Μετάβαση στο περιεχόμενο

δυνατότητες

Η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις να επιβιώσει και να αναπτυχθεί, όταν βρεθεί ξανά σε θέση ανεξάρτητου κυρίαρχου κράτος. Όσο παραμένει υποχείριο της Γερμανικής οικονομικής ελίτ, τόσο θα ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί που, η μια του άκρη, είναι δεμένη σε ένα τοκογλυφικό – μη βιώσιμο –χρέος, και η άλλη βρίσκεται γαντζωμένη στη θηλιά του εξωτερικού δανεισμού, ο οποίος συνεχώς το αυξάνει.

Ένας λαός που αντιμετώπισε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει με ψυχραιμία και σύνεση τους οικονομικούς και πολιτικούς εκβιασμούς, ένας λαός που είπε ένα ηχηρό ΟΧΙ κόντρα σε πανίσχυρους μηχανισμούς χειραγώγησης, ένας λαός που ανέκτησε με το ιστορικό δημοψήφισμα την περηφάνια του, περίμενε μια πιο αξιοπρεπή στάση από την πολιτική του ηγεσία. Και σίγουρα ο λαός μας δεν έδωσε σε καμιά περίπτωση εντολή να τον δέσουν χειροπόδαρα. 

Δεν χρειάζεται να έχεις «εντολή ρήξης», παρά μόνο στοιχειώδη λογική, για να αντιληφθείς ότι πρέπει ίσως να πεις κάποια στιγμή: «τέρμα! Ως εδώ!». 

Υπάρχουν ακόμα επιλογές. Υπάρχει ακόμα η δυνατότητα επιλογής ανάμεσα στον αργό καθημερινό θάνατο που προβλέπουν τα μνημονιακά κρεματόρια και στην αναζήτηση εναλλακτικής λύσης έξω από τη θηλιά που μας περάσαν στο λαιμό. 

Χανιά«Η Γερμανία δεν θέλει την Ελλάδα στο ευρώ! Θέλει την εξαγορά της για λίγα ευρώ, με  τις γερμανικές πολυεθνικές επιχειρήσεις να αλωνίζουν ασύδοτες. Θέλουν την Ελλάδα γρανάζι στην μηχανή της κερδοφορίας του γερμανικού κεφαλαίου, για αυτό και αντιδρούν με βίαιο τρόπο απέναντι στις προσπάθειες επανάκτησης της εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας. Για αυτό και οργανώνουν το οικονομικό σαμποτάζ σε βάρος της Ελλάδας και του λαού μας», γράφαμε πριν λίγες ημέρες.

Άλλο πράγμα είναι η συνεργασία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλο η συλλογική αυτοκτονία των λαών στο όνομα της εξυπηρέτησης διεθνών τοκογλύφων.

Λίγους μήνες νωρίτερα, το Φλεβάρη, γράφαμε από αυτό το βήμα ότι: «Η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να κινητοποιήσει το λαό στη χώρα μας και διεθνώς, γιατί δεν έχει λερωμένα τα χέρια της με υπογραφές σε συμφωνίες και δεσμεύσεις ετεροβαρείς και μη επωφελείς για την Ελλάδα και τους λαούς.

Το μόνο χρέος που έχει, άμεσα και χωρίς χρονοτριβές, είναι να προετοιμάσει την απάντηση της για μία άλλη πορεία της Ελλάδας στο διεθνές γίγνεσθαι, έξω από τις ατιμωτικές και διαλυτικές, για το λαό και τη χώρα μας, συνθήκες και «δεσμεύσεις».

Σε αυτή την πορεία ο ελληνικός λαός και η διεθνής κοινή γνώμη θα είναι στο πλάι της μεταφέροντας την πίεση στο στρατόπεδο των τοκογλύφων. Και μία κυβέρνηση που έχει το λαό στο πλάι της δεν έχει να φοβάται τίποτα.

Προσωρινά αμοιβαία και επωφελής λύση μπορεί να βρεθεί μόνο στο δρόμο της αμφισβήτησης και της σύγκρουσης με τις «δεσμεύσεις» της κλίκας των «ευρωληστών». Και πάλι όμως, το σχέδιο μιας εναλλακτικής προοπτικής χρειάζεται να έρθει στο επίκεντρο της συζήτησης, καθώς η όξυνση των αντιθέσεων στο οικονομικό περιβάλλον απαιτεί εργαλεία, τα οποία στερείται σήμερα η χώρα μας, τουλάχιστον με τη μορφή που έχει η συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη σήμερα.

Η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις να επιβιώσει και να αναπτυχθεί, όταν βρεθεί ξανά σε θέση ανεξάρτητου κυρίαρχου κράτος. Όσο παραμένει υποχείριο της Γερμανικής οικονομικής ελίτ, τόσο θα ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί που, η μια του άκρη, είναι δεμένη σε ένα τοκογλυφικό – μη βιώσιμο –χρέος, και η άλλη βρίσκεται γαντζωμένη στη θηλιά του εξωτερικού δανεισμού, ο οποίος το αυξάνει».

Στο ίδιο έργο θεατές;

Ο πρωθυπουργός ισχυρίζεται πως επιλέγει ανάμεσα στο μικρότερο κακό. Θα θέλαμε να τον πιστέψουμε και να του δώσουμε χρόνο. Τον πιστέψαμε εξάλλου όταν είδαμε να αφήνει στην άκρη το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης». Τον πιστέψαμε ακόμα κι όταν πήρε πίσω τη δέσμευση για «κατάργηση του μνημονίου, με ένα νόμο και ένα άρθρο».  Τον πιστέψαμε γιατί έδειξε πως είναι διατεθειμένος να διαπραγματευθεί κι αν χρειαστεί ακόμα και να συγκρουστεί με τους κυρίαρχους κύκλους για να καταφέρει κάτι καλύτερο από τον αργό μνημονιακό θάνατο. Τον πιστέψαμε γιατί έδωσε το λόγο στο λαό, που τον εξουσιοδότησε με μεγάλη πλειοψηφία και τον όπλισε με τη δύναμη του ΟΧΙ. 

Δεν περιμέναμε όμως ότι αυτό το ΟΧΙ θα μπει στο κρεβάτι του Προκρούστη. Δεν περιμέναμε ότι ακριβώς τα ίδια αλλά και άλλα πολύ χειρότερα μέτρα από αυτά που περιέγραφαν τα τελεσίγραφα, τα οποία πρόσφατα καταψήφισε ο ελληνικός λαός, θα τα αποδεχόταν ο πρωθυπουργός.

Δεν περιμέναμε ότι θα ακούγαμε από τα χείλη του τα ίδια και τα ίδια που ακούσαμε από όλους τους μνημονιακούς τοποτηρητές που πέρασαν τα προηγούμενα χρόνια από την πατρίδα μας. 

Δεν περιμέναμε το βιασμό και τον εξευτελισμό της λαϊκής θέλησης, αλλά και δεν τον δεχόμαστε.

Στο ίδιο έργο θεατές δεν πρόκειται να γίνουμε.

©Χρήστος Τσαντής, Ιούλιος 2015

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: