Η μεγάλη άρνηση

Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή διεξάγεται μια ιστορικών διαστάσεων αντιπαράθεση, γιατί η γερμανική ηγεσία της Ε.Ε. φοβάται μη «μολυνθούν» άλλες χώρες με το «μικρόβιο» της αμφισβήτησης των συνταγών λιτότητας.

Το παλιό σύστημα εξουσίας, στο εσωτερικό, δίνει μάχη επιβίωσης και αξιοποιεί κάθε βρώμικο μέσο, άθλια ψέματα και προπαγάνδα, προκειμένου να μείνει στο προσκήνιο.

  • Η επιδίωξη είναι: με όπλο το φόβο που μπορεί να οδηγήσει κάποιον άνθρωπο στο «Ναι» στα τελεσίγραφα, να τσακίσουν και να ξορκίσουν το ενδεχόμενο πολιτικών αλλά και οικονομικών αλλαγών στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.
  • Η κυβέρνηση μας έδωσε τη δυνατότητα να εκφραστούμε πάνω σε ένα καίριο ζήτημα για τη ζωή μας. Άλλοι είναι αυτοί που πασχίζουν ακόμα και σήμερα για να μη γίνει το δημοψήφισμα, χαρακτηριστικό που δείχνει πόσο σέβονται τη γνώμη σου.

Το «Ναι»… δεν έχει «αύριο»

Αν ψηφίσεις «Ναι» στην Υποταγή, είσαι σίγουρος ότι ξέρεις τι θα γίνει την επόμενη ημέρα; Και έχεις την εντύπωση ότι θα μείνουν μόνο σε όσα ζητάνε σήμερα; Τα μέτρα που απαιτούν οι «θεσμοί» θα είναι παρωνυχίδα μπροστά σε αυτά που θα απαιτήσουν αν τώρα σκύψεις το κεφάλι.

Με το «Ναι», όπως καταλαβαίνεις, δεν επιβραβεύεις μόνο τα μέτρα των τοκογλύφων. Βάζεις ταφόπλακα στην όποια ελπίδα υπάρχει να αλλάξει κάτι στη χώρα μας και φοράς μόνος σου τις χειροπέδες.

Το «Ναι» δεν έχει αύριο! Έχει μόνο τη «σιγουριά» του κοινωνικού κανιβαλισμού και την ανατροφοδότηση του φαύλου κύκλου χρέος-ελλείμματα-ύφεση και λιτότητα, τη συνεχή επαναφορά των μνημονίων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή μας.

Κάποιες φορές στη ζωή ορθώνεις το ανάστημα και αντιστέκεσαι ακόμα κι όταν ο αντίπαλος φαίνεται πιο ισχυρός. Έχει και αυτός όμως τα τρωτά του σημεία. Και κανείς δεν μπορεί την επόμενη ημέρα να αγνοήσει ένα λαό που κόντρα σε όλους τους πρωτόγνωρους εκβιασμούς απαντά με ένα περήφανο ΟΧΙ στα τελεσίγραφα.

Και αυτή η μεγάλη άρνηση ανοίγει ένα παράθυρο στην ελπίδα.

Χρήστος Τσαντής

λεπτομέρεια από φωτογραφία της Ρούλας Σπάρταλη
λεπτομέρεια από φωτογραφία της Ρούλας Σπάρταλη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s