικό πόλεμο που μας κήρυξε η Γερμανία. 

«Ποτέ δεν πίστεψα ότι θα έπρεπε να πάμε κατευθείαν σε νέο νόμισμα» λέει ο Γ. Βαρουφάκης. Η άποψή μου ήταν, και την είχα θέσει στην κυβέρνηση, ότι αν τολμούσαν να μας κλείσουν τις τράπεζες, κάτι το οποίο εγώ το θεωρούσα ως μια επιθετική κίνηση απίστευτης επίδειξης ισχύος, θα έπρεπε να απαντήσουμε επίσης επιθετικά, αλλά χωρίς να περάσουμε τη διαχωριστική γραμμή από όπου δεν θα υπήρχε επιστροφή…

  • Θα έπρεπε να εισάγουμε τα δικά μας IOUs (παράλληλα με το ευρώ νομίσματα) ή ακόμη και εν τέλει να ανακοινώναμε ότι επρόκειτο να εκδώσουμε τα δικά μας ευρώ: να κουρέψουμε τα ελληνικά ομόλογα του 2012 που μας κρατούσε η ΕΚΤ, ή να ανακοινώναμε ότι είχαμε την πρόθεση να το κάνουμε και έπρεπε να πάρουμε τον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αυτό ήταν το τρίπτυχο, τα τρία πράγματα, με τα οποία θεωρούσα ότι έπρεπε να απαντήσουμε αν η ΕΚΤ έκλεινε τις τράπεζές μας. Είχα προειδοποιήσει το υπουργικό συμβούλιο ότι αυτό θα συνέβαινε (το σχέδιο τραπεζικού πανικού) για έναν μήνα, προκειμένου να μας σύρει σε μια εξευτελιστική συμφωνία. Οταν συνέβη -και πολλοί από τους συναδέλφους μας δεν μπορούσαν να το πιστέψουν ότι συνέβη– η πρότασή μου ήταν να απαντήσουμε “ενεργητικά”. Ας πούμε, ότι αυτό απορρίφθηκε (με 4-2, όπως αναφέρει σε άλλο σημείο της συνέντευξής του)».

  • «Το δημοψήφισμα», λέει ο Γ. Βαρουφάκης «μας έδωσε μια εκπληκτική ώθηση, τέτοια που θα δικαιολογούσε αυτό το είδος της δραστικής απάντησης ενάντια στην ΕΚΤ, αλλά τότε την ίδια εκείνη νύχτα, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι η επιθυμία του λαού, αυτό το εκκωφαντικό “όχι”, ότι δεν ήταν αυτό που θα ενεργοποιούσε αυτή τη δραστική προσέγγιση.

Αντίθετα, (ερμηνεύτηκε) ότι θα έπρεπε να οδηγήσει σε μεγαλύτερους συμβιβασμούς προς την άλλη πλευρά. Η σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, με τον πρωθυπουργό μας να δέχεται την παραδοχή ότι ό,τι και να συμβεί, ό,τι και να κάνει η άλλη πλευρά, δεν θα απαντήσουμε ποτέ και με κανέναν τρόπο δεν θα τους προκαλέσουμε. Και ουσιαστικά αυτό σημαίνει… αναδίπλωση. Σταματάς τη διαπραγμάτευση».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s