Οι Ρωμαϊκές Λεγεώνες της εποχής
Ο Ραβίριος Πόστουμος είχε δανείσει σπουδαίο χρηματικό ποσό στον βασιλιά της Αιγύπτου Πτολεμαίο τον 13ο. Πλην όμως ο τελευταίος εκδιώχθηκε από τους επαναστατημένους υπηκόους του. Τότε ο Ραβίριος, για να μη χάσει τα δανεισθέντα, κατόρθωσε να επιτύχει επέμβαση των Ρωμαϊκών λεγεώνων και αποκατάσταση του Πτολεμαίου επί του θρόνου…
Η δήλωση του Ραχόι, του Ισπανού πρωθυπουργού ο οποίος εξέφρασε ανοιχτά την επιθυμία του ιερατείου για «απαλλαγή» από την ενοχλητική ελληνική κυβέρνηση, απλά επιβεβαίωσε ένα κοινό μυστικό. Αντίστοιχες καταγγελίες έγιναν και σήμερα μέσα στη γερμανική βουλή. Μέχρι και ειδικοί εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την αρνητική στάση πολλών Ευρωπαίων ηγετών απέναντι στο Δημοψήφισμα. «Γιατί αντιδρούν;» αναρωτιούνται, «τα δημοψηφίσματα ανήκουν στις καλύτερες παραδόσεις της δημοκρατικής διακυβέρνησης».
Τέτοια αντιμετώπιση από συμμάχους έχει να δει η χώρα μας από την εποχή της ένοπλης επέμβασης των Άγγλων το Δεκέμβρη του 1944!
«Ο Θανάσης Χατζής, γενικός γραμματέας του ΕΑΜ κατά τη διάρκεια της κατοχής, υποστηρίζει ότι η απαίτηση των Βρετανών οικονομικών εμπειρογνωμόνων για την επίτευξη ισοσκελισμένου προϋπολογισμού αποκλειστικά με εσωτερικούς πόρους, χωρίς να προβλέπονται έσοδα από τις κατασχέσεις των περιουσιών των δοσίλογων για οικονομική συνεργασία, ούτε των τσακαλιών μαυραγοριτών, αποτελούσε την κορύφωση του συστηματικού οικονομικού σαμποτάζ που έκαναν οι Βρετανοί από κοινού με την ελληνική αντίδραση», γράφει ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης στο βιβλίο του «Δεκεμβριανά 1944. Η μάχη της Αθήνας», εκδόσεις Αλεξάνδρεια.

Η στάση των δανειστών ανακαλεί από τα κιτάπια της μνήμης παλιές, ξεχασμένες ιστορίες, όπως την περίπτωση της επέμβασης των Ρωμαϊκών λεγεώνων στην Αίγυπτο.
«Ο Ραβίριος Πόστουμος είχε δανείσει σπουδαίο χρηματικό ποσό στον βασιλιά της Αιγύπτου Πτολεμαίο τον 13ο. Πλην όμως ο τελευταίος εκδιώχθηκε από τους επαναστατημένους υπηκόους του. Τότε ο Ραβίριος, για να μη χάσει τα δανεισθέντα , κατόρθωσε να επιτύχει επέμβαση των Ρωμαϊκών λεγεώνων και αποκατάσταση του Πτολεμαίου επί του θρόνου», γράφει ο καθηγητής Α. Ανδρεάδης στις παραδόσεις του που τυπώθηκαν σε βιβλίο το 1924 με τον τίτλο «Δημόσια Οικονομία».
Χρήστος Τσαντής