Επισκέψεις

Το πρώτο μέρος της συζήτησης με τον Ματθαίο Φραντζεσκάκη στην εκπομπή «Επισκέψεις», στην τηλεόραση ΚΥΔΩΝ

Ζωντανή και δημιουργική ήταν η συζήτηση που είχαμε στην εκπομπή «Επισκέψεις». Μια αυθεντική συνάντηση που άγγιξε πολλά ζητήματα και θέματα από τη λογοτεχνία ως την επικαιρότητα. Ευχαριστώ θερμά, για την πρόσκληση αλλά και για τη συνάντηση, τον Ματθαίο Φραντζεσκάκη και την τηλεόραση ΚΥΔΩΝ.

ΚΥΔΩΝ-Ματθαίος Φραντζεσκάκης-ΕπισκέψειςΣτο πρώτο μέρος της κουβέντας μας μιλάμε για τις εντυπώσεις από την πόλη των Χανίων, το ιστορικό της φορτίο, την κληρονομιά της.

Μιλάμε για τον τρόπο με τον οποίο γεννήθηκε η νουβέλα «Ο μικρός πρίγκιπας συναντά τον Κύριο Καζαντζάκη στο δρόμο της αναζήτησης», καθώς και για την πλοκή του βιβλίου.

Συζητάμε για τα ενοποιητικά στοιχεία του κειμένου, τις πηγές του, την αυθεντικότητα του γνωστού σε όλους μας μικρού πρίγκιπα του Εξυπερύ, την αυθεντικότητα της φωνής της ιστορικής μας συνείδησης, έτσι όπως εκφράζεται μέσα από τη ζωή και τα έργα του Νίκου Καζαντζάκη. Το ρίσκο της «εμπλοκής» δυο μεγάλων μορφών της παγκόσμιας λογοτεχνίας σε ένα καινούργιο κείμενο που συνενώνει και συσχετίζει τους ήρωές τους σε μια νέα πρωτότυπη ιστορία. Το Ψυχόδραμα και το θεατρικό παιχνίδι μέσα στο κείμενο. Τα παραμύθια του βιβλίου ως στοιχεία που συνενώνουν και προωθούν την ιστορία.

Η ταξινόμηση των βιβλίων και τα προβλήματα που κυριαρχούν στο εκδοτικό τοπίο. Νουβέλα; Θέατρο μέσα στο Θέατρο; Πειραματισμός; Η ουσία είναι στο διάβασμα, στην αίσθηση που αφήνει το βιβλίο, στα συναισθήματα που προκαλεί το περιεχόμενό του. Πάνω σε αυτά τα ζητήματα, σε γενικές γραμμές, περιστρέφεται το πρώτο μέρος της συζήτησης του Χρήστου Τσαντή με τον Ματθαίο Φραντζεσκάκη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s